субота, 20. новембар 2021.

AMERIČKI INDI HORORI POSLE VEŠTICE

 


Ovog vikenda se u beogradskom Domu Omladine (ali i još ponegde u Srbiji, npr. Novi Sad i Niš) održava 7. FESTIVAL AMERIČKOG NEZAVISNOG FILMA. Ceo njegov program možete videti OVDE.

            U okviru festivala biće održana konferencija: “Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije”.

            Na toj konferenciji učestvovaću i ja, sa izlaganjem pod naslovom AMERIČKI INDI HORORI POSLE VEŠTICE. Biće to na sesiji koja se dešava u nedelju, 21.11. (Dom Omladine, sala „Amerikana“, 12-14h)

Ovo izlaganje za prelomni trenutak u novijoj istoriji američkog indi horor filma uzima pojavu filma Veštica (The Witch, 2015) Roberta Egersa, malog, nezavisnog filma koji je postigao veliki komercijalni i kritički uspeh, a slično važi i za njegov naredni, Svetionik (The Lighthouse, 2019). Osnovne tendencije nezavisnih horora nastalih posle vide se u pojavi podžanrova i grupacija „black horror“ i „elevated horror“, odnosno u eksplicitno društveno-angažovanim filmovima Džordana Pila Izađi (Get Out, 2017) i Mi (Us, 2019), i u artističkim psihološkim horor-triler dramama Arija Astera Nasledno (Hereditary, 2018) i Sredina leta (Midsommar, 2019).

Na ovoj sesiji, čiji je moderator Saša Radojević, filmski kritičar i reditelj, učestvovaće još i sledeći predavači i teme: Ivan Velisavljević, dramaturg(„Čarli Kaufman i filmska refleksivnost“), Vesna Perić, dramaturškinja („Greta Gervig: Od dijaloških (melo)drama aka „mumblecore“ do alt/mainstreama“) i Miroljub Stojanović, filmski kritičar („Nezavisni film i njegovo nasleđe: postoji li nezavisni film danas?“).

Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

Više o svim ovim predavanjima i učesnicima, kao i o predavačima na sesiji u subotu, možete videti OVDE.