четвртак, 11. септембар 2014.

POETIKA HORORA u pretplati!

 

            Imam ogromno zadovoljstvo da najavim sledeće: za oko mesec dana iz štampe izlazi moja poetika horora! To je doterana, proširena, uglačana, ulepšana, dodatno razvijena doktorska teza koju sam, pod naslovom "Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti" odbranio na Filološkom fakultetu u Beogradu 22.02.2012. 
            Knjigu izdaje idealan izdavač za nju (a i za mene) – Orfelin iz Novog Sada, pod uredništvom Milenka Bodirogića. Ovde na blogu već godinama unazad hvalio sam njegova izdanja i Zlatnim Ghoulovima (TM) ih nagrađivao – npr. BUNTOVNICI, itd. – i ne sluteći tada da će se uskoro u tom sjajnom nizu kvalitetnih i predivno estetski uobličenih i odštampanih knjiga naći i moj Magnum Opus. Ne – neću da glumim skromnost: poetika horora je ne samo najznačajnije nešto što sam do sada napisao, nego će, šta god da do kraha svog života budem još objavljivao, bez ikakve sumnje biti u samom vrhu najznačajnijih mojih dela. To znači da će, jednog dana kad umrem, ili me uhapse, pisati: "Dejan Ognjanović, autor poetikE horora, danas je..."

            O knjizi, ukratko:
Poetika horora je studija koja definiše horor kao književni žanr i objašnjava nastanak i razvoj njegove poetike od gotskih romana 18. veka pa do bestselera s kraja 20. i početka 21. veka. U ovoj knjizi prikazuju se ključne faze i akteri, i analiziraju najreprezentativnija dela u kojima se ogledaju prelomne tačke u razvoju žanra: Rani gotik (Horas Volpol: Otrantski zamak), Pozni gotik (Meri Šeli: Frankenštajn), Edgar Alan Po i horor priča, Priča o duhovima ("Okretaj zavrtnja" Henrija Džejmsa), Viktorijanski neogotski roman (Drakula Brema Stokera), "Čudne priče" kosmičke strave ("Boja izvan ovog svemira" H. F. Lavkrafta), Horor kao bestseler (Isijavanje Stivena Kinga) i Savremene tendencije u hororu koje oličavaju Moderni gotik (Širli Džekson, Anđela Karter, Džojs Kerol Outs), Priča o duhovima (Robert Ajkman), Telesni horor (Klajv Barker), Psihološki horor (Robert Bloh, Tomas Haris) i Kosmička strava (Tomas Ligoti). Poetika horora prikazuje kontinuitet ali i neprestanu evoluciju i sazrevanje ovog popularnog, provokativnog i inspirativnog žanra. Studija se sve vreme, a naročito u poznijim deonicama, koje se bave modernim hororom, bavi i dvosmernim vezama između književnosti i filma, a za definisanje žanra podjednako se oslanja na uvide teoretičara filma i književnosti, pa stoga može biti vredna i onima koje zanima žanr na filmu isto kao i u književnosti.


O autoru, ukratko:
Autor knjige je Dejan Ognjanović, pisac, filmski i književni kritičar, esejista i prevodilac, a tekst je zasnovan na doktorskom radu odbranjenom na Filološkom fakultetu u Beogradu. Ognjanović je poznat kao autor dva romana: Naživo, 2003, i Zavodnik, 2014, dve studije: Faustovski ekran: đavo na filmu, 2006, i U brdima, horori: srpski film strave, 2007, i zbirke eseja Studija strave (2008), i kao priređivač antologije najboljih priča H. F. Lavkrafta, Nekronomikon (2008; 2012).

