понедељак, 28. септембар 2020.

VREME ČUDA

  

            Ghoul inspiriše! Ghoul nadahnjuje! Ghoul podstiče!

            (Ghoul piše o sebi u trećem licu! Žasu!)

            Elem, moje najnovije ukazivanje na LOPOVLUK Bobana Kneževića – inače, opštepoznatu činjenicu svima koji iole obitavaju u svetu žanrovskog literarnog i stripovskog fandoma! – zadahnulo je, ni manje ni više, nego jednostranični članak u magazinu VREME (br. 1551, od 24. septembra 2020.), u rubrici VREME UžIVANJA, pod naslovom „Lajk“.

            Konkretni povod za donji napis jeste moja odluka da sa liste „prijatelja“ na Fejsbuku obrišem 15-ak „prijatelja“ koji su na stranici lopova Bobana Kneževića lajkovali njegovu objavu da je izdao svoj najnoviji lopovluk. Znam da je nekima taj moj čin teško razumljiv, pa zato moram da nacrtam: KO LAJKUJE LOPOVA, GHOULU NIJE PRIJATELJ. Šta tu nije jasno? A naročito ako taj lopov krade od mene (Ghoula).

            Ipak, ova krajnje jednostavna jednadžba nije bila jasna Nikoli Dragomiroviću, mom bivšem „prijatelju“ na Fejsbuku (videli smo se u par navrata u okviru neke šire stripadžijske družine i razmenili po koju reč, ništa naročito). Pošto mu nije bila jasna, morao je da napiše sledeći tekst.

 

            Na ovo izrečeno imam reći sledeće.

 

„ta dvojica su zavađena otkad je Fejsbuka, a verovatno i ranije.“

= Koješta. Novinar se nije obavestio. Zavada je počela kada me je Boban prvi put banovao sa svog foruma, 2010. godine. Detalji o tom slučaju, za ljubitelje sapunskih opera, zabeleženi su OVDE.

 

 

„da shvatim da sam jedan od odstreljenih frendova osobe X.“

= Bože, kakva patetika. Odstreljeni... Ni u koga nisam pucao!

 

 

„Razlog – lajk u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu.“

= Tačnije, lajkovanje LOPOVA i njegove KRAĐE (jasno i nedvosmisleno dokumentovane više puta – ali zabole „novinara“ da proverava bilo šta...)

 

 

„Dakle, u mom životu njegovo anfrendovanje neće prouzrokovati nikakve promene.“

= Naravno da važi i obrnuto: odnosno, da se radi o iole bitnoj osobi u mom životu, ne bih je tako olako „odstrelio“. Hell, pa ja i dan-danas imam više desetina zajedničkih prijatelja sa B. K.

 

 

„posledicama takvog radikalnog reza“

= Radikalnog? Ili nebitnog? Come on, nema ništa radikalno u anfrendovanju neke nebitne osobe, jedva-poznanika. Pa nije to kao da sam, recimo, anfrendovao Dušana Mladenovića zbog ovoga – ili tako nekoga s kim i naživo godinama i decenijama drugujem.

 

 

„uvlačenja drugih u lične sukobe sa nekom osobom.“

= Uvlačenje? Ja nikoga ni u šta ne uvlačim. Ali ako se neko sam, od svoje volje, svrsta uz LOPOVA, koji je više puta jednu te istu stvar UKRAO OD MENE, jbg sam se „uvukao“ gde ne treba.

 

 

„Važne su njihova korelacija i jednostrana odluka da se sukob sa nekim reflektuje na treću, četvrtu ili petu osobu, što se već graniči sa lošim manirima.“

= Dobar jutar! Dobrodošli u svet kiber prostora i međuljudskih odnosa na njima! Svaki put kad nekoga frendujete ili anfrendujete, kad nešto nečije lajkujete ili šerujete - vi činite IZBOR, koji može nositi i moralne posledice.   

„Ako nešto ovlaš konstatujemo kao poluinteresantnu informaciju i posvetimo joj mikrosekundu klikćući na plavi palac Fejsbuka“ onda smo žrtve sopstvene površnosti, nezainteresovanosti, nebrige.

