уторак, 7. јун 2011.

THE CHASER (Chugyeogja, 2008)

****(*)
4+

Režija: Na Hong-jin
Scenario: Hong Won-chan, Lee Shinho, Na Hong-jin
Uloge: Kim Yun-seok, Ha Jung-woo, Seo Yeong-hie
Žanr: Triler
Trajanje: 125 min.
Proizvodnja: Južna Koreja, 2008.



The Chaser je još jedan prvorazredan dokaz vitalnosti i bogatstva moderne južnokorejske kinematografije i, barem za potpisnika ovih redova, najbolji je žanrovski film dospeo do nas iz ove daleke zemlje još od kultnog Oldboya.
 


Na prvi pogled – prepoznatljivi elementi: serijski ubica prostitutki, čovek kome niko ne veruje usamljen u pokušajima da ga uhvati, trka s vremenom u borbi za život zatočene žrtve... Svake večeri na TV-u imamo priliku da bar u ponekoj seriji vidimo sličan zaplet. O filmovima da i ne govorimo. Neki kritičari ovaj film opisuju kao spoj Fincherovog Sedam i serije 24. Pa opet... The Chaser se izdvaja iznad ogromne većine žanrovskih i tematskih kolega jer je, pre svega, superioran kao triler a, zatim, on je mnogo više od trilera.



Baš kao i pomenuti Oldboy, ili izvanredni Memories of a Murder (s kojim, pored ostalih kvaliteta, deli i intenzivne pešačke jurnjave sa besomučnim trčanjem kroz sokake), ispod vrhunski ispoštovanog žanra trilera, The Chaser nudi jak (melo)dramski naboj, te oštru društvenu satiru. Potonji momenti mogu pojedinim gledaocima ići na nerve, jer je nekompetencija policije toliko vrtoglavo izluđujuća da bi čak i srpski gledalac (navikao na ovdašnju, "narodnu" miliciju) očekivao malo više profesionalnosti u istrazi. Ipak, vredi istaći da je scenario zasnovan na istinitom slučaju. Kako izgleda, policija je svuda ista!


Saspens je nekonvencionalno tretiran jer film nije rađen kao whodunit: ne samo što je ubica poznat već u prvih petnaestak minuta, nego (spojler!) bude uhvaćen već negde u prvih pola sata. Avaj, čak ni njegovo pismeno priznanje ne pomaže policiji da mu pronađe skrovište, u kome vezana i onesvešćena leži prostitutka okružena leševima. Što je još gore, ako ubrzo ne nađu materijalne dokaze za njegove tvrdnje, zbog neadekvatnog hapšenja preti opasnost da on bude uskoro pušten. Jedina nada je u rukama (i nogama) bivšeg pajkana, otpuštenog zbog korupcije, a sada u ulozi makroa koji bi da povrati svoju "investiciju". Ovaj anti-junak nevoljno kreće u mračnu odiseju zabitima velegrada u potrazi –kako se ispostavlja – za svojom dušom.


The Chaser ne beži od klišea: prostitutka je "zlatnog srca" (primorana da radi, iako prehlađena; izdržava maloletnu ćerku), curica je prepametna za svoje godine, a pajkan-podvodač od nečasne ruine vođene golom pohlepom postepeno stiče priliku za (dvosmisleno) iskupljenje. Birokratizovana, nesposobna policija svakako nije samo korejska specijalnost, pa se i njen prikaz u ovom filmu može doživeti kao žanrovska datost – baš kao i tanka "motivacija" psiho-ubice (impotencija!), na kojoj se možda moglo malo dublje poraditi.



Pa opet, debitant Na Hong-jin sa impresivnim uspehom žonglira svim tim činiocima, ne dajući gledaocu ni tren predaha. The Chaser je savršen rollercoaster koji vas grabi tako jako da, eventualno, tek kada sve prođe, i kada preživite (anti)klimaktičnu, gorku završnicu možete početi da razmišljate. Reditelj sjajno manipuliše emocijama, na odmeren, nenapadan način koji će sigurno (kao i mnogo toga drugog) biti banalizovan u najavljenom američkom rimejku u produkciji Lea di Caprija. On se podjednako vešto poigrava i sa očekivanjima publike, stalno uspevajući da bude nepredvidiv i podgrevajući saspens do gotovo nepodnošljivih razmera. 


Mračan, težak, brutalan i opor, Na Hong-jinov film ne nudi lažnu nadu niti jeftinu holivudsku katarzu: ostaviviši mnogo toga u zoni sivog i dvosmislenog, on proizvodi trajniji efekat u gledaocu. Ovaj chaser će vas progoniti i mnogo posle odjavne špice.



*** Ovaj tekst originalno je objavljen na POPBOKSU pod naslovom Od Sedam do Dvadeset i četiri.

9 коментара:

  1. vaistinu dobar film. da li si gledao The Yellow Sea od istog reditelja? ako jesi, kakvi su ti utisci?

    ОдговориИзбриши
  2. jesam. dobar je, ali ne kao CHASER. rivju stiže VRLO uskoro.

