понедељак, 15. јануар 2024.

ŠTA SE STRAŠNO RADILO U 2023-oj?

 

Na početku nove godine običaj je da se sumira prethodna. To sam radio uvek do sada na ovom blogu, pa zato evo, najkraće što može, a da bude jasno i pregledno, šta sam radio prošle godine i u čemu učestvovao, a što je relevantno za javnost i čitaoce ovog bloga.

 

 

OBJAVLJENE KNJIGE

 

Objavio sam jedan novi roman (četvrti po redu, inače); izdao 4. izdanje mog prvenca; i uz to čak šest knjiga priredio za Orfelin (od čega je jedna prava knjižurina, 3-u-1!).

 

Ghoul Press izdanja

 

1) ZADUŠNICE

Sredinom oktobra 2023. iz štampe je izašao moj četvrti roman, ZADUŠNICE, o mrtvacima koji ožive u Srbiji i dovedu do niza grozomornih, grotesknih i smehotresnih situacija.

Svoju premijeru imao je na sajmu knjiga u Beogradu, a potom je, uprkos štrajku poštara, dospeo do svojih pretplatnika i drugih, kasnijih kupaca.

Za dva meseca otišlo je više od polovine tiraža (koji je, standardno, 1000 primeraka), a na samom početku 2024. obznanjeno je da je moj roman ušao u širi izbor za NIN-ovu nagradu (top-38). U ovom trenutku on je u UŽEM izboru za NIN-a, u 12 najboljih naslova!




 

2) NAŽIVO, 4. izdanje

2023. je bilo tačno 20 godina od izlaska mog romana NAŽIVO (2003). Doživeo je do tada tri izdanja, stekao kultni status i – ponovo na neko vreme bio rasprodat. U 4. izdanju nema novih dodataka, niti menjanja texta u odnosu na 3. izdanje. Korice su nove, kao i forzec. Ima samo dodat kraći pogovor, na dve strane, i to je to. Ako imate 3. izdanje – na konju ste. Ako ne, trebalo bi da ovo nabavite!

 

Orfelinova izdanja

 

3) KRADLJIVAC LEŠEVA - R. L. Stivenson

29. knjiga u ediciji „Poetika strave“ je KRADLJIVAC LEŠEVA, moj izbor najboljih priča strave Roberta Luisa Stivensona. Pored prvorazrednog klasika, novele „Čudni slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda“, čije se prisustvo podrazumeva, ova knjiga sadrži još šest drugih priča ovog pisca koje ljubiteljima horora možda nisu tako dobro poznate, a itekako zaslužuju da budu.

 

4) TAJNI SAPUTNIK – Džozef Konrad

Jubilarna 30. knjiga u ediciji „Poetika strave“ jeste moj izbor priča strave klasika engleske književnosti, Džozefa Konrada. Manje je poznato da je on u svom opusu imao i nekoliko priča strave, koje su skrajnuta ali itekako vredna strana ovog genija. Ovo je prvi put u svetu da je neko objavio zasebnu zbirku posvećenu samo Konradovim jezovitim pričama i kritički ih ispratio, sagledavajući ih iz tog ugla. Od pet priča u ovom izboru, tri se prvi put javljaju u prevodu na srpski.

 

5) KRSTARENJE SENKI – Žan Re 

31. knjiga edicije „Poetika strave“ jedna je od najznačajnijih zbirki horor priča ikada objavljenih. Velikog belgijskog pisca već ste imali priliku da u ovoj ediciji upoznate kroz roman MALPERTUI. Trebalo bi da pružite priliku Reovim kratkim pričama, koje sada premijerno predstavljamo na srpskom jeziku, jer u njima se on iskazuje kao prvorazredni majstor strave koja se lagodno kreće u rasponu od lokalnog do kosmičkog.

 

6) DUHOVI – M. R. Džejms

32. knjiga edicije „Poetika strave“ je moj drugi, i finalni, izbor najboljih priča neprevaziđenog engleskog majstora priča strave. Svima vam je već dobro poznat njegov „antikvarni“ pristup sablasnom i demonskom, iz jedne od prvih knjiga naše edicije - Zazviždi i ja ću ti doći, 2015, a ovo su sve preostale, odlične i vrlo dobre priče ovog autora koje zaslužuju vašu pažnju, većina prvi put na srpskom.

