понедељак, 2. децембар 2019.

Evropski SF i futuristički film: EVROPA (POSLE) BUDUĆNOSTI



Dragi moji i moje, obaveštavam vas i pozivam na jedno vanredno zanimljivo i podsticajno filmsko popodne u Beogradu.


Šta nas čeka u Evropi sutra? Moguće verzije budućnosti analiziramo kroz future noir i distopijski film.


Čekamo vas na još jednom dešavanju u serijalu „Filmski Ponedeljak“, u ponedeljak 2. decembra od 17h u EU info centru (Kralja Milana 7, Beograd).


Civilizacijski tokovi u Evropi su tokom moderne istorije bitno uticali na ostatak sveta, javljajući se uz nove i obećavajuće vizije budućnosti. Umetničke razrade ovih predstava, međutim, nastojale su da zadrže kritičku distancu i ukažu na brojne nerešene dileme sutrašnjice.


Kako bi izgledalo sasvim racionalno i matematički hladno uređeno društvo? Kakav uticaj ima primenjena nauka na zajednicu i u kojim bi nepredviđenim pravcima tehnologija mogla da se razvije? Da li se u čovekovim težnjama da modifikuje prirodu kriju znaci njegove propasti?


Ova i brojna srodna pitanja razmatrana su, između ostalog, i na polju evropske kinematografije, gde se filmska ostvarenja poput Metropolisa Frica Langa (1927), Godarovog Alfavila i Redfordove adaptacije čuvenog Orvelovog romana 1984, sve do savremenih filmskih naslova (Avalon, Technotise, The Lobster...) javljaju kao opis imaginarnih horizonata budućnosti, ali i kao ogledalo sadašnjice, odnosno kao opomena da bi sutrašnjici u jednom, sada već doglednom trenutku, mogao da dođe kraj.


Ovo izlaganje će biti posvećeno posmatranju vizija budućnosti kroz prizmu sedme umetnosti u Evropi od ranih decenija 20. veka do danas sa osvrtom na njihov širi smisao i društvene poruke.


Predavač: dr Marko Pišev, antropolog


            Inače, danas, 2. decembra, u Nišu počinje veliki Niški sajam knjiga u Hali Čair. Dr Ognjanović je u žiriju za dodelu nagrada za najbolje knjige, pa zato – obratite pažnju!

Aktuelni laureat NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević otvoriće u ponedeljak 2. decembra u 18 sati ovogodišnji niški Sajam knjiga u hali Čair. Najavljeno je 70 izlagača, planirane su i nagrade izdavačima, a drugi dan biće posvećen književnosti za decu.
foto: V. Keser
Ovogodišnji praznik knjige u Nišu 56. je po redu, a i ove godine sajam će otvoriti nagrađivani pisac - autor Zablude svetog Sebastijana koji je dobio NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2018. godini.
Knjige na poklon dobiće i građani koji posete Sajam. Ko kupi ulaznicu prvog i poslednjeg dana, dobija knjigu u izdanju NKC. Starija izdanja knjiga biće i na popustu, a karte za ulaz na Sajam su 120 dinara pojedinačne, a 70 dinara grupne.
Dodela nagrada najboljim planirana je za sredu. O nagradama Presad mudrosti i Inicijal odlučivaće žiri u sastavu - direktorka NBSS Sonja Šuković i književnici Dejan Ognjanović i Ivica Živković.

PRESAD MUDROSTI
- Nagrada za kompletnu produkciju (15 m2 na idućem sajmu)
- Nagrada za najvredniju kolekciju (10 m2 na idućem sajmu)
- Nagrada za pojedinačno izdanje (5 m2 na idućem sajmu)

INICIJAL
- Nagrada za autorski doprinos umetnosti ili nauci
-Nagrada za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu
- Nagrada za delo koje spaja ili kojem se prožimaju sadašnjost ili budućnost