            Evo odlomaka iz recenzija relevantnih stručnjaka:

Ova iscrpna, promišljena i celovita poetika horor žanra pokazuje njegov značaj za popularnu književnost, ali i književnost uopšte. Veliki broj svežih i relevantnih zaključaka svog istraživanja, sprovedenog s istinskom posvećenošću, ali i čvrstom naučnom utemeljenošću, autor je izložio metodološki precizno, preglednim i jasnim stilom.
- prof. dr Zoran Paunović -

Poetika horora predstavlja kapitalan rad koji omogućava dublje razumevanje i ozbiljno, naučno zasnovano proučavanje ovog slabo istraženog žanra u domaćoj teoriji.
- prof. dr Sava Damjanov –

Studija koja je pred nama jedna od onih koje su hronično nedostajale srpskom čitaocu, kako laiku tako i stručnjaku. Od jasnog problemskom određenja, preko dobre sistematizacije i više nego korisnih terminoloških i pojmovnih određenja, a kroz i uz ponovno isčitavanje reprezentativnih dela ovog žanra, autor nas vodi do razumevanja kako njihove osobene estetske namere, tako i šireg društvenog, kulturnog i istorijskog konteksta u kojem su nastajala, ali i u kojem se poetika horora razvijala, menjala i osvajala.
- prof. dr Žolt Lazar


           Što se tiče izgleda i obima knjige, evo nekih osnovnih podataka:
           Broj strana: 524
           Format: 165 X 235mm
           Povez: polutvrdi, korice sa širokim klapnama, štampane i sa unutrašnje strane.
          Papir: 90-gramski, bezdrvni, što bi trebalo da nam omogući kvalitetnu štampu. (Danas se, i kod velikih izdavača, knjige štampaju na 60-gramskom, recikliranom, voluminoznom papiru.)
           Ilustracije: crno-bele (fotografije, slike i crteži autora i dela koja se obrađuju)
         Autor naslovne strane i unutrašnjih ilustracija između svake glave + kompletan grafički dizajn: Dragan Bibin
          Izgled: knjiga ima dominantno crnu prednju i zadnju koricu, a sa strane su ivice listova poprskane crveno, pa to sve izgleda kao velika porodična BIBLIJA, što i jeste prikladno – jer poetika horora će biti važnija nego Biblija svakom ovdašnjem poštovaocu i proučavaocu horora.
Korica: iako je naslovnica dominantno crna ona će biti štampana u punom koloru, u četiri prolaza, čime će se postići intenzitet crne i njena dubina, a diskretni kolorni detalji, poput tanke crvene linije koja odvaja naslov knjige od imena autora, samo će doprineti tom utisku. Potom, na ovako odštampanu koricu dolazi još jedan prolaz u UV laku kojim će biti istaknuta tekstura "lobanjica" u pozadini. Kad pređeš vrhovima prstiju preko knjige moći ćeš taktilno da osetiš tu teksturu, koja će  biti vidljiva samo pod određenim uglom, u zavisnosti kako svetlost pada na knjigu.
            U pogledu formata, knjiga je približno iste veličine kao NEKRONOMIKON, samo što je za 1,5 cm šira (NEKRO = 15 cm, POETIKA = 16,5 cm).

Apsolutno najpovoljniji način da ovu knjigu nabavite jeste – pretplatom! Pretplata traje od 11. septembra do 11. oktobra. Pretplatna cena je 1.250 dinara i u nju je uračunata i dostava. Pretplatu možete izvršiti na račun Orfelin izdavaštva 220-73108-85, sa naznakom Uplata za Poetiku. Posle uplate pošaljite vaše podatke (ime i prezime, adresu i broj telefona) na e-mail: orfelinns@gmail.com. Puna prodajna cena knjige biće negde oko 2.000 din. Kad knjiga bude izašla, imaću jedan manji broj primeraka za one koji baš žele da knjigu kupe od mene – po onoj ceni koja tada bude važila.
  
            Kompletan sadržaj izgleda ovako:


   POETIKA HORORA   

UVOD

DEFINISANJE OSNOVNIH POJMOVA I PROBLEMA

DEFINISANJE OSNOVNIH POJMOVA
Žanr, estetska namera i "horizont očekivanja"
Romansa
Gotik / gotski roman
Horor
Istorijska poetika

DEFINISANJE PROBLEMA
Horor u teoriji na engleskom jeziku
Horor u teoriji na srpskom jeziku

OD GOTIKA DO HORORA: NASTANAK ŽANRA

Rani gotik
Horas Volpol: Otrantski zamak - kulturna klima, intencija i recepcija
Otrantski zamak i retorika horora
Tekovine ranog gotika

Pozni gotik
Meri Šeli: Frankenštajn, ili Moderni Prometej - kulturna klima, intencija i recepcija
Frankenštajn: estetski i idejni dometi
Frankenštajn i poetika horora
Tekovine poznog gotika

