субота, 20. октобар 2018.

SAJAM KNJIGA 2018: ŠTA KUPITI?


Sajam knjiga počinje u nedelju 21. oktobra u 10 časova i traje do nedelje uveče, 28. oktobra. Zato, no time Toluse, evo šta vam dr Ghoul savetuje da nikako ne propustite dodati na svoju gomilu nepročitanih knjiga! 


ORFELIN

Dolaze pravi jesenji dani, kišice, hladnoća i izmaglica – pravo vreme da zaronite u vrhunsku prozu jeze i strave, pa još prikladno tretiranu (odličan izbor, prevod, lektura, pogovori, ilustracije, opšti dizajn, štampa, povez...).

Pre svega, tu je megahit u nastajanju, ultimativno izdanje knjige
Nekronomikon – H. F. Lavkraft
u kojoj imate 25 najboljih Lavkraftovih priča, plus vrhunske originalne ilustracije, stručan pogovor, napomene itd. itd.

Svi detalji o sadržaju i prikaz unutrašnjosti te knjige su OVDE.
GHOUL na ilustraciji iz ultimativnog NEKRONOMIKONA

More, poput vina tamno – Robert Ejkman
Vrhunski, prvorazredni, neprevaziđeni majstor književne strave i neiskorenjive jeze, Ejkman, ponovo među nama, sa još jednom zbirkom izuzetnih priča. Detalji o sadržaju su OVDE. 

Na Sajmu će Nekronomikon koštati 2.400 din, a More... 1.000. Samo na Sajmu ćete moći da iskoristite priliku da ove dve knjige, ako ih želite obe (a zašto ne biste?) kupite zajedno za 3.200 din.


Naravno, moći ćete da nabavite i druga izdanja Orfelina, ali imajte na umu da je roman Ukleta kuća na brdu već rasprodat (ima poneki primerak u knjižarama: jurite Delfi i Vulkan dok ima) a da je Veliki bog Pan na izmaku, sa vrlo malim brojem primeraka, pa ako želite ovog Makena a još ga niste nabavili, požurite jer je izvesno da će na Sajmu biti rasprodat!



Od prošlog Sajma izašle su, tokom ove godine, tri nove knjige u ediciji „Poetika strave“, pa ako ih dosad niste nabavili, po'itajte! Podsećam: Blekvudova Drevna svetla, Hodžsonov Glas u noći  i novi prevod Lavkraftovih U planinama ludila


Pored toga svega, tu je i nova knjiga za ljubitelje gospođice Peregrin,

Mapa dana – Ransom Rigs
Na četvrti roman Ransoma Rigsa o čudnovatoj deci gospođice Peregrin – Mapa danâ. Knjiga je i ovog puta bogato ilustrovana sablasnim starim fotografijama, koje su sada – u ovoj potpuno novoj američkoj pustolovini što se proteže kroz razne epohe – u punom koloru (480 strana).
Puna cena 1.870 dinara, pretplatna cena 1.400. Pretplata traje do 12. novembra. Pretplatnici koji izvrše uplatu do 20. oktobra mogu svoj primerak knjige preuzeti na Sajmu knjiga u Beogradu.
Na sajmu će, dakle, biti 1.400 din.


DRUGE KNJIGE

Dereta

Soba za snove - Dejvid Linč, Kristin Makena
Room to Dream
Nešto kao (auto)biografija, bogato ilustrovano i vrlo obimno: 571 str. 24 cm.
U memoarima Soba za snove proslavljeni reditelj Dejvid Linč govori o životu ispunjenom neobičnom kreativnošću, prijateljstvima i preprekama na koje je naizlazio u svom stvaralačkom radu.


Galveston - Nik Picolato
Krimi triler koji je napisao autor serije TRUE DETECTIVE. Film po ovom romanu upravo je procurio na net...


Sabrane priče. 1 - Vladimir Nabokov
Genijalan pisac i priče od kojih mnoge nikada do sada nisu bile prevođene na srpski.



Dom kulture Studentski grad

Između svetova - Dragan Dimčić
Šta da radimo kada dođemo do granice mogućeg u predstavljanju vizuelnim i zvučnim sredstvima?
Kako pokazati nepokazivo i iskazati neiskazivo?
U pet predavanja o kultnim rediteljima i istraživačima skrivene strane sveta autor nam pokazuje kako obično i svakodnevno mogu postati vrata ka fantastičnom i okultnom i kako gledalac, umesto odgovora koji očekuje, može dobiti pitanja na koja mora sam potražiti odgovor.
Pitanja u sebi nose klicu transformacije na koju možda nismo spremni. U filmovima Rouga, Kronenberga, Malika, Linča i Hodorovskog pitanja postaju sredstvo za nanošenje ožiljka koji skriva ranu koje nismo svesni. A kada je postanemo svesni i ona se jednog dana otvori, otvoriće s ei mogućnost stupanja u kontakt sa svetom izvan vidljivog i shvatljivog.


