среда, 5. јун 2024.

HOROR DEŠAVANJA U NAREDNIH MESEC DANA

 

Eto, još jedni „izbori“ su iza nas, što smo nadrobili, kusaćemo, a sada su pred nama i izbori nešto kulturnije vrste – između ponuđenih horor dešavanja. Pa, the clock is ticking, ovca mi se jagnji, kofere još nisam spakovao a već me put čeka, pa zato, ukratko, evo horor dešavanja u kojima ću uzeti učešće u narednim danima i nedeljama, i na koje i vas pozivam…

 

1) PREDAVANJE O NEKRONOMIKONU

Petak 7. jun

u 20h

Muzej paranormalnog

Lomina 14, Beograd

Učestvuje: dr Dejan Ognjanović

 

Dragi naši, sa zadovoljstvom vas pozivamo da nam se pridružite 7. juna u Muzeju paranormalnog u 20h, kada organizujemo predavanje o Nekronomikonu.

Nekronomikon je zlokobni grimoar u kome se govori o Drevnim Bogovima koji su nekada vladali našom planetom i koji se mogu prizvati u sadašnjosti pomoću uputstava i formula koje su date u knjizi.

O mestu ove knjige u Lavkraftovom opusu, kao i o drugim okultnim knjigama povezanim s Nekronomikonom, govoriće dr Dejan Ognjanović, priređivač i prevodilac Lavkrafta i autor više poznatih proznih i teoretskih knjiga o hororu.

Vidimo se u Lominoj 14.

Ograničen broj mesta, rezervacije su obavezne.

Apdejt: Rekoše mi da su sva mesta već rezervisana, ali proverite u četvrtak, dakle dan ranije, za svaki slučaj, možda je koje preostalo.

 

Napomena1: Ulaskom na predavanje ulazi se i u postavku muzeja, tako da se karta naplaćuje 600 dinara za odrasle, 500 za studente.

 

Napomena 2: zainteresovani za moje prozne knjige – NAŽIVO, PROKLETIJE, DIVLJA KAPELA i ZADUŠNICE, kao i za KULT GULA – moći će ovom prilikom da ih kupe na licu mesta po starim cenama (1000 din).

 

 

2) RAZGOVOR O ROMANIMA "ZADUŠNICE" DEJANA OGNJANOVIĆA I "TAJNI SVAT" MARKA PIŠEVA na 10. Festivalu fantastične književnosti "Art-Anima"



Subota, 08. jun,

18h
Koska Bar

Dorćol Platz, Dobračina 59, Beograd


Učestvuju: Dejan Ognjanović i Marko Pišev. Moderator: Filip Rogović.

U "Zadušnicama" Dejana Ognjanovića mrtvi iznenada ustaju iz grobova i mrtvačnica izazivajući opšti haos u Srbiji, zemlji u kojoj i inače uglavnom vlada haos… U "Tajnom svatu" Marka Piševa protagonista mimo svoje volje dospeva među pripadnike kulta koji imaju tajne planove utemeljene u starim mističkim učenjima islamskih jeretika i bizarnoj mešavini magijske i psihijatrijske prakse… Dok je prvi roman duhovita, vrcava proza prvenstveno satirične prirode koja se bavi dobro poznatim boljkama našeg društva, drugi donosi zgusnutu atmosferu paranoje, natprirodnih pretnji i kosmičke strave, a pripovedan je isključivo iz ugla psihički poljuljanog nepouzdanog pripovedača.

Dva prilično različita dela povezuje činjenica da oba nedvosmisleno pripadaju domenu horor žanra. Osim toga, oba su svojim kvalitetom zavredila da se nađu među dvanaest najboljih romana u užem izboru za NIN-ovu nagradu za roman godine 2023.


PS: Na licu mesta moći ćete da kupite ZADUŠNICE (1000 din), kao i druge moje knjige, , mada za TAJNOG SVATA nisam siguran - ako želite potpis od Piševa, sigurnije je da knjigu TAJNI SVAT kupite u knjižari i ponesete sa sobom.

 

*

 

10. Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ održaće se u subotu i nedelju 8. i 9. juna 2024. godine na Dorćol Platz-u (Koska Bar, Dobračina 59, Beograd).

Festival promoviše književnu fantastiku kao snažan izvor inspiracije ali i kao moćno sredstvo za razumevanje i transformaciju društvene svesti i kulturne matrice.
Više od trideset učesnika govoriće o savremenim domaćim i stranim delima horora, naučne i epske fantastike, uz obavezan osvrt na neka od kanonskih ostvarenja pomenutih žanrova i autore koji su ostavili neizbrisiv trag u književnosti i popularnoj kulturi.



Počasna gošća festivala biće Ljiljana Pešikan Ljuštanović, teoretičarka i istoričarka srpske književnosti, ovogodišnja dobitnica nagrade „Art-Anima“ za popularizaciju književne fantastike.

X Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ organizuju Kontrast izdavaštvo i sajt Art-Anima.com.

 

Od horor dešavanja na Art-Animi preporučujem vam još i:

tog istog dana, u subotu:

20.00 Razgovor o Stivenu Kingu

Goran Skrobonja i Oto Oltvanji.

