понедељак, 26. април 2010.

Druže Tito, mi ti hororujemo...

Kulturni centar GRAD u Beogradu

u okviru programa

GRADSKA KNJIŽNICA

organizuje

VEČE SF-A I HORORA

04.05.2010.

s početkom u 18:00 h

gosti: Dejan Ognjanović i Boban Knežević

moderatorka: Tijana Spasić

Književne večeri se odvijaju u donjem nivou KC Grad, u klupskoj atmosferi, a goste zamolimo da osmisle i neki prateći program posle same promocije: da puštaju muziku, donesu neki prigodni film, video materijal i sl.


Da li je horor subverzivan ili konzervativan žanr?
Koji su naši najzanimljiviji autori koji se bave naučnom fantastikom?
Kako izgleda srpska SF i horor scena i koliko ona prati svetske tokove?
Da li žanrovska proza može biti visoka književnost?

O ovim i drugim pitanjima razgovaraćemo sa nekim od najaktivnijih autora u ovoj oblasti: Dejanom Ognjanovićem i Bobanom Kneževićem, koji su umnogome doprineli poboljšavanju statusa žanrovske književnosti (i filma) u Srbiji.



Dejan Ognjanović je deset godina bio asistent na predmetu američka književnost na Filozofskom fakultetu u Nišu, objavio je na stotine filmskih i književnih kritika i eseja u Srbiji i inostranstvu, a aktivan je i kao prevodilac i priređivač. Pored romana "Naživo", napisao je i nekoliko teorijskih knjiga o hororu ("Faustovski ekran: đavo na filmu", "U brdima, horori: srpski film strave"...), a zastupljen je i u više domaćih antologija SF i horor priča.

Specijalan gost Knjižnice će biti Boban Knežević, (Titov) pionir SF scene u Srbiji, jedan od osnivača Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić", urednik kuće "Everest media" i kultne bibilioteke "Znak sagite", kao i zapaženi pisac fantastike ("Crni cvet", "Poslednji Srbin"...).

Ovom prilikom biće predstavljene i tematske horor antologije izdavačke kuće Paladin, koje uređuje Goran Skrobonja ("Beli šum: antologija priča o televiziji", "Istinite laži: priče o urbanim legendama"), a u kojima je Ognjanović prisutan kao autor.

Posle razgovora i čitanja na gornjem spratu će biti prikazan izbor kratkih domaćih filmova sa elementima horora i fantastike ("Beli šum" Marine Stefanović i Gorana Skrobonje, "Ubica pod maskom" i "Zvezda tri" Nebojše Nenadića), dok će se u klubu puštati muzika iz filmova strave.


Znači, tačno na Titovdan, 4. maj, povodom obeležavanja 3 decenije od smrti J. B. Tita:

Kulturni centar GRAD u Beogradu

u okviru programa

GRADSKA KNJIŽNICA

organizuje

VEČE SF-A I HORORA

04.05.2010,

s početkom u 18:00 h

Lokacija je u blizini Brankovog mosta: konkretnije detalje nađite na sajtu GRADa!