ARETE

U potpisu
Prvi deo ljubavnih pisama Zelde i Skota Ficdžeralda! Potresna i strastvena sudbina intrigantnog bračnog para ispripovedana od strane samih aktera ove ljubavne sage!


Skrivena lica - Salvador Dali
Skoro je nadrealno da jedini roman Salvadora Dalija nikada nije objavljen na našem jeziku. Roman Skrivena lica uvešće vas u neverovatni svet imaginacije Salvadora Dalija, provešće vas kroz jednu tubulentnu istorijsku epohu i upoznati sa junacima koje samo Dalijev um može da kreira i izmašta.


Lov na veliku ribu - Dejvid Linč
„Tridesettrogodišnje praktikovanje programa transcedentalne meditacije bilo je ključno u mom filmskom i slikarskom stvaralaštvu kao i u ostalim oblastima mog života. Za mene je to bio način da ronim dublje u potrazi za velikom ribom. U ovoj knjizi želim da neka od svojih iskustava podelim s vama.“
Dejvid Linč
U ovom međunarodnom bestseleru, filmski režiser Dejvid Linč opisuje svoje lične metode stvaranja i rada sa idejama, kao i velike kreativne prednosti koje je doživeo iz prakse meditacije.



KONTRAST

Dostojno jest
Čitajte najbolje od naših autorki i autora i podržite borbu za bolje uslove i dostojanstvo terminalno obolelih od karcinoma u Srbiji.
Svratite i kupite knjigu po ceni od 699 RSD, koji će biti donirani organizaciji BELhospice.
Detaljnije o ovoj knjizi OVDE.


Dete božije – Kormak Makarti


Filip K. Dik:
Da li androidi sanjaju elektronske ovce
Čovek u visokom dvorcu
Tri stigme Palmera Eldriča
Suvišni izveštaj
Ubik
Tecite suze moje, policajac reče
Valis
Prodor božanskog


Blizanačka trilogija - Agota Kristof

Nadja + Manifest nadrealizma - Andre Breton
 
Kuga - Alber Kami




IK Zorana Stojanovića
Đavo u svakodnevici - Aleksandar Amfiteatrov



LOM
Razgovori : izabrao i priredio Flavio Rigonat - Vilijam Barouz
[preveli s engleskog Mina Rigonat, Flavio Rigonat]
288 str.


Службени гласник РС

Odlične knjige sada na neverovatnim popustima. Ja za sebe odabrao nekolicinu, a vi vidite sami – stvarno se ČUDA mogu naći u rasponu od 50 (pedeset!) din pa do oko 220!

Безгранична забава: успон масовне културе 1850–1970 - Каспар Мазе - 330,00

Занимљива времена, немирна времена, књига 1 - Лешек Колаковски - 49,50

Речник пакла - Колен де Планси - 330,00

Модерна српска проза, Крај XIX и почетак XX века - Радован Вучковић - 220,00

Историја модерне српске књижевности, златно доба 1892–1918 - Предраг Палавестра - 330,00


Laguna

Black light – Miomir Petrović
U ne tako dalekoj budućnosti, Evropa je rasparčana na kantone kojima upravlja centralizovana svetska vlast a stanovništvo većeg dela sveta živi život sličan logoraškom, tu i tamo pokušavajući da se odupre sveprisutnoj represiji. Beograd je Vavilonska kula podeljena na strogo kontrolisane kvartove po kojima gamižu milioni emigranata svih rasa i vera nastanjeni tu iz nužde ili po kazni. Na raskrsnici Bulevara Despota Stefana, Drinčićeve, Gundulićevog venca i Carigradske, jedna žena će na misteriozan način izgubiti život. Šestoro ljudi, komšija i poznanika, biće svedoci njene smrti i svako će tvrditi da je video nešto sasvim drugo.


Strahor

Kal Juga – Mladen Milosavljević
Vrlo solidan roman fanta-istorijske fikcije.


Otvorena knjiga

Srce lutke – Boban Trifunović
U Beogradu, prestonici Kraljevine Jugoslavije, između Prvog i Drugog svetskog rata, pojedinci se, iz pripovetke u pripovetku, susreću sa stravom van svakog poimanja – sa preobražajima, prizivanjem duhova, oživljavanjem mrtvih, sa srpskim mitskim bićima, drevnim obredima, tajanstvenim kultovima, zaboravljenim paganskim božanstvima, zabranjenim knjigama… 
U pripovetkama Bobana Trifunovića svakodnevica, stvarnost za koju se svi čvrsto drže - kao što se dete, uplašeno, drži za suknju svoje majke – počinje da popušta pred našim očima, jer ništa nije onako kako izgleda. U svakoj pripoveci, strava je prisutna u svakom kutku našeg sveta, ali to je tek nagovešteno; užasi se naziru, a oni koji se sa njima susretnu, nisu sigurni šta vide, čuju ili dodiruju, jer to je sasvim u suprotnosti sa logikom, sa zdravim razumom.
Ovaj autor se napajao i inspirisao vrhunskim piscima strave – Lavkraft, Ejkman, Ligoti... Koliko je od njih zaista razumeo i preneo, proveriću vrlo uskoro. Do tada, ova knjiga svakako zaslužuje vašu pažnju.