 

7) TAJNI SVAT – Marko Pišev ("Gluvo doba")

Kao treća knjiga u ediciji „Gluvo doba“ izdavačke kuće Orfelin, objavljen je, premijerno za Sajam knjiga u oktobru, roman Tajni svat etnologa i antropologa Marka Piševa. Urednici knjige su D. Ognjanović i M. Bodirogić. Pišev je ljubiteljima fantastike poznat kao autor kratkih priča nadahnutih paranojom urbane svakodnevnice (Fotofobija, 2009). Romanom Tajni svat Pišev se predstavlja i opširnijom proznom formom. Radnja je smeštena u Beograd i na Avalu tokom pandemijske 2020. godine. U centru Beograda, kasno noću, tokom zabrane kretanja, sredovečni muškarac biva svedokom niza traumatičnih događa koja ga umalo koštaju života. Priča prati neobični proces njegove terapije u ekskluzivnom lečilištu na Avali, gde se njegova sudbina prepliće sa skrivenim životom tajanstvene ustanove i zagonetnim težnjama njenog načelnika.

U ovom trenutku i ovaj roman je u UŽEM izboru za NIN-a, u 12 najboljih naslova objavljenih na srpskom prošle godine!

 

8) KNJIGE KRVI Klajva Barkera

Orfelin je objavljivio Bibliju savremenog horora: KNJIGE KRVI Klajva Barkera, u ediciji „Crna mačka“, koju uređuju Dr Dejan Ognjanović i Milenko Bodirogić, kao treća knjiga. Prve dve su, podsećam, Lavkraftov NEKRONOMIKON i KNJIGA EJBONOVA Klarka Eštona Smita.

Orfelin sada ove fundamentalne knjige, koje bi svaki ljubitelj horora morao da ima, objavljuje u dva toma: prvi tom sadrži prve tri Knjige krvi, a drugi – Knjige krvi 4-6. Prvi tom izašao je iz štampe za Sajam knjiga (oktobar 2023), a drugi tom izlazi početkom oktobra 2024. I bez brige, prava za drugi tom već su plaćena, a ilustracije već završene, tako da nas jedino neka velika kataklizma može sprečiti da objavimo i drugi tom, sa preostale tri Knjige krvi.

 

 

PISANJE

 

Napisao sam tokom 2023. jednu novu priču – pod naslovom „Promocija“! Nije horor, mada na samoj je granici. Možda je pomalo ejkmanovska. Za sada nije objavljena, a kad bude, to ćete ovde prvo saznati.

 

 

PROMOCIJE

 

Tokom godine obavio sam pet promocija svog rada, od toga tri su bile većinski posvećene najnovijem romanu.

 

1) Promocija romana Prokletije

27. februara, KC Smederevo

Predstavljanje horor romana Prokletije Dejana Ognjanovića upriličeno je u ponedeljak 27. februara u Koncertnoj sali Kulturnog centra Smedereva, s početkom u 19 časova. O romanu je pored autora govorio pisac, antropolog i etnolog dr Marko Pišev, a književno veče vodio je Marko Cvetković.

 

2) Književni susret sa Dejanom Ognjanovićem

3. mart, Vršac, Tačka susretanja

Sa mnom o hororu govorili su: dragi kolega, pisac i kritičar, Ilija Bakić, te kolege Igor Stanojević i Ana Marija Grbić.

Razgovor moderirao Neven Daničić.

 

3) Razgovor o hororu u srpskoj književnosti i na filmu

i promocija opusa/poetike i najnovijeg romana Dejana Ognjanovića.

23. novembar, Galerija Biblioteke Vuk Karadžić, Kragujevac

Razgovor vodio Miloš Milojević.

 

4) Promocija horor romana Dejana Ognjanovića Zadušnice 

7. decembra, Mala sala Niškog kulturnog centra.

Na promociji su, pored autora, govorili urednici knjige, Ana Marija Grbić i Igor Stanojević.

Razgovor vodila Dragosava Mladenović.

 

5) Promocija horor romana ZADUŠNICE u Beogradu

14.12, Elektropionir, Beograd

Na promociji su, pored autora, govorili urednici knjige, Ana Marija Grbić

i Igor Stanojević. 

  

MEDIJSKI NASTUPI

  

1) U rubrici „Šta čitaju oni koji pišu“ na GLIFU našao sam se, prošle zime, i ja. Izašlo je 22. februara 2023., i to baš OVDE.