Istina je da klikćući nisi podržao ljubitelja pedofilije, SNS-a ili Levijatana nego „samo“ LOPOVA, za kojega ZNAŠ da je lopov, ili barem bi morao znati, jer odavno si u kružocima stripskim i izdavačkim, pa ako si sve ovo vreme ostao slep kod očiju, ako do sad nisi znao ko je i šta je Boban onda stvarno – ćao! To ne znači da si ikakva moralna veličina, ili bezgrešni tip koji će drugima da popuje o „lošim manirima“.

U mojoj slici sveta, onaj ko lajkuje LOPOVA kriv je za mnogo više od loših manira. Uostalom, loš je manir biti neobavešten i nezainteresovan, i to ne o nekakvom sitnom i nebitnom detalju nečije zaleđine kojom se nisi bavio jer te ne zanima: Bobanova lopovska, piratska prošlost i sadašnjost previše su očigledne i poznate svakome ko se uopšte potrudio da otvori oči i mozak bar na dve sekunde, a kreće se u krugovima u kojima se kreće autor ovog članka.

 


 

„A taj sukob, da dodatno pojasnimo stvari, nema veze sa krucijalnim pitanjima društva kao što su ideološke razlike preko kojih je nemoguće preći.“

= Izvinjavam se ali za mene je ključna ideološka razlika preko koje je nemoguće preći sledeća: da li je u redu ukrasti ili nije.

Moja ideologija je UKRASTI JE LOŠE.

Bobanova ideologija je UKRASTI JE DOBRO I KORISNO: KRADEM SVE ŠTO MI SE SVIDI, PA PREPRODAJEM DRUGIMA, UZIMAM PARE NEOBAVEŠTENIMA I NEZAINTERESOVANIMA, I NIKO MI NIŠTA NE MOŽE JER IZDAVAČI I PREVODIOCI OD KOJIH KRADEM NEĆE DA BACAJU ŽIVCE I NOVCE I PO SUDU DA SE POVLAČE SA PILIĆAREM KAO ŠTO SAM JA.

Dragomirovićeva ideologija je BAŠ ME BRIGA DAL NEKO KRADE ILI NE, NEMAM JA VREMENA TIME DA SE BAVIM, IMAM PREČA POSLA.

Iz ovoga je više nego očigledno ideološko neslaganje između mene i njih dvojice – ali i tanak korak koji deli N.D. od B.K. jer zatvaranje očiju na Lopova Bobana je ono što njega osnažuje i donekle omogućava.

 

„Nisu se njih dvojica zavadili zbog toga što jedan podržava pedofiliju, SNS ili Levijatan, već oko toga ko je kome isplatio honorar za prevode i ko je ostao dužan za iste. Drugim rečima, nešto što se ne tiče ni mene, niti bilo kog drugog, osim njih dvojice.“

= Notorna budalaština. „Novinar“ se opet nije potrudio čak ni naknadno (nakon inicijalne nebrige) da se obavesti. Uopšte stvar nije u tome „ko je kome isplatio honorar za prevode i ko je ostao dužan za iste“. Neisplaćeni honorari nemaju nikakve veze u ovoj priči.

 

 

„Da li je jedan objavio knjigu sa prerađenim prevodima ovog drugog, pa se ovaj našao obeščašćenim i pokradenim, pitanje je za državne organe, a ne za poznanike sa Fejsbuka koji sa datim temama nemaju nikakve veze. Iskreno, ne zanima ih.“

= Opa, pa ako mog „frenda“ sa Fejsbuka nije briga da li je njegov „frend“ (ja) pokraden ili nije, onda on definitivno nema šta da traži među mojim „frendovima“. Čemu uopšte nadalje održavati formu kvazidrugarstva ako mog drugara baš zabole dal me neko potkrada ili ne?