STRIPOVI

DARKWOOD

- Mitovi o Ktuluu – A. Breća
Vrhunski primer Lavkrafta u stripu i savršen kompanjon vašem novom izdanju NEKRONOMIKONA!
Detaljnije o ovome OVDE.

- Mort Sinder – A. Breća i Osterheld
Izuzetan strip fantastike i strave: ako se dr Ghoul pita, najobimnija storija u ovom albumu („Ljudi olovnih očiju“, zauzima jednu trećinu ovog izdanja) je daaaleko, ali zaista daleko najbolji primer vrhunskog HORORA u stripu koji sam ikada i igde pročitao!
U ovom izdanju imate i moj pogovor, a pisaću detaljnije o njemu posle Sajma. Ne oklevajte, ne kenjajte, nego zlatnike spremajte – ovo je VRH umetnosti stripa, i vrh horora u stripu!

- Korto Malteze 4: Kelti  
- Korto Malteze 3: Uvek malo dalje
Korto Malteze je, kao što svi dobronamerni građani odavno znaju, takođe sam samcit VRH umetnosti stripa. Već sam na blogu pisao o prva dva toma ovog remek-dela, i to OVDE, a sada možete uživati u još dva albuma. Osvrnuću se i na njih u bliskoj budućnosti... 

- Duh u oklopu

Manga iz koje je rođena genijalna anima, najzad na srpskom!

I još dva vrlo zanimljivo-izgledajuća izdanja, barem za moj njuh i senzibilitet, koja ću svakako overiti:
- Betmen: Dvor sova


- Supermen: Crveni sin


Plus, tvrda erotika od tvorca Torpeda:


VESELI ČETVRTAK

Dilan Dog – Dnevnik
Knjiga izdata povodom 30 godina izdavanja stripa
Neuobičajeni format, neuobičajeni koncept, te nadasve (i iznad svega) neuobičajeno izdanje. Šta bi bilo da su trideset i kusur Dilanovih autora vodili dnevnike tokom pisanja/crtanja najčuvenijih epizoda serijala? Ova tvrdokoričena, luksuzno opremljena i bogato ilustrovana knjiga trudi se da pruži odogovor na to pitanje.
Sklavi se priseća kako je sve krenulo, a u ispovedanju se za njim ređaju, između ostalih, stare kuke Roi, Pikato, Kjaveroti, Stano, Kazertano, Venturi, Markezeli, Manfredi, Ambrozini, Minjako, Kasteli, Brindizi, Montanari (bez Grasanija), ali i predstavnici "nove škole": Mari, Farači, Čeloni, Akatino, Ena, Marcano, Di Gregorio, Baraldi, Simeoni, Bilota i, neizbežni, Rekioni i Barbatova.
Gomila nikada ranije viđenih skica i ilustracija rađenih isključivo za ovo izdanje, isčeci iz scenarija, odbačene table, Sklavijeva pisma crtačima, Viline studije glavnog lika i još gomila toga sa sve kratkim stripom od 24 table oldskul tandema Montanari–Grasani napravljenim isključivo za ovu priliku. Obavezna literatura za sve iole ozbiljne ljubitelje Dilana Doga koja će se, po svemu sudeći, rasprodati i brže nego "Majke i očevi".

Obojeni program #27
Rimejci su svugde u modi, pa čak i u Dilanu Dogu. Istina, ovde se to ne dešava u okviru redovne serije (pride je i u boji), što će reći – nikako ne narušava "originale", a svakako je zanimljivo videti kako su se autori mlađe generacije poigrali sa kultnim klasicima kao što su "Dugi pozdrav" (Paola Barbato & Karmine di Đandomeniko), "Lov na veštice" (Tito Farači & Nikola Mari) i "Golkonda" (Fabio Čeloni)...