 

2) Jubilej – 50 godina od prvog TV emitovanja LEPTIRICE – izazvao je pažnju nekolikih medija. U nekima od njih i ja sam bio među sagovornicima koji su intervjuisani tim povodom.

a) Posle pedeset godina: Kako je „Leptirica“ prestravila generacije i ponela titulu najstrašnijeg domaćeg filma?

by Željko Bošnjaković

https://www.danas.rs/kultura/posle-pedeset-godina-kako-je-leptirica-prestravila-generacije-i-ponela-titulu-najstrasnijeg-domaceg-filma/

 

b) Film i Đorđe Kadijević: Pola veka „Leptirice”, ostvarenja koje je 'veći utisak ostavilo na gledaoce, nego na kinematografiju'

by Nemanja Mitrović

https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-65247493

  

3) TV GOSTOVANJE (Kopernikus)

Otišao sam 10. novembra na TV Kopernikus, 25 minuta pričao o hororu i ZADUŠNICAMA, a onda se desilo nešto što niko nije očekivao!

25 minuta horora, u tri popodne, kad je narod najranjiviji za prijem sublimiranih poruka.

VIDEO pogledajte OVDE:

https://www.youtube.com/watch?v=_nKGg26921k

 

4) TV GOSTOVANJE (RTS 2)

SREDA, 22. NOV 2023. 

Emisija „Kulturni centar“

Kažu: „U novom izdanju Kulturnog centra proučavamo fenomen samizdat književnosti.“

U tom kontekstu govorio sam i ja, kao pisac koji je odabrao da svoju prozu objavljuje sam, bez posrednika, tzv. velikih izdavača. Zašto tako? Pogledajte u prilogu.

https://youtu.be/DC0ybqOxgIA?si=wuNVMSQnDbHCxg2Z

 

5) TV GOSTOVANJE (BelleAmie)

Na niškoj TV BelleAmie, 5. januara 2024. pisac Dejan Ognjanović govori o svom romanu ZADUŠNICE, o ulasku u širi izbor za NIN-ovu nagradu, o hororu kod nas...

https://youtu.be/LSLOtc2TrWk

 

6) Dao sam intervju za najbolji (i jedini) niški dnevni list, Narodne novine. Pitanja postavila stalna novinarka zadužena za kulturu, Aleksandra Gojković. Intervju je izašao u izdanju za sredu, 6. decembar.

 

 

 

MOJE PISANJE U DRUGIM PUBLIKACIJAMA

 

1) U Crnoj Gori je izašao prvi broj (dvobroj) časopisa za fantastiku u književnosti ATHANATIK, koji je više nego regionalni, bez preterivanja može se reći – svetski (po uredništvu i učesnicima). 

U ovom broju, ako do njega nekako dođete, možete čitati moj rad „Problemi poetike Stivena Kinga“.

 

2) U VASTARIENU, prestižnom američkom magazinu za umetnost najmračnijeg horora, koji je izašao tokom jula (6. tom, br. 1; leto 2023) objavljen je moj esej pod naslovom „Horror’s Bitter Pill: Pessimism in Lovecraft and Ligotti”. 

U pitanju je moj najduži esej do sada (ima 14.500 reči, iliti 51 karticu), a ako moj subjektivni sud o tome nešto znači, mislim da mi je i za sada najbolji.

To je rad koji sam, u kraćoj formi, septembra 2022. usmeno izložio u Transilvaniji, na konferenciji o pesimizmu, a sada ga možete pročitati u širem obliku (naravno, na engleskom).

 

3) KNJIŽEVNA FANTASTIKA, najbolji (i jedini) srpski časopis posvećen fanatastici, objavio je moj zapaženi i zamalo Brem Stokerom nagrađeni esej „Tri paradigme horora“ u svom 9. broju koji je izašao početkom jula.




4) RUE MORGUE

U prvom broju za 2023. imao sam veliki temat, posvećen stogodišnjici od izlaska prvog broja magazina WEIRD TALES. Moji sagovornici bili su pisci Ramsey Campbell i Laird Barron, i eksperti S.T. Joshi, Bobby Derie i Darrell Schweitzer.  

U broju za jul-avgust bio je moj temat o Ričardu Korbenu, povodom izlaska restaurisanog DENA. Moji sagovornici bili su kolorista, blizak saradnik pokojnog Korbena, José Villarrubia, i Mike Mignola, živa legenda stripa.