 

 

„Mora li konzument društvenih mreža da po statusima i objavama gazi kao po minskom polju, rezimirajući i kontemplirajući da li će neki lajk izazvati više gneva nego sadržina posta, i ko će biti uvređen ako nešto ovlaš konstatujemo kao poluinteresantnu informaciju i posvetimo joj mikrosekundu klikćući na plavi palac Fejsbuka? Ja tu obavezu nemam, i volja mi je lajkovati šta mi se ište, bez obaveze da poznajem korelacije između dva digitalna (ne)prijatelja.“

= NEWSFLASH: MORA! Hoćeš da učestvuješ na društvenim mrežama, ali bez ikakve odgovornosti, bez ikakvog udubljivanja, tretirajući sve što vidiš kao „poluinteresantnu informaciju“ i posvećujući onome što vidiš samo mikrosekundu, klikćući levo i desno na plavi palac Fejsbuka ne brinući koga i šta zapravo lajkuješ? Površno i neozbiljno. Čovječe! Pa gdje ti živiš! Ako je i od jednog stripadžije, mnogo je!

 

„Da li bih ja tako deklarativno otpisao nekoga ako lajkuje nešto što mi se ne dopada? Najdalje što sam u svom digitalnom svetu otišao jeste kada sam...“

= Ali koga zabole za to šta si ti uradio ili šta bi ti uradio? Ko si pa ti da to ikoga zanima? Jesi li ti neki moralni arbitar, neka veličina prema kojoj svi treba da se upravljaju i odmeravaju? Malo je stvari odvratnijih mi od tih umišljenih arbitara koji rezonuju „Ako JA nešto ne bih uradio, niko to ne bi trebalo da uradi – jer JA radim ispravno, i ko ne radi kao JA, taj u najmanju ruku ima loše manire, a u najveću...“

 

 

„S druge strane, u više navrata sam ostajao bez obećanog honorara ili mi je na neki drugi način naneta šteta, i nikada mi nije padalo na pamet da sa dotičnima vodim rat preko Fejsbuka, a ponajmanje da u taj spor uvlačim druge osobe.“

= Divno, moralna gromado i paragone vrline, svaka ti čast, divimo ti se do imbecilnosti i nominujemo te za Patrijarha, zvaćemo te Pavle Drugi, Mirotočivi.

Svako bira svoj rat i kako će ga i da li će ga i gde će ga voditi. Ja u moj nikoga ne uvlačim. Ako neko nešto moje lajkuje, po svojoj volji to čini, sam se u to uvlači. Ako ne lajkuje, niko ga ne tera niti mu/joj zamera. Slobodna volja!

 

 

„No, kao što rekoh, jedno ovakvo anfrendovanje neće me držati budnim noću. I ovako sam mu posvetio previše vremena. A ti, bivši prijatelju, zbogom i srećno.“

= Pa i ne treba da te drži budnim noću. Nije ni izvedeno s tim ciljem. Biće dovoljno ako te bude držalo budnim danju! Izvedeno je prosto iz higijenskih razloga, jer ne volim da mi među „frendovima“ obitavaju oni koji mi to nisu. Ništa lično! Srećno i Zbogom.

 

P.S. Imaš 10% popusta na Bobanovu orgiju LOPOVLUKA, tako da si u trostrukom plusu: em si u VREMENU pred svima mahao svojom visokom moralnošću (nadam se za honoror, a ne za dž? Nešto sam načuo da VREME nema para da plaća honorarce), em osobu koja u najmanju ruku ima loše manire više nemaš za „frenda“, em još imaš popust kod Bobana LOPOVA, za čiji te lopovluk nije briga, jer to je „stvar između nas dvojice i organa reda“. Bravo!

SVI SU NA DOBITKU!

 * * * * *

            „Ali Gule, ovo je sve glupo i nevredno tolike drame!“

            = Slažem se da je glupo, a drame nema nigde. Dramu su digli drugi. Ja sam tiho i bez buke obrisao tih 15-ak Bobanovih ljubitelja, od kojih bar polovina njih ne bi to ni primetili da ja nisam na Fejsu to uzgred pomenuo u jednom komentaru, a Boban to onda video pa svuda razglasio (na Fejsu i na svom propalom forumu) da bi dizao dževu jer ono njegovo sranje od knjige inače nije privuklo nikakvu diskusiju niti interesovanje. (On inače pomno prati moje Fb objave, iako je blokiran; očito ima neki dupli, lažni profil sa kojega prati javne objave onih koji su ga blokirali. Meni to ne smeta, dapače, super mi je što me čita; i treba da me čita! Možda nešto i nauči!) A onda to naraste do članka u VREMENU! Pričajte mi o DRAMI! Hej, pa ne izlazim ja baš svaki dan u novinama, pa da ovo tek tako ignorišem. Moj osvrt je bio neminovan...