Edgar Alan Po i horor priča
Teme i motivi američkog gotika
Edgar Alan Po i poetika kratke (horor) priče
Tematski ciklusi Poovog opusa
Mrtva draga
"Đavo perverznosti"
Kosmička strava
Tekovine Poove poetike horora

KLASIČNA DELA HORORA

Priča o duhovima
Mesto natprirodnog u poetici Henrija Džejmsa
"Okretaj zavrtnja": intencija i recepcija
"Okretaj zavrtnja": estetski i idejni dometi
Tekovine priče o duhovima

Viktorijanski neogotski roman
Motiv vampira u književnosti pre Drakule
Drakula Brema Stokera: intencija i recepcija
Drakula: estetski i idejni dometi
Tekovine Drakule i neo-gotskog romana

"Čudne priče" kosmičke strave
Lavkraftova poetika fantastike i horora
Lavkraftov odnos prema nauci i fantastici
Lavkraft i tradicija horora: uticaji i razlike
Lavkraftov stil
Recepcija Lavkraftove poetike
"Boja izvan ovog svemira": estetski i idejni dometi
Tekovine Lavkraftove poetike

MODERNA HOROR KNJIŽEVNOST

Horor kao bestseler
Stiven King i poetika horora
Stiven King i horor tradicija
Poetika horora Stivena Kinga
Vidovitost kao moderni horor bestseler roman
Tekovine poetike horora Stivena Kinga

Savremene tendencije u hororu
Moderni gotik: Širli Džekson, Anđela Karter, Džojs Kerol Outs
Psihološki horor: Robert Bloh, Tomas Haris
Priča o duhovima: Robert Ajkman
Telesni horor: Klajv Barker
Kosmička strava: Tomas Ligoti

ZAKLJUČAK

DodaCI
Hronologija horora
BIBLIOGRAFIJA
INDEKS KLJUČNIH IMENA
SUMMARY
O AUTORU

            A evo, da se na kraju podsetimo kako je moja odbrana doktorata o POETICI HORORA izgledala pre 2,5 godine u ovoj jezgrovitoj, ali rečitoj reportaži:       



13 коментара:

  1. Stigla je poetika - dominira u delu rezervisanim za Yu nebletristička dela moje skromne Yu biblioteke pored Tarasa Kermauenera, V. Despotova, kontroverzi Branka Petranovića, tvog recenzenta Save Damjanova, J. Aćina, Igora Mandića, R. Konstantinovića, J. Hristića, itd, itd :D

    ОдговориИзбриши
  2. Upravo su mi drugari poklonili "Poetiku" za Novu godinu :-)

    ОдговориИзбриши
  3. "Poetika Horora" je u *najužem* izboru za nagradu "Nikola Milošević", priznanje Radio Beograda 2 za najbolje delo u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije objavljeno u protekloj godini. Osim mene u najužem izboru je još par naslova (ne znam kojih). Danas je o tome pričao profesor Milo Lompar, predsednik žirija, na RB2 u emisiji "U prvih pet" Sanje Milić. Obznana nagrade je 27.01.

    ОдговориИзбриши
  4. Честитам!

    Надам се да ћу још једном да честитам након проглашења победника :)

    ОдговориИзбриши
  5. Nosim se mislju da procitam Otrantski zamak, aspiracije su sto je to gotsko prvence i naslov mu je nekako ukusan, misteriozan.

    Da li ce me taj roman uspavati cekajuci na mahove neku misterioznu scenu ili delo ima "tezinu"?

    ОдговориИзбриши
  6. uspavaće te! zaobiđi! težina je za proučavaoce, ne za obične čitaoce.

