субота, 30. јун 2018.

Luzitanija u Nišu!




            Možda se sećate da sam početkom ove godine predvideo da će roman Luzitanija Dejana Atanackovića dobiti NIN-ovu nagradu za najbolji roman, i objavio svoj prikaz tu negde oko obznane dobitnika. Tu kritiku možete pročitati OVDE.
            Ova moja kritika poprilično je zaslužna za to što su iz NKC-a upravo mene pozvali da učestvujem na tribini posvećenoj ovom romanu, na kojoj će, što je najlepše i najvažnije, biti i njegov autor Dejan Atanacković. Evo ispod detalja iz zvanične najave.


Niški kulturni centar vas poziva na razgovor o romanu „Luzitanija” Dejana Atanackovića, dobitnika NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2017.godini.

Promocija romana će se održati u ponedeljak, 2. jula 2018. godine,
u Maloj sali Niškog kulturnog centra, sa početkom u 19 sati.

Roman „Luzitanija” je utopijski roman u kome se radnja dešava u jednoj psihijatrijskoj bolnici za vreme Prvog svetskog rata.
Priče različitih likova, u ustanovi van svake nadležnosti okupatora, u kojima se prepliću činjenice, progres i ludilo.
O tome šta je protivno razumu, a što se ludilom ne da opravdati razgovaraće autor Dejan Atanacković i kritičar Dejan Ognjanović.

Dejan Atanacković je rođen 1969. u Beogradu. Predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni i sarađuje sa tamošnjim Muzejom prirodnih nauka na predmetu Body Archives, posvećenom istoriji predstava ljudskog tela.



Razgovor o knjizi vodi Dragosava Mladenović, urednik Tribinskog programa NKC-a.

Dakle, Nišlije i okolino, svratite na ovo veče i dođite da se kulturno uzdignemo – ili potonemo zajedno!