петак, 9. август 2019.

NAŽIVO i KULT GULA na Striporama festivalu



I ove godine se, kao i pet prethodnih, u Nišu, paralelno sa festivalom Nišvil (aka Guča za džezere), odigrava Striporama – festival stripa i popularne kulture. To je pravo mesto da se Nišlijama i drugim gostima Niša predstave moje dve nove knjige: KULT GULA i NAŽIVO (treće, ultimativno izdanje).
Tako će i biti.

U subotu, 10. avgusta, s početkom u 19h, duhovni tvorac Striporame, Zlatibor Stanković (inače iskusan novinar i vlasnik striparnice Južni Darkvud), razgovaraće sa Dejanom Ognjanovićem o knjigama KULT GULA i NAŽIVO. Lokacija: Nišvil Press centar u Tvrđavi.

Naravno, eventualna publika moći će da se priključi razgovoru svojim pitanjima, komentarima, zvižducima itsl. a ako neko baš bude otišao tako daleko, moći će i da kupi neku od pomenutih knjiga (ili, čak, obe)!
Znači, ko voli nek izvoli – 1) svojevrsna Biblija Horora, knjiga najboljih tekstova iz prvih 10 godina bloga The Cult of Ghoul, i 2) prvi i jedini niški horor roman... Naživo, pred publikom – if any!

Što se ostatka festivala tiče, ima se tu šta i ko videti i čuti – ja posebno ističem i preporučujem izložbu ilustracija i strip tabli Dejana Nenadova 
(čitaocima ovog bloga poznatog po ilustracijama za SNOVITI KADAT u mom prevodu), 
a sada vas prepuštam zvaničnoj najavi organizatora – i ilustracijama na niške teme koje su spec. za Striporamu uradili gosti festivala!

Zvezde svetskog stripa i ilustracije, animatori, storyboarderi… na Striporami 2019!

Nišville i striparnica Južni Darkwood predstavljaju vam Striporamu 2019!
Promocije novih izdanja, izložbe, crtanje posveta, berza stripa i akcionih figura, škola stripa za najmlađe...

Gosti Striporame 2019 su Giuseppe Matteoni (izdavačka kuća Sergio Bonelli Editore, autor naslovnica i crtač strip serijala Dragonero), 
UPDATE: Zbog smrtnog slučaja u porodici naš gost Đuzepe Mateoni bio je prinuđen da otkaže gostovanje na Striporami.

Milorad Vicanović Maza (crtač Wundervaffen strip serije, jedne od najprodavanijih na frankofonom tržištu), 

Darko Perović (jedan od najpopularnijih strip crtača u Italiji, crtač na strip serijalu Magični Vetar), 

Ivan Stojković (strip crtač i animator), 

Miroljub Milutinović Brada (bezmalo dve decenije prisutan na francusko-belgijskoj strip sceni),

Sabahudin Muranović Muran (crtač stripa Vekovnici i Hajduk), 

Dejan Nenadov (slikar, stripar i ilustrator, od 2008. prisutan na francuskom tržištu), 

Konstantin Viktov-Titis (strip crtač i storyboarder na hit-filmovima The Expendables, Killing Season, Olympus has fallen),


Leonid Pilipović (zvezda francuskog stripa i gitarista grupe Goblini).

U okviru festivala biće organizovana i samostalna izložba Dejana Nenadova, 
izložba radova gostiju učesnika svih pet dosadašnjih izdanja Striporame, prodajna izložba akcionih figura, kao i radionica stripa za osnovce i srednjoškolce. Stripofile, takođe, i ove godine očekuju promocije domaćih strip izdanja.

Program Striporame odigrava se na otvorenom, u Niškoj tvrđavi, u Zelenom strip ateljeu (pored Nišville press centra), i besplatan je.





SPEKTAKULARNI APDEJT
I PUNI
GHOUL'S SEAL OF APPROVAL:

DUH U OKLOPU
- PREMIJERNO IZDANJE DARKWOODA NA STRIPORAMI 2019!
Puna cena- 1590 din.
Promo cena- 1290 din.
STRIPORAMA CENA - 1200 din!


Jedan od najvećih naučno-fantastičnih klasika – Duh u oklopu (Ghost in the Shell) –najzad na srpskom jeziku!
Futurističkom noar atmosferom bliska pripovestima Filipa K. Dika i Skotovom Blejdraneru, asvojim arhitektonskim vizijama ukorenjena u Mebijusovim stripovima, Duh u oklopu je pričao specijalnoj jedinici koja se u bliskoj budućnosti bori protiv sajber-kriminala. Autor Širo Masamune maštovito ukazuje na probleme koji se mogu vrlo brzo pojaviti perd nama, u svetuu kom je bio-inženjering sve izvesnija realnost. U svetu u kom ćemo se preispitivati ima limašina duh i da li nam postaje jednaka po pravima, čak i ako nas u mnogo čemu prevaziđe.