петак, 14. јун 2024.

ŠTA SAM GLEDO NA GROSMANU 2024.

  

Evo šta sam overio na ovogodišnjem, 20. Grosman festivalu. Većina ovoga trenutno nema na netu… 

 

STING

Australia, 2024

**(*)

3-

Lepo dok traje, ali brzo se zaboravlja. Fino uslikana pričica o vanzemaljskom pauku (jednom, ali koji vremenom raste, mada ne do preteranih razmera) koji spopada stanovnike jedne stambene zgrade. Srećom, ta zgrada, navodno njujorška, nije nastanjena najgorom krimogenom polusvet-ciganijom kao u Vermines, pa se to može podneti. Glavni lik je iritantna curica koja svojom glupošću i nebrigom omogući sve užase koji uslede, ali igra je odlična glumica (mlada Furioza). Sve je to moglo i moralo biti žešće, smelije, originalnije, preteranije da bi ofucani koncept diglo iznad proseka.

 

 

BITTEN (LA MORSURE)

France 2023

**(*)

2+

Simpatična „coming of age“ dramica koja se iz nekog razloga dešava krajem 1960ih, tokom jedne noći, kad curetak iz katoličke škole za đevojke dođe u dodir sa likovima koji možda jesu a možda nisu vampiri… Iako vrlo mlada, ona izdašno ogoli grudi na kraju, što je otprilike najmemorabilniji trenutak ovog ipak mlakog, bezubog, zaboravljivog filmića. Tim pre što je ovo žanrovski DRAMA, a „horora“ ima jedva za jednu kafenu kašičicu.

 

 

IN A VIOLENT NATURE

Canada 2024

**

2

Svake godine mora da se pojavi najmanje jedan horor koji po festivalima naduvaju nenormalnim hajpom, a ispostavi se kao golo gomno. Ovo je svakako moja ovogodišnja nominacija za Zlatno Gomno: all concept, no cinema! Kao, uzimamo slešer, jedan od najarteficijelnijih podžanrova horora, ali ga tretiramo kao braća Darden: „naturalizam“, nema muzičkog skora, glavnog antagonistu, slešera, veći deo filma prati kamera s leđa dok baulja po šumi u beskrajnim dosadnim kadrovima praćenim samo njegovim dahtanjem i krckanjem grančica…

Pošto nema ni filmske montaže ni filmske muzike, čak ni scene klanja nisu zabavne kao u slešeru nego su dosadne čak i kad su efekti odlični (protraćeni), npr. u sceni tranžiranja čoveka, ud po ud, na mašini za cepanje debala. Najbolja, najgadnija scena u filmu je fizički-fiziološki neizvodljiva i baca kroz prozor kvazi-naturalizam pre i posle nje – aha, može to tako, ali samo kad bi ljudsko telo bilo samo lagana gumena lutka, ili lutka od vezanih balona.

Anti-kraj je jedan od najuvredljivijih „JEBITE SE!“ gledaocima koji sam ikada video na filmu.

 

 

THE WELL

Italy 2023

***

3-

Sasvim zabavan retro splatter iz Italije: dovoljno je reći da ćete ga moći pogledati početkom jula u bivšoj Klanici na Slaughter Festu u Doljevcu.

 

 

DEUS IRAE

Argentina 2024

**

2

Produženo iz kratkog filma, i to se i vidi. Iritirajuće fragmentarno: nepovezane epizode, non sequitur scene, uninvolving, a što je najgore, ima ovde solidnih ideja, pa čak i vizuelnih kvaliteta i fora, samo što zaslužuju bolji film za sebe.

 

 

DASTUR

Kazakhstan 2023

***

3-

Vrlo solidna socijalna drama o korupciji savremenog Kazahstana koji je, kako izgleda, samo drugo ime za Srbiju: bahati moćnici i njihova još bahatija odurna mladež koja se iživljava i divlja okolo bez kazne jer im niko ništa ne sme – sve dok jedan ne pretera i ne siluje vrlu mladu djevu. Pošto fundamentolsko okruženje od žrtve pravi „oštećenu robu“ kojoj drugog spasa i koristi više nema nego da se uda za svog silovatelja – to dovodi do natprirodnih manifestacija tek u poslednjoj trećini filma. DASTUR je efektniji i bolji u svoje prve 2/3, mada je za nas, u ovoj srpskoj Tunguziji, tu skoro nepodnošljivo prepoznatljiv i kao iz naših crnih hronika prepisan.

 

 

THE SOUL EATER (LE MANGEUR D'ÂMES)

France, Belgium 2024

Directed by: Alexandre Bustillo, Julien Maury

**(*)

3-/2+

Sasvim korektan krimi triler o brutalnom višestrukom ubistvu i istrazi u jednom brdovitom, šumovitom mestu – na tragu bezbrojnih novih nordijski-nadahnutih brutalnih pa i morbidnih trilera koji gnusobom i krvoprolićem prilaze hororu. Od tvoraca INSIDE očekivalo bi se više, ali od tvoraca mnogo novijeg i nebitnijeg KANDISHA ovo je čak i korak napred. Film bi bio bolji da svoju zaista ogavnu ideju ne čuva za TWIST u poslednjih 10ak minuta, nego da je to razotkrio i prikazao i elaborirao mnogo, mnogo ranije. Ovako, dok dočekamo tu grozotu na kraju većina smo već zadremali, uljuljkani prilično konvencionalnim policijskim procedurama i preganjanjima po šumama koji čine glavninu ovog filma.

 

 

RED ROOMS

Canada 2023

*****

5

Najbolji film prethodnih godina je, naravno, na festivalu prikazan „van konkurencije“ – jer ovo i jeste VANSERIJSKI masterpis koji sam s najvećim uživanjem sada overio i na velikom platnu. Zašto? ZATO!

 

 

THE WAIT (LA ESPERA)

Spain 2023

**

2

Ostao sam neuzbuđen ovim ČEKANJEM da se nešto zanimljivo desi: film je bolji u prvoj, zlokobnoj trećini, dok se priprema teren da tatko izgubi sina, a potom i ženu, ali preostale 2/3 su skoro nepodnošljvo razvučene, a nedovoljno nabijene bilo čime: emocijom, senzacijom, originalnošću, koji bi opravdali da ovoliko dugo stojimo, bez veze, pod tim suncem, u prašini…


5 коментара:

  1. In a Violent Nature je upravo procurio na net, pa proverite i sami da li je ghoul lagao kad je rekao da je ovaj mnogo-hajpovani slešer tek još jedan dosadni ćorak!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Procureo je i The Devil's Bath, valjalo bi on pre da se proveri. Mnogi kažu da je još bolji od Goodnight Mommy.

      Избриши
    2. nisu uporedivi jer, bez obzira na marketing koji naglašava nekakav "horor", ovo nije horor, nego mučna i spora istorijska drama. dobar je to film, ali mommy je bolji (iako su to pomalo babe i žabe).

      Избриши
    3. Evo sad baš i čitam neke rivjue i vidim da nije toliko horor koliko drama, ali svakako neće smetati sve dok je film dobar, gledaću večeras.
      Jesi li pogledao ovaj novi a24 hit I Saw the TV Glow? Meni deluje kao smaračina, pa ga izbegavam sve dok ne dobijem neku pouzdanu preporuku. I njega valjda prodaju kao horor al kao nije?

      Избриши
    4. ovih dana sam usred trista gužvi i ne stižem da gledam filmove, pa tako ni ovu skoro sigurnu gnjavažu.

      Избриши