U broju za Noć veštica (sept-okt) bio je veliki izbor 30 Books That Should Be Made Into Movie, gde sam i ja učestvovao sa napisima o sedam naslova. Imate detaljnije o tom izboru na blogu.

Pored toga, tokom 2023. u RUE MORGUE magazinu izašlo je i 12 mojih prikaza horor knjiga i 2-3 prikaza filmova.

 

 

5) VESELI ČETVRTAK

I dalje intenzivno sarađujem s ovim strip izdavačem.


U luksuznom kolekcionarskom izdanju o Zagoru, BUBNJEVI DARKVUDA nalazi se moj esej o epizodi „Indijanski cirkus“. Neki čitaoci su ga pohvalili kao iznenađujuće dobar zato što u njemu izlazim iz svoje „zone komfora“ i pišem o epizodi koja nema ni najmanjeg traga horora. (U istom izdanju, o horor epizodi „Prokleto blago“, sa zombi gusarima, esej je pisao Aca Radivojević.)

U upravo izašlom luksuznom kolekcionarskom izdanju o Dilanu Dogu, PRIČA O NEDOKUČIVOJ GOSPI, možete čitati moj veoma iscrpan esej o Smrti kao liku u Dilanu uopšte, u hororu uopšte, ali naročito o svim Sklavijevim referencama, manje-više skrivenim, u kultnoj epizodi „Iza ogledala“.

Takođe, za najnoviju knjigu iz 3-u-1 BIBLIOTEKE DILAN DOG pisao sam kritiku epizode DUHOVI (pod naslovom DUHOVI BEZ DUŠE).


6) Moj intervju s MekTirnanom izašao je u NIN-u u četvrtak 13. jula.

 

7) U četvrtak 5. oktobra u nedeljniku NIN, na tri strane je izašao moj iscrpni intervju sa rediteljem Ričardom Stenlijem! 


8) Objavljen je zbornik naučnih radova Zlobnici, zlikovci, čudovišta, psihopate, u izdanju Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu i Andrićevog instituta u Andrićgradu.

To je zbornik radova sa naučnog okruglog stola „Zlobnici, zlikovci, čudovišta, psihopate“ održanog u okviru XVII međunarodnog naučnog skupa Srpski jezik, književnost, umetnost (Kragujevac/Andrićgrad, 11–13. novembar 2022).

A gde sam tu ja? Evo. U ovom obimnom zborniku, pored ostalog, možete pročitati i naučni rad posvećen mom romanu Prokletije!

Rastislav N. DINIĆ (University of Niš Faculty of Philosophy, Department of Philosophy),

STVARANJE „ALBANSKIH PSOGLAVIH”: RATNI ZLOČINI, PORICANJE I DEHUMANIZACIJA U ROMANU PROKLETIJE DEJANA OGNJANOVIĆA.

Ako vas zanima samo ovaj rad o PROKLETIJAMA, njega sam iz ove knjižurine od 590 strana isekao, i tih 15 strana -fajl pod imenom „Humanopoetika 43-58 (PROKLETIJE)“- možete skinuti OVDE:

https://www.mediafire.com/file/512pwon3ab123ao/Humanopoetika+43-58+(PROKLETIJE).pdf/file

 

 UČEŠĆE NA FESTIVALIMA

 

1) Niški Festival fantastike pod nazivom „Vračevi i mačevi“ od 12. do 14. maja u Niškom kulturnom centru, ugostio je dvojicu svetski popularnih pisaca fantastike, Adrijana Čajkovskog i Pitera V. Breta.

U subotu 13. maja tu sam održao predavanje pod nazivom „Deca doktora Džekila i Mister Hajda: Viktorijanski gotik“.

 

2) Grossmann Film & Wine Festival, Ljutomer, Slovenija.

Od 19. do 24. jula (pon-sub)

Glavni gost je bio John Mc Tiernan, s kojim sam uradio detaljan intervju za knjigu razgovora koju spremam. 

Na festivalu su bili i reditelj MEGALOMANIACA, i koreditelj GOODNIGHT MOMMY, i još neki likovi.

megalomanijaci

 

3) Slaughter Fest, Doljevac-Niš.

Od 30. juna do 2. jula (petak-nedelja)

Održan je Internacionalni festival umetničkih horor filmova (i hevi metala) “Slaughter Festival” u nekadašnjoj doljevačkoj klanici, u organizaciji Komplos Art Factory. Na tom festivalu ja sam umetnički direktor

Gosti su nam bili Dejan Zečević, Miki Lakobrija, Nenad Bekvalac...