Moderator: Tamara Sokić.

 

Premijerno predstavljanje romana Naprata Mladena Milosavljevića u nedelju 09. juna, s početkom u 19.45 časova, u Dorćol Platz-u (Koska Bar). O romanu će tom prilikom, pored autora, govoriti: reditelj Danilo Bećković i kritičar Zoran Janković. Promociju će voditi pisac i kritičar Đorđe Bajić. Roman je proširena verzija dešavanja opisanih u srednjemetražnom filmu NAPRATA o kojem sam već pisao ovde.

 

A overite i

Promocija novog 10. broja KNJIŽEVNE FANTASTIKE i reizdanja 1. broja

Novi broj „Književne fantastike“ donosi simbolični temat posvećen „kralju horora“ Stivenu Kingu. O delima Stivena Kinga „Književna fantastika“ donosi niz priloga, a prvi među njima je tekst Harlana Elisona, legendarnog pisca i scenariste poznatog po britkom jeziku i sočnom, zajedljivom humoru, koji govori o svom prijateljstvu sa Stivenom Kingom, stvaralaštvu „kralja horora” i ne baš najsrećnijim filmskim adaptacijama njegovih romana iz rane faze stvaralaštva. Tu je i prilog Gorana Skrobonje – pisca, izdavača i prevodioca – koji je prve prevode i izdavačke korake, na razmeđi 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, učinio motivisan željom da domaćem čitalaštvu predstavi upravo dela Stivena Kinga.



Matija Jovandić kroz tekst o uspešnim i neuspešnim filmskim adaptacijama romana Keri, govori o Kingovoj nesputanoj mračnoj imaginaciji, motivaciji i tragu koji je ostavio u popularnoj kulturi. Miloš Jocić, docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, u svom eseju se bavi romanom Groblje kućnih ljubimaca govoreći o našem duboko usađenom strahu od smrti, a naročito o roditeljskom strahu od smrti deteta. Dok se Dejan Ognjanović, najpoznatiji srpski proučavalac horor žanra u književnosti i na filmu, u svom eseju bavi problematikom poetike Stivena Kinga, pozivajući se na kritičke uvide uglednih svetskih teoretičara književnosti Harolda Bluma i S. T. Džošija.

 

Sve informacije o festivalu dostupne su na sajtu: https://art-anima.com/festival/

 

 

3) 20-ti GROSSMAN FILM & WINE FESTIVAL

Ljutomer, Slovenija, od 11. do 15. juna!

Ako ste u razumnoj blizini Slovenije i želite da se ludo provedete sredinom juna, evo najave ovogodišnjeg festivala, gostiju i filmova!

 

The 20th Grossmann Festival Will Honour Slobodan Šijan

 

FILM PROGRAM IS ONLINE

 

Podsećam, na festivalu će biti premijerno promovisana i moja najnovija knjiga, u koju sam sakupio 20 mojih intervjua sa 20 najistaknutijih dosadašnjih gostiju Grosmana. Sve moguće detalje o toj knjizi imate OVDE.

 

 

4) SLAUGHTER FESTIVAL

5-7. jula

Doljevac kod Niša

bivša klanica

Treće izdanje festivala umetničkog horor filma prikazaće stručnu selekciju od 30-ak najnovijih dugometražnih i kratkih horor filmova svetske produkcije (Evropa, Severna i Južna Amerika, Azija).

Kako i priliči, da svako naredno izdanje bude sve bolje i luđe, za ovu godinu vam mogu obećati SPEKTAKL u filmskom programu, uključujući nekoliko apsolutno OBAVEZNIH, retkih, SAMO-NA-FESTIVALU i nigde drugde filmova.



Još ne mogu da obznanim šta tačno jer pregovori su u toku, ali… LJUDI, SVAŠTA ĆE BITI!

 

VAŽNO PODSEĆANJE!



U cilju podsticanja domaće filmske produkcije i širenja interesovanja za horor žanr, festival je i ove godine raspisao konkurs za kratki domaći film strave, trajanja od 5 do 30 minuta. Uslovi su:

1) da film obrađuje horor motive i teme, snimljene i režirane na horor način;

2) da film nije javno dostupan na internetu (Youtube i drugde);

3) da je godina produkcije 2022. ili 2023. a zemlja produkcije – Srbija.

Konkurs traje do 25. juna.

            Šaljite odmah, ne čekajte zadnji dan ako imate gotov film!

Hevi metal program

 

U tom periodu autori filmova mogu slati svoje radove, u MPEG formatu, fajlova ne većih od 10 Gb, preko Wetransfera, na mejl horror@slaughterfestival.com ili, alternativno, mogu poslati bezbedni, zaštićeni link ka nekoj platformi (npr. Vimeo) gde se film može pogledati.

 

Uz link sa fajlom filma poslati u mejlu osnovne podatke: Naslov, Godinu produkcije, Ime scenariste i reditelja, Kratak opis zapleta (do dve rečenice).

 

Najbolji filmovi biće prikazani na ovogodišnjem Slaughter-festu, u bivšoj klanici u Doljevcu, a najboljem među njima biće dodeljena nagrada Zlatna Macola.