    ОдговориИзбриши
  7. Dejane, prošlo je neko vrijeme otkako sam pročitala Poetiku horora. Dakle, prvobitno ushićenje je prošlo, tako da mogu "objektivno" da prenesem svoje utiske, mada sigurna sam da tebe moje analize ne interesuju, ali svejedno ću ti reći. E sad, da bih mogla tebe da kritikujem, morali bismo biti barem na istom obrazovnom nivou, ali eto ovo je Poetika horora iz moje vizure kao tvog fana, odnosno fana onoga čime se ti baviš! Kao prvo, duguješ mi bijelu ljetnu Victoria's Secret majicu, veže se oko vrata, pošto sam sigurna da tebe ti detalji interesuju, imajuću na umu onu situaciju u vezi sa džemperom i njegovim zakopčavanjem. Naime, knjigu sam držala u krilu dok sam putovala i valjda sam je nesvjesno čvrsto prigrlila i odjednom, sklanjam knjigu, kad tamo na platnu tragovi crvene boje od oboda stranica! U medjuvremenu, majica se uspješno oprala, tako da 'ajde, to ću ti oprostiti. Zaključak: 1. Od Poetike horora se ne možeš odvojiti; 2. Ostavlja trag, kako u pamćenju, tako i onaj "fizički". Ok, 'ajmo sad ispočetka. Poetika horora. Ljubav na prvi pogled! Dakle, od trenutka kad knjigu uzmeš u ruke. Tamne korice, ornamenti u obliku lobanjica, crveni obodi stranica - dakle, crveno i crno, eros i tanatos, jin i jang, simbolično kao što to i poetika horora predstavlja: paradoks! Zašto se "uživa" u neprijatnim osjećanjima poput straha? To sam se pitala odmah na početku, iako znam šta moderna psihologija kaže na tu temu, a onda si ti to lijepo objasnio, čini mi se u zaključku.otvorite knjigu, a tamo: blago! Sve sam rubin do rubina i dijamant do dijamanta, pa ne znaš gdje prvo da pogledaš, šta prvo da pročitaš, a najbolje je ipak početi od početka. Ovdje je sve do detalja hronološki objašnjeno, što bismo mi uBosni rekli - od Kulina bana pa do današnjih dana, uz obimne reference i bibliografiju, zaista zadivljujuće! Poetika predstavlja jedan sveobuhvatan osvrt na horor kao žanr, od njegovog samog začetka pa do oblika kakav je otjelotvoren danas. Zaista jedan prije svega, predan rad autora, koji na elokventan akademski način razrješava sve dileme u vezi sa hororom kao književnim žanrom, jer on to i jeste. To si i dokazao! Svaka čast! Sve pohvale! Fascinantno! Fascinantno! FASCINANTNO! Znam koliko mrziš capsLk! Zadivljujuće i do najsitnijih detalja objašnjena djela istaknutih horor pisaca. Najljepše analize: Okretaj zavrtnja, Drakula, Isijavanje (ako bih baš morala neke da izdvojim). Zanimljivo je pomenuti poglavlja. Osim što se mogu čitati i zasebno, interesantno su oslikana! Opet moćna simbolika: rekla bih da se radi o uvijenoj plahti, odnosno nečemu što liči na uže ili konopac. Dakle, što se mene tiče, uže se tumači dvojako: dakle, ne pojavljuje se nigdje nikakav čvor, što znači, autor je to sve do detalja razrješio, više nema misterije, do te mjere da je i sam konopac počeo da odvrće, otuda mi liči na plahtu. Ako uzmemo da je konopac simbol vezivanja, onda možemo reći da će ova knjiga da vas osvoji i "veže" za ovaj žanr do kraja života. I oni koji možda osjećaju odbojnost prema ovom žanru, smatraće ovu knjigu , ako ništa drugo, a onda barem dopadljivom! Posebno mi se svidjaju oni hronološki poredani podaci o hororu, od samog njegovog nastanka, pa do danas. Sve u svemu, kažu da savršenstvo ne postoji, e pa kod Ognjanovića postoji! Uostalom kupite knjigu, pa ćete se uvjeriti! Sve pohvale, nijedno 'zašto', uživala sam istinski!

    ОдговориИзбриши
  8. hvala, zlato, na ovoj sitnoj knjizi! drago mi je što, izgleda, ostavljam trajnije tragove od onih na majicama!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad ce da bude neko novo izdanje ove knjige,dosadilo mi da citam tudje komentare?
      hvala

      Избриши
    2. trebalo je ove godine, ali zbog tehničkih i finansijskih razloga, prebačena za iduću godinu. da smo živi i zdravi, 2. izdanje biće tokom 2022.

      Избриши