четвртак, 20. јун 2024.

Kanski pobednik na festivalu horor filma Slaughter u Doljevcu

 

 

Dragi moji, sjajne vesti stižu iz Press službe Slaughter festivala umetničkog horor filma! Evo šta je upravo javio, odnosno iz Sloter Presa preneo, Gradski portal 018.

 

Film otvaranja trećeg izdanja Slaughter festivala umetničkog horor filma u Doljevcu kraj Niša biće najintrigantniji horor ove godine, Supstanca (The Substance) koji je na nedavno održanom festivalu u Kanu dobio nagradu za najbolji scenario. 

 

Biće to srpska premijera filma koji je tek započeo svoj festivalski život i nigde još nije ušao u distribuciju. U pitanju je izuzetno hvaljen ali i kontroverzan „telesni horor“ koji obiluje scenama telesnih preobražaja.

 

Demi Mur, koja se proslavila se ulogom u filmu Duh (1990), u glavnoj ulozi igra pedesetogodišnju glumicu koja zbog svojih godina ostaje bez posla. U trenutku očaja, ona poseže za tajanstvenom „supstancom“, nakon čega se preobražava u mlađu i seksipilniju verziju sebe, koju igra Margaret Kvejli (iz Tarantinovog Bilo jednom u Holivudu).

i Denis Kvejd igra u filmu; u sredini je rediteljka, sa Demi Mur, u Kanu

 

Horor filmovi retko bivaju prikazani u udarnim programima prvorazrednih festivala, a još ređe tamo dobijaju nagrade, pa je utoliko veća ekskluziva da horor koji je u Kanu nagrađen Zlatnom palmom svoju srpsku premijeru dobije upravo na Slaughter festivalu.

 

Kao svedočanstvo novih tendencija, da se u Kanu nagrađuju filmovi ženskih autora sa satiričnim pristupom, na Slaughteru će biti prikazan i film Titan koji je pre tri godine dobio Zlatnu palmu za najbolji film, a takođe ima snažne elemente horora.

 

Supstancu je režirala Korali Faržea, koja je debitovala 2017. brutalnim trilerom Osveta, a Titan potpisuje Žuli Dikurno, koja je debitovala 2016. žestokim hororom Sirovo.

 

Dobitnik kanske nagrade nadmetaće se u Doljevcu za nagradu „Zlatna macola“ zajedno sa nizom atraktivnih domaćih i stranih horor filmova najnovije produkcije.

 

Festival se održava od 5. do 7. jula u Doljevcu. I ove godine raspisan konkurs za kratki domaći film strave, trajanja od 5 do 30 minuta. Uslovi su: 1) da film obrađuje horor motive i teme, snimljene i režirane na horor način; 2) da film nije javno dostupan na internetu (Youtube i drugde); 3) da je godina produkcije 2023. ili 2024. a zemlja produkcije – Srbija. Konkurs traje do 28. juna.

 ***

Više detalja o programu festivala, gostima i programima biće obznanjeno iduće nedelje.

Ako vam je prva najava ovogodišnjeg izdanja promakla, pogledajte je OVDE.