Pored toga, od onoga što Gula veseli, za Sajam Veseljaci spremaju još i ovo:

- OP knjiga 23 - Dilan Dog CF 13
- OP knjiga 24 - Čiko kolor
- OP knjiga 25 - Dilan Dog CF 5
- OP knjiga 26 - Marti Misterija: Melodija koja ubija
- Dilan Dog 136 - Duhovi čuvari
- Dilan Dog 137 - ... i u prah ćeš se vratiti
- Dilan Dog 138 - Napušteni
- Dilan Dog 139 - Pogrešna ruka
- Dilan Dog SB 46
- Zagor OP 44 - Stravična magija
 
Uz malo sreće i Azatotovu volju, možda tokom Sajma stigne i nova DD knjiga u kojoj imate i nove tekstove Ace Radivojevića, Igora Stanojevića i D. Ognjanovića.


BESNA KOBILA

- Čudan zvuk motora
Dečak-serijski ubica... deluje zanimljivo...

- Čovek bez jezika i druge priče – Dejan Atanacković
Zbirka priča autora NINO-pomazane Luzitanije...

- Doživljaji Njevzorova ili Ibikus - Aleksej Tolstoj
Njevzorov, junak-malograđanin, nekulturan i sujeveran, u svom nemoralu apsolutno savremen, iz svog bednog života beži u naslove žute štampe o provodima bogataša i aristokratije. A kada mu gatara predskaže da će i on uskoro postati bogat i slavan, neće se libiti da rat, revoluciju i patnju mnogih iskoristi kako bi se proročanstvo obistinilo.


MAKONDO

- El Topovi sinovi – Hodorovski!


Čarobna knjiga

Neonomikon – Alan Mur

(Post)Moderna (anti)Lavkraftijana zanimljivog scenarija i osrednjeg artworka...

Ponovno objavljivanje Asteriksa na našem jeziku (nakon punih 20 godina). U najlepšem ruhu i izvanrednom prevodu, luksuzni tomovi kultnog strip-serijala: u prvom tomu su prve tri epizode, u dvanaestom tomu su epizode 34–36, a u zasebnom izdanju, u mekom povezu, predstavljamo poslednju objavljenu priču: Asteriks na Trci kroz Italiju.

- Asteriks integral I/1-Asteriks galski junak/2-Zlatni srp/3-Asteriks i Goti

- Asteriks integral II/4-Asteriks gladijator/5-Zemlja gurmana/6-Asteriks i Kleopatra

- Asteriks integral XI/31-Asteriks i Latraviata/32-Asteriks i povratak u klupe/33-Dan kad je nebo palo

- Asteriks integral XII/34-Asteriksov i Obeliksov rođendan/35-Asterik među Piktima/36-Cezarov papirus

- Asteriks 37/Asteriks na trci kroz Italiju


SYSTEM COMICS
- Hellboy: Čudni poslovi

Zbirka priča majstora horora i fantastike, sa Minjolinim ilustracijama...


Bezimena – Nina Bunjevac
Nemam pojma šta je ovo i o čemu, ali artwork je prva liga!



FORMA B

- Morgan Lost 19: Sećanje video-kamere
- Morgan Lost 20: Tuđi snovi

Veoma zanimljiv i vizuelno fascinantan crno-crveni slešer-horor-alter-istorijski strip po scenariju Kjaverotija... Uskoro stiže moj rivju prvih epizoda, ali ne čekajte to nego nabavljajte ovo po sajamskim cenama – vredi pažnje!


NIŠKI KC/UDRUŽENJE BRANKO PLAVŠIĆ
- Blek integral


ANTIREKLAMA

Ne kupujte kod Čobana Kneževića SNOVIĐENJE KA NEZNANOM KADATU – to je lopovska, loše posrbljena verzija hrvatskog prevoda, piratsko izdanje, loše na svakom nivou. Detaljnije o tome OVDE.


Kupite radije originalan i kvalitetan srpski prevod koji je uradio dr Ognjanović za Makondo, pod naslovom SNOVITA POTRAGA ZA NEZNANIM KADATOM (pa još praćen sa nekoliko dodatnih, srodnih HPL priča, pogovorom, napomenama i ilustracijama). Više o tom izdanju OVDE.


Takođe, ne kupujte Golubovi iz pakla – Robert E. Hauard, Nova poetika
Notorno loš „prevodilac“, Tika Jovanović (inače fin čovek, a ima i nekih koji vole njegovo pisanje, ali kao prevodilac baš užasno loš) skoro sigurno je oskrnavio jednu Haurdovu novelu i njoj možda dodao još par priča u ovom ružnom i bednom izdanju na smešnih 140 strana.
Kupite radije kvalitetan srpski izbor i prevod koji će uraditi dr Ognjanović za Orfelin u barem duplo obimnijoj i šest puta kvalitetnije opremljenoj knjizi, dostojnoj Hauarda, za razliku od ove ovde – već iduće godine!


P.S. Dr Ghoul će na Sajmu biti od nedelje do petka, svakog dana, od oko podneva pa do večeri. Ko želi upoznavanje, druženje, potpisivanje itsl. neka me potraži na štandu Orfelina. Vidimo se!