петак, 4. јул 2014.

Ghoulovo lice: TV emisija

            Kao što znate, 23. juna sam promovisao roman ZAVODNIK u Negotinu.
Promocija je odlično prošla, pojavilo se 30-ak zainteresovanih da saslušaju mene i moje domaćine iz Narodne biblioteke i Krajinskog književnog kluba, a došle su i TV ekipe da zabeleže događaj i uzmu izjavu.
Razgovor je bio dinamičan i, rekao bih, zanimljiv, te publici podsticajan, jer javljali su se s komentarima i pitanjima, a i prodato je tuce knjiga posle svega toga što znači da nismo pričali uprazno: one koji knjigu još nisu bili nabavili ubedili smo da se radi o nečemu što se mora imati.
Priča je bila detaljna i kvalitetna, potrajala je barem sat i po. Dakle, bilo je prilično sočno i životno, kako to najviše volim.
U publici su bili i neki stari poštovaoci mog rada; pojedini su doneli i ranije moje knjige na potpis, a pojavio se i pisac Oliver Jovanović iz relativno obližnjeg sela Vražogrnci da sasluša, podrži i preuzme primerak knjige, a vala i da proda par komada svoje Ghoul-approved zbirke GROTLO.
            Za one zainteresovane iz Negotina koji nisu mogli da se pojave te večeri, obaveštenje: kod mog domaćina i zastupnika u Negotinu ostavio sam nekoliko ZAVODNIKA, pa to – uz dogovor sa mnom (na mejl) – možete preuzeti od njega, bez posredovanja pošte.

            A kad smo već u Negotinu i oko njega, upravo je u kiberprostoru osvanuo novi prikaz mog ZAVODNIKA, na sajtu EXXXPERIMENT. Kritika nije X-rated, kao ni sajt, slobodno možete da kliknete OVDE i vidite šta je čovek o knjizi napisao.

            Istog tog dana usnimljena je i emitovana TV emisija "Negotinsko lice". Njen gost: Dejan Ognjanović. Razgovor povodom promocije romana ZAVODNIK u Negotinu bavi se i drugim aspektima horora u književnosti i životu Srbije danas (npr. slučaj mog gubitka posla na Filozofskom fakultetu u Nišu; uticaj horor filmova na nasilje u društvu itsl).
            Kuriozitet je da ova emisija nije snimana u studiju, nego na ulicama grada, u parku, i u dvorištu kuće Stevana Mokranjca (etno ambijent savršen za priču o etno-hororu!), tako da je sve to mnogo živahnije, prirodnije i – da! – sočnije nego u uštogljenim foteljama pod reflektorima nekakvog studija.
            Znači, ako hoćete da pogledate Ghoulovo lice u jednom opuštenijem, malo manje formalnom kontekstu: ne iza katedre, ne iza govornice, ne sa bine i tribine, ne iz studija, iz učionice, iz nekakve sale, nego prirodno, na vazduhu, pod suncem, jedan lagani, peripatetički razgovor (a opet, na ozbiljne teme) – možete to sada da pogledate ovde.
            Emisija traje 45 minuta. Uživajte!