понедељак, 20. мај 2019.

HOROR I FANTASTIKA U SAVREMENOJ KNJIŽEVNOJ PRODUKCIJI

  

Nedavno je – tačnije, u ponedeljak 22.4. 2019. – u Beogradu održano jedno zanimljivo književno veče na temu novije žanrovske književnosti u svetu i kod nas. Lokacija je bila KROKODILov Centar za savremenu književnost, a učesnici su bili Oto Oltvanji, Pavle Zelić i Dejan Ognjanović. Razgovor je vodio Marko Pišev.
Razgovaralo se o tome šta znači stvarati žanrovsku književnost u Srbiji, kakav je individalan pogled svakog od pisaca pojedinačno na ograničenja i slobode koje ovo stvaralaštvo nudi, kakva je situacija sa žanrovskim knjigama na domaćem tržištu, zanimaju li domaću publiku domaći žanrovski pisci, da li je ova vrsta književnosti "muška" stvar i ako ne, ko su spisateljice koje su kod nas rado čitane, kakva je tradicija horror & fantasy fikcije kod nas, postoji li kontinuitet tema i pristupa žanru, itd.

Publike baš i nije bilo naročito mnogo, jedva ako se skupilo petnaestak-dvadesetak duša; nadam se da je to bilo tako pretežno zbog nedostupnosti tog dela grada, gde je zbog raznih radova saobraćaj veoma otežan (teško je prići autom a još teže parkirati, itsl) a ne iz nekog drugog razloga. Mislim da su i tema i učesnici više nego relevantni...
U svakom slučaju, za sve one koji su poželeli da dođu, a nisu mogli, kao i za one koji nisu na vreme ni saznali za ovo (iako je najava bila ovde na blogu!), kao i za sve ostale koji uopšte nisu u Beogradu (o, da, i takvi postoje – mada, kad se naručuju Gulove knjige, slabo se vide od Beograđana, koji UBEDLJIVO vode!) – dr Ognjanović je svojim diktafonom usnimio ovaj razgovor, i sada vam ga ekskluzivno nudi ovde. Fotke takođe načinio ja, tokom samog dešavanja, pošto se organizator ni po tom pitanju nije potrudio.

Wav fajl, zipovan, 29 Mb, trajanje oko 102 minuta.


Slušajte, uživajte, promišljajte, pa se javite ovde s komentarima i pitanjima, if any.