    ОдговориИзбриши
  3. Chaser je odlican...hvala na preporuci.

    ОдговориИзбриши
  4. Chaser je dobar film, ali po meni, nikako ne može da bude ispred I saw the devil, iz dva prosta razloga:
    1) policije koja je preglupa na kvadrat,
    2) one krajnje glupe scene gde prodavačica otkriva ubici gde je žrtva.

    I saw the devil za mene ima i zanimljiviji scenario. Možda sam subjektivan jer preferiram osvetničke filmove sa jakim motivom. Na zamerke da su neke scene prenadrkane nemam primedbe, ali nemaju neku težinu da bi mogle baš da zasmetaju, sem one scene kada nose glavu mrtve devojke i ispuste glavu ispred njenog oca (malo je glupo, ali i upečatljivo).

    ОдговориИзбриши
  5. dragi smOrko ti si ocigledno zalutao na ovaj blog kada mozes tvrditi nesto tako naivno...
    The Chaser - Sjajan
    I saw the devil - prosjecan filmic...

    ОдговориИзбриши
  6. Posle jednog komentara postao sam ti drag ali si ipak probao da me uvrediš forom koja verujem da ne priliči tvojim godinama.
    Lepo bi bilo kad bi dao nekoliko argumenata da potkrepiš tvoje tvrdnje i neverovatne zaključke.
    "kada možeš tvrditi nešto tako NAIVNO" pročitaj opet šta si napisao i možda ćeš videti da nema smisla.
    "ti si očigledno zalutao na ovaj blog" Možda bi i priznao kad bi mi dao neke informacije o tome šta to osobu čini zalutalom na ovom blogu. Obično neko ko pročita skoro pola bloga to nije.

    ОдговориИзбриши
  7. okej, ljudi, molim vas da svoja estetska neslaganja i razlike u ukusima i procenama izražavate bez jakih reči i prozivki onih s kojima se ne slažete. ne volim da se mešam u moderisanje ovih komentara i zasad mi niste ni davali mnogo posla, pa nemojte ni ubuduće. thanks!

    ОдговориИзбриши
  8. okay, sada uvidjam da sam bez razloga juce imao isuvise uvrjedljiv i zlonamjeran:) ton, pa se sada evo izvinjavam i smarku:) i ghoulu...
    Chaser je po meni mnogo bolji iz par razloga:
    prvo devil se isuvise trudi da se dodvori americkoj (zapadnoj) publici, to je ta njihova akcioni junak prica samo zavijena u nesto bolji omot, glavni junak je super zajebani (ali posteni) agent! koji osvecuje smrt svoje trudne drage... Naravno ovde je scenario mnogo napredniji od njegovog steven segal, cak noris, americkog pandana, ali je i takav barem meni bio predvidljiv pa i dosadan... ne tvrdim da je devil LOS film vec samo da nije bas toliko dobar...
    drugo, iako u oba filma na neki nacin ostajemo uskraceni za katarzu, u chaseru je to smislenije i upecatljivije... bukvalno se ne sjecam kada sam posljednji put ono djecacki naivno:) navijao! da prezivi nasa heroina... i mislim da se tebi film smarko nije svidio jer si kao i uostalom svi mi prosto naviknut! na neki nemoguci happpy end, neko deux ex machina rjesenje...
    ne mislim ni da je chaser napravio neki ogroman pomak u filmskoj ind, ali je za promjenu bilo divno jednostavno prezivljavati nevolje nasih junaka zajedno sa njima, nesto sto mi se vec duuuugo nije desilo...:)

    ОдговориИзбриши
  9. Izvinjenje prihvaćeno.
    Nisam stekao utisak da je amerikanizovan film.U pravu si kada kažeš da je to akcioni junak priča, ali i sam si rekao da je scenario mnogo napredniji, a dodao bih i da su likovi mnogo kompleksniji od Sigala i ekipe. Te dve stvari ga daleko distanciraju od amerikanaca tog tipa. Čak bih rekao da Chaser zbog glupih pandura ima veću paralelu sa američkim filmovima, gde je to maltene pravilo. Devil je meni predvidljiv u onolikoj meri koliko i Chaser. Da ne analiziram dublje, a stvarno je potrebna dublja analiza za to, na kraju filma glavni junak u borbi ubija ubicu, a između početka i kraja filma postoje ubice/silovatelj koji nemaju neke nepredvidive postupke uzimajući u obzir to što jesu. Sad, to je radnja, srž filma koja je kao i u većini filmova te vrste predvidiva, standardna, a kao što sam rekao, postoji i još faktora koji utiču na predvidljivost (npr. reakcije likova u određenim situacijama) koje je potrebno mnogo dublje analizirati. Takođe, pred kraj filma ubica ubija osobe koje su veoma bliske sa glavnim junacima a glavni junaci su preživeli, tako da taj happy end nije baš toliko happy. Za kraj bih rekao da su mi oba filma bila izuzetno zabavna!

    ОдговориИзбриши