недеља, 10. јануар 2010.

13 BELOVED (2006)

M. C. Sakveerakul

***(*)

4-

ovo ponegde najavljuju kao horor, ali po meni film ima u sebi horora koliko i, recimo, po tonu (i VRLO crnom humoru) sličan EL DIA DE LA BESTIA, koga takođe ne svrstavam u horor, iako je svakako horror-relevant na nekom shock-gross out nivou.

13 BELOVED je nešto između THE GAME (high concept, slab film sa proplamsjajima intrigantnih deonica), EL DIA DE LA BESTIA (CRNI dead-pan humor, žestoka društvena satira upakovana u vrhuzabavnu oblandu žanrovskog filma), BATTLE ROYALE (nasilje apokaliptičnih razmera, igra kao ovaploćenje nehumanih savremenih tendencija, hint bliske budućnosti koja je već SADA – PREZENT) i VELIKOG BRATA (kamere su svuda, i snimaju živote napaćenih pojedinaca za zabavu miliona – na ivici snuffa, i preko nje).


sve počinje kada tipičan sjebani everyman (po fizionomiji, glumi, suzdržanosti, japi-kostimu strašno podseća na tomoro tagučija iz TETSUA) koji je upravo izgubio auto (zbog dugova) i posao (zbog bezočnog kolege koji mu oteo mušterije) – dobije poziv preko mobilnog: angažuju ga za učešće u spec. tajnom kvizu koji se sastoji iz 13 zadataka. svaki nosi sve više para, ali su i zahtevi sve nezgodniji.

za 10.000 treba da ubije muvu koja leti oko njega.

za 20.000 treba da tu muvu – proguta.

za 50.000 treba da najmanje 3 deteta na jednom igralištu natera da zaplaču.

za 100.000 treba da pojede pun tanjir – govana!

itd.

ovo je prvi tajlandski film koji od mene dobija više od trojke, prvi ORIGINALAN, svež, žestok, nadahnut, MODERAN FILM u kinematografiji koja još uvek previše robuje prevaziđenim, staromodnim konceptima i idejama (uprkos tehnološkom napretku koji je omogućio pojedine vizuelno fascinantne projekte).

NARAVNO da kraj nije na nivou onoga što početak obećava, ali 4/5 ovog filma su prosto odlične, a mestimično i zlatno-genijalne tako da, od mene: 4-