 

„Ali Gule, mi bismo radije čitali osvrte na nove horore a ne ovaj treš!“

= Znam, ali ovih dana i nedelja, posle pisanja romana mozak mi je raspoložen još samo za kuckanje laganog štiva, zajebancije, sprdnje, itsl. Ne mogu sad da se upuštam u dubinske analize knjiga i filmova dok mi je sav mozak i sva duša u PROKLETIJAMA. Ovim glupostima se razonođujem pred spavanje. Plus, ipak ne možete reći da neke ozbiljne teme i pitanja vredna promišljanja nisu pokrenuti i ovim tekstom!

Ipak, obećavam, sledeći blog post biće posvećen mom osvrtu na horore koje sam gledao u poslednjih nekoliko meseci.

 

„Ali Gule, nisi li ti pomalo licimur: nazivaš Bobana LOPOVOM, koga svi znaju kao takvog, itd, a zašto si onda ti sarađivao s njim na prvom NEKRONOMIKONU, a? Al sam ti ga šukno sad, ajd’ tico, propevaj, bwahahahaha!“

= Ništa mi nisi šukno, budalo. Nisam licemer. Moja jedina saradnja sa Bobanom desila se u jedino (kratko) vreme kad se on nije bavio lopovlukom, nego kad je poslovao legalno, u okviru „Belog Puta“. Znači, izvorni NEKRONOMIKON sam uradio u okviru prave i, kako je tad izgledalo (2008-09. godine), ozbiljne izdavačke kuće – ugovori, honorari, plasman, sve je bilo kako treba (osim honorara, smešno sitnog, ali nema veze, nisam to radio primarno za pare: u vreme kad sam počeo rad na NEKRONOMIKONU još sam radio na faxu i primao više para nego što mi je trebalo). Dakle, s tom osobom sam radio knjigu jedan jedini put, onda kad je stajao pod velikim i naizgled profesionalnim kišobranom „Belog Puta“ – ni pre, ni posle toga. A naročito ne posle toga, kad je razotkrio i svoju patologiju i svoj lopovluk.




„Ali Gule, nije lepo da tako pričaš o konkurenciji. Nisu to lepi maniri. Pljuvanjem po Bobanu ti njemu praviš reklamu, njemu nabacuješ mušterije!“

= Pre svega, ne može LOPOV da bude konkurencija nekome ko radi pošteno i stručno. Mi uopšte ne igramo istu utakmicu, nismo u istom filmu. Mi (Orfelin) proizvodimo nešto novo, originalno, kvalitetno i stručno. A onda on, Boban, dođe na kvarno pa to uzme bez pitanja i bez prava, prepakuje i preprodaje.

Da, svestan sam toga da pričanjem o njegovoj ANTOLOGIJI LOPOVLUKA pravim reklamu koju bez mene ne bi imao; pa o toj knjizi na njegovom rođenom forumu NIKO živ reč nije beknuo mesecima, dok je ovaj to najavljivao. I dan-danas mora da priča sam sa sobom, šireći neke svoje laži... Najnovija: da ja uopšte tamo nisam banovan. Ne, nisam uopšte, samo ni ne da pristupnu lozinku...

Ali da, znam takođe da postoje i oni kojima Bobanov lopovluk ne smeta, kojima ne valja Orfelin a dobar im je Boban. Pa, takvi njega i zaslužuju. Ko za bolje nije, neka mu ga Boban. Ako sam ja celom mojom pričom o njegovim lažima i krađama uspeo da nekoga ZAINTERESUJEM da lopovu i lažovu daje pare, a ne onima od kojih je on te materijale ukrao – pa nek mu daje. Ko se s Bobanom liže, i treba ovaj pare da mu diže.