недеља, 15. новембар 2020.

HLADAN KAO LED

 

Nedavno je iz štampe izašao prvi tom jednog stripa koji vredi pažnje. Izdao ga je Darkwood, što je već po sebi garant kvaliteta, a pošto se radi o retkom primerku horor stripa koji izlazi kod nas a da nije deo nekog tematskog (npr. Lavkraft) ili autorskog univerzuma (Alan Mur, Ričard Korben i sl.), niti je vezan za neku TV seriju ili film, ili za klasike žanra (Drakula, Frankenštajn…) zaslužuje da se na njega skrene pažnja.

O čemu se tu radi? Evo zvanične najave.

Bivši pacijent ludnice uništene u požaru, Deklan Tomas, primetio je da mu konstantno opada temperatura tela poslednjih pedeset godina. Nikad se ne razboleva, nikad ne oseća bol i naizgled ne stari. Takođe, ima posebnu sposobnost da „zakorači” u ludilo druge osobe – i ponekad ga izleči.

Nada se da će jednog dana uspeti da izleči i svoje, ali vreme ističe, dok ga demonski entitet progoni ulicama Bostona iz najgorih noćnih mora – i kada Deklanu temperatura dosegne nulu... svemu je kraj.

Da ja to još malo konkretnije rečem, naš junak pada u neku vrstu kome nakon što se u zapaljenoj ludnici otvori neka vrsta portala i kroz njega uniđe čovekoliki-Džokeroliki stvor kojeg muči nekakva „glad“ – za čime tačno, neću da spojlujem (hint: nije za deset upola s lukom)!

Komiranog ludaka uzme pod svoje mlada i zgodna (aren’t they all?!) psihološkinja, da se stara o njemu kod svoje kuće, ali ubrzo se ovaj probudi istovremeno sa buđenjem aktivnosti pomenutog Džokerolikog stvora…

Sledi obilje preokreta i slikovitih vizija i putovanja u paralelni svet – t.j. pakleno naličje našega (slično onome što vidimo u filmskoj verziji Konstantina) – uz mase nadahnutih kreatura i ponešto splattera.

Pošto je ova sveska tek jedna trećina celokupne priče, teško je suditi o ukupnoj vrednosti i o tome kuda to sve ide, i zašto, ali za sad mogu reći da sam dovoljno zaintrigiran da to ispratim dalje.

Glavni aduti ovog stripa su sledeći. Prvo, originalna, moderna i nepredvidiva priča, ispričana zadovoljavajućim, nesmaračkim, dapače dinamičnim tempom.

Zatim, nema previše brbljanja: ako nešto mrzim to su stripovi koje kad otvorim sve što vidim su ogromni baloni sa beskrajnim blebetanjem, brbljanjem i torokanjem.

To dovodi do trećeg kvaliteta: ovde su slike primarne, i ima ih maštovitih, nadahnutih i horor-lepih (dakle, grozomornih, kako u hororu i treba), i tu ih je sasvim dovoljno da se ima na čemu zastati i oko napasati. Tim pre što i one, često, sadrže građevine, ambijente, kreature i telesni horor odmaknute od uobičajenih, stoput viđenih prizora.

Blagu rezervu, istina, imam prema crtežu, koji je za moj ukus ponekad previše normalan, maltene školski, ali takav je samo u scenama normalnih situacija (dijalozi itsl). Ali, valja napomenuti, takve scene se, na svu sreću, svako malo prekidaju nadrealnim, košmarnim i gadnim dešavanjima gde crtač očito sebe nalazi mnogo više i unosi se jače, pa time (bar u mojim horor očima) više nego popravlja prosek.

Vidim na Darkvudovom forumu da se mase i rulje zgražavaju nad ovom koricom: pazi, molim te, horor strip, a ima nešto strašno-gadno-šokantno na korici! Dajte nam Barona Rakošija u belalugošijevskom plaštu kako kidiše na Zagora da si smirimo živce!

U svakom slučaju, ko voli horor, takve stvari ne da mu neće smetati nego će navaliti još brže da ovo sebi nabavi. I, da naglasim, ako vas horor, strip i/ili horor stripovi zanimaju, onda HLADAN KAO LED nudi sasvim dovoljno horor užitaka da se preporuči vašoj pažnji.

Osnovni podaci:

Br. strana: 140 / Kolor

Uvez: Meki

Format: 170 x 260 mm

Promotivna cena (do 31.11.2020) 1.100,00

Puna cena 1.390,00

OVDE: http://darkwood.co.rs/izdanja/edicije/graficki-romani/hladan-kao-led-prvi-tom/ 

Ukupno ima tri trejda, za sva tri trejda je napravljena finansijska konstrukcija i sigurno će izaći. Ritam izlaženja će biti na oko 3 meseca.

Ako vam moje reči i gornje slike nisu bili dovoljni, imate i ovaj zavir gde možete baciti pogled na čak 28 strana početka ove sveske – OVDE.

Važna napomena: ovaj zavir baš i nije mnogo napaljujuć jer prikazuje tek zagrevanje, vizuelno najmanje zanimljivo, za mnogo zabavnije stvari koje dolaze kasnije, i narativno i slikovito.