петак, 3. децембар 2021.

Ghoul na Grčkoj nacionalnoj televiziji


            Ovog leta je ekipa Grčke nacionalne televizije ERT3 boravila u Srbiji gde je snimila čitav niz dokumentarno-putopisno-reportažnih emisija o raznim gradovima i regionima Srbije, a u okviru svog serijala Balkania Expres. Bili su u Banatu, Čačku, Užicu, Valjevu, Novom Sadu, Istočnoj Srbiji… pa, neminovno, i u Nišu.

            U okviru emisije o Nišu učinili su mi čast da mi posvete pet minuta: snimali su u mom stanu odnosno kući, i u mom dvorištu, pa evo prilike da me vidite u mom horor leglu, u domaćoj atmosferi, kako pokušavam da jezgrovito, na engleskom, objasnim čime se bavim, zašto, i sa kojim konotacijama.

            Donedavno je cela polučasovna emisija o Nišu bila na njihovom sajtu, OVDE, ali sad je više tamo ne vidim.

Ko zna grčki možda će uspeti da je iskopa negde u arhivi – emitovana je ove jeseni, čini mi se septembra – a ako ne nađete celu emisiju (u kojoj, pored ostalih, sasvim fino govori i Rastislav Dinić i još nekolicina Nišlija), ne sekirajte se!

            Na svu sreću ja sam na vreme uslikao tu deonicu u kojoj se javljam, pa sada taj horor nastup možete pogledati na Jutjubu.

Naracija spikera je, naravno, na grčkom, ali je zato moja priča na engleskom (titlovana na grčki), pa će većina vas valjda pohvatati šta je pisac hteo da kaže…

Ovom prilikom zahvaljujem Nopi Ranti koja me je, u ime ove ekipe, kontaktirala, oduševila se time čime se bavim i obavila sve što treba da se ovaj prilog organizuje i snimi, a ona mi je i prosledila behind the scenes fotke kojima krasim ovaj mali ali, mislim, nimalo zanemarljivi prilog.

Jer, ipak, ako ne računam neke izjave koje sam davao za slovenačku TV na Grosmanu, ovo je moje prvo pravo, veliko gostovanje na nekoj inostranoj televiziji.



            Link za video GHOUL ON GREEK TV je ovaj, https://youtu.be/FlFixFN-tlw ako vam je draže i slađe na Jutjubu, a evo vam ga i ovde na blogu embedovanog, ko tako voli.