Evo šta je bilo na festivalu prošle godine:

http://cultofghoul.blogspot.com/2023/06/slaughter-festival-najava-filmskog.html

 

4) Art-Anima Festival, KC Grad, Beograd.

5. i 6. jula (sreda/četvrtak)

Tribina „Žan Re i belgijska fantastika“ održana je u sredu 5. jula u Kulturnom centru Grad . Pored mene o Reu je govorio i njegov nagrađeni prevodilac na srpski, Goran Kostrović.

 

5) Sopot (filmski festival)

7. jul (petak) u 12.00

Učestvovao sam, kao uvodničar, na tribini/panelu povodom nagrade za životno delo Đorđu Kadijeviću: „Leptirica“ - 50 godina, delo Đorđa Kadijevića zauvek”.

Učesnici su bili:

Đorđe Kadijević,

Dejan Ognjanović, književnik i filmski i književni  kritičar,

Mihajlo Vitezović, scenarista filma o Đorđu Kadijeviću,

Đorđe Milosavljević Gera, reditelj,

Dejan Dabić, filmski kritičar,

Milan Anđelković,  književni kritičar i publicista

i Aleksandar Avramović, umetnički direktor festivala.

Snimak ovog panela pogledajte ovde:

https://youtu.be/iHZao8SZ3Rc?si=AXzNYHi02U4-cLQV

 

6) 17. Festival srpskog filma fantastike

RIČARD STENLI je bio gost festivala!

a) Posle projekcije filma COLOR OUT OF SPACE, 30. septembra, u Dvorani Kulturnog centra, q&a sa rediteljom vodio sam upravo ja.

 

b) 30. septembra održana je i jubilarna 10. Zombi Šetnja! Bio sam u žiriju!

 

 

7) Okrugli sto o Đorđu Kadijeviću

Međunarodna kolonija filmske kritike „Niš 2023“ održana je 17. i 18. novembra u prostorijama Centra za stručno usavršavanje u organizaciji Niškog kulturnog centra.

Šesta po redu kolonija filmske kritike okupila je desetak učesnika. O Kadijeviću su govorili: Božidar Zečević, Aleksandar Erdeljanović, mr Radenko Ranković, Saša Radojević, Igor Stanojević, dr Marko Pišev, Dragan Kovačević, Goran Mitić, Branislav Miltojević, dr Dejan Ognjanović, Dejan Dabić i Srđan Savić.

Tri izlaganja su se naročito bavila Kadijevićevim hororima, i to:

a) Kazna bez zločina u delu Đorđa Kadijevića - Igor Stanojević

b) Čudovišni hronotopi u filmovima Đorđa Kadijevića - Dr Marko Pišev

i c) Nelagoda sa žanrom: Kadijevićevi filmovi strave između intencije i recepcije - Dejan Ognjanović.

 

8) Filmski festival „Odraz strave“ održan je od četvrtka 14. do subote 16. decembra 2023. godine na tri lokacije u Beogradu.

Deo pratećeg programa Festivala činila je retrospektiva filmova „U fokusu – Dario Arđento Odraz strave“ u Muzeju Kinoteke.

U subotu 16. decembra održao sam u Muzeju Kinoteke predavanje o Dariju Arđentu pre filmova „Suspirija“ i „Inferno“.

Tom prilikom dobio sam od organizatora i ZAHVALNICU što postojim…

 

 

NAGRADA

 

Dejan Ognjanović dobio je jednu od najprestižnijih nagrada u oblasti horora, Rondo Haton Nagradu za Klasični Horor (Rondo Hatton Classic Horror Award), u kategoriji za Najbolji članak. 

Dobitnici nagrada obznanjeni su 5. maja rano ujutro po našem vremenu.

Ognjanović je nagrađen za članak „Hex of the Century“,’ objavljen u vodećem svetskom horor magazinu RUE MORGUE br. 205. Taj članak možete pročitati OVDE.

 

* * *

 

Toliko o onome što je hororično rađeno u 2023.

Šta se sprema za 2024. obznaniću što pre, čim to bude moguće (t.j. kad se neki dogovori i ugovori završe i potpišu).

Ko prati Kult Gula, znaće. Ko ne prati, neznaće!