недеља, 21. април 2019.

3 HOROR VEČERI U 4 DANA!



U okviru turneje „Dr Ghoul: Budućnost Horor Srbije“ podsećam vas da sam u Nišu u subotu 20. aprila održao predavanje o Lavkraftovom NEKRONOMIKONU, na festivalu GotNiš. Evo foto dokaza o tome:

Horor-turneja se nastavlja tokom ove nedelje: za 4 dana učestvovaću na čak 3 dešavanja vezana za horor. Svi podaci su odmah ispod.

1.
Beograd
Ponedeljak
22.4. 2019
od 19 sati

KROKODILov Centar za savremenu književnost
Karađorđeva 43 (ulaz sa stepenica iz bašte)


Horor i fantastika u savremenoj književnoj produkciji

Učestvuju: Oto Oltvanji, Pavle Zelić i Dejan Ognjanović.
Razgovor vodi dr Marko Pišev

U okviru debate "Horor i fantastika u savremenoj književnoj produkciji" neki od naših najistaknutijih autora koji pišu u okviru ovih žanrova (Dejan Ognjanović, Oto Oltvanji, Pavle Zelić) u razgovoru s Markom Piševim, diskutovaće o tome šta znači stvarati žanrovsku književnost u Srbiji, kakav je individalan pogled svakog od njih pojedinačno na ograničenja i slobode koje ovo stvaralaštvo nudi, kakva je situacija sa žanrovskim knjigama na domaćem tržištu, zanimaju li domaću publiku domaći žanrovski pisci, da li je ova vrsta književnosti "muška" stvar i ako ne, ko su spisateljice koje su kod nas rado čitane, kakva je tradicija horror & fantasy fikcije kod nas, postoji li kontinuitet tema i pristupa žanru, ko su među kanonizovanim piscima oni koji su se u svom delu doticali odrednica ovakvog stvaralaštva i kakve su sličnosti a kakve razlike u žanrovskom stvaralaštvu u poređenju sa književnim produkcijama drugih ex-Yu zemalja.



2.
Bor
Utorak
23. 4. 2019.
19 sati

Narodna biblioteka Bor


DEJAN OGNjANOVIĆ ZA SVETSKI DAN KNjIGE I AUTORSKIH PRAVA


Narodna biblioteka Bor organizuje druženje sa stručnjakom za horor Dejanom Ognjanovićem.
Autor romana Naživo i Zavodnik, prevodilac i/ili priređivač dela najznačajnijih anglofonih autora horora i srodnih žanrova, pisac studija Studije strave, Poetika horora i U brdima, horori: srpski film strave, književni i filmski kritičar, bloger…

Sa Dejanom ćemo razgovarati o njegovim, kao i o pričama i romanima Lavkrafta, Ligotija i drugih pisaca čija je dela preveo i/ili priredio za IK „Orfelin“, o horor filmovima, serijama, stripovima, o… (bez neizvesnosti nema dobrog horora…)
Dobro došli!



3.
Beograd
Četvrtak
25. 4.
20 h

Gete institut
Knez Mihailova 50

 

Svetski dan knjige: E. T. A Hofman

Učestvuju:
urednik IK Makondo Bojan Bosnić
pisac pogovora dr Dejan Ognjanović


Biblioteka Goethe-Instituta ovogodišnji Svetski dan knjige posvećuje stripu i tim povodom će ugostiti Književni kafe posvećen novoobjavljenim pričama E. T. A. Hofmana i njihovim ilustracijama.

Na Književnom kafeu Goethe-Institua izdavačka kuća Makondo predstavlja svoju sedmu knjigu u ediciji „Večni klasici“, a drugu u biblioteci „Zemlje sna“ – omnibus E. T. A. Hofmana koji sadrži dve priče čuvenog nemačkog romantičara: „Peskar“ i „Majorat“. 




Knjigu je ilustrovao čuveni srpski strip-autor, ujedno i jedan od najcenjenijih evropskih crtača, Aleksa Gajić.
O ovoj knjizi već sam pisao OVDE.