субота, 21. септембар 2019.

Usko GRLO na Staroj planini



            A sad malo o hororima druge vrste: nadam se da znate da gomila pohlepnog ološa (tzv. „investitori“), povezanog sa vrhom ovog kvislinškog i antinarodnog, antisrpskog SNS režima, odnosno sekte, planira da upropasti i otprilike poslednje blago preostalo ovoj u svakom drugom pogledu opustošenoj zemlji – prirodno blago, blago netaknute prirode, blago čistih planinskih reka.
            Pomenuti ološ, u sprezi sa pomenutim malignim izdajnicima, planira da planinske rečice strpa u nekakve cevi i da iz njihove energetski minorne snage crpe neku sitnu, energetski nebitnu struju, samo zato što je ona unapred plaćena (od strane svih nas, kroz račune!), pa stoga donosi siguran ćar tom ološu, i sigurnu propast svima ostalima, a pre svega živom svetu tih krajeva, uključujući i seljane koji žive oko tih reka.
            Pošto je za danas 21. septembra u Beogradu zakazan protest protiv izgradnje mini hidroelektrana, ja dajem svoj skromni doprinos ovim foto-izveštajem sa letošnje posete nekim divotalnim lokacijama na Staroj planini, kako bih vas podsetio na Raj koji nam obitava nadohvat ruke, koji svima nama pripada, a koji pohlepni Ološ želi da otme i upropasti, jer je za to jedino sposoban.
            Podsećam, prvi deo izveštaja, o poseti vidikovcu „Kozji kamen“ iznad Zavojskog jezera, imate OVDE.
            A ako niste sasvim u (po)toku na temu povoda za protest, pogledajte samo ovog Ološtitora ovde, u prilogu, pa će vam sve biti jasno posle jednog minuta – dakle, KLIKNI TU!

            A sada, evo malo teksta a više slika o tome kako je bilo u poseti selu Slavinja, kraj koga se nalazi tzv. „Slavinjsko Grlo“...
            Pre nego što smo dospeli u selo naišli smo na pašnjak na kojem su pasle krave, i to je bio toliko divan prizor da smo morali malo da zastanemo.
            Ja sam u detinjstvu često bio na selu, znam krave vrlo dobro, izbliza, ali prošlo je neko vreme od tada, i sa ove distance videvši ovoliko zdravih i lepih, dobro uhranjenih primeraka na jednom mestu, pa još takvom, bilo je stvarno rečima neopisivo!
            Injekcija nečeg zdravog, prirodnog, lepog u okruženju u kojem sam navikao na dominaciju nezdravog, veštačkog, rugobnog, jadnog, kilavog...
            Može nekome zvučati neshvatljivo to koliko me je okrepio prizor ovih krava na livadi podno obronaka Stare planine, ali trebalo je biti tamo pa osetiti taj naboj Zdravlja – prosto da čovek poželi da sisa mleko direktno iz tog tu vimena...

            Malo smo proćaskali sa momkom koji je čuvao te krave, i čuli nažalost predvidive i tipične horore – o tome kako je sve manje mlađih ljudi u selu koji bi radili ovo što on radi, kako je obližnja farma ovaca upropašćena i svedena na jedva deseti deo svog nekadašnjeg stada, itd.
            U selu Slavinja, a na putu ka Grlu, naišli smo na apsolutno nadrealnu, bizarnu, ljudskom umu nepojmljivu građevinu.
            Ja sam je u šali nazivao opservatorijom, jer me je iz nekog razloga podsećala na tako nešto.
            A možda je trebalo da bude leglo nekog ludog (?) naučnika koji iz mleka staroplaninskih krava izvlači Eliksir Besmrtnosti, ili tako nešto...
            Ali eto, kao i sve u ovoj zemlji, i to je završilo poludupasto – tj. nije ni završeno. Propalo pre svršetka. Umro pre rođenja. Mrtvorođeno. Sad propada i truli u svom nedovršenom izdanju...
            Što se tiče „Grla“... tek tu reči izdaju... a mislim i da su suvišne.
            Taj mir, ta tišina, i klokotanje čiste, hladne planinske vode među tim eonima izbrazdanim stenama, to je blago koje čak i fotke jedva mogu da prenesu, a kamoli moje nagvaždanje, pa zato odavde pa nadalje ćutim, i puštam slike da govore.
            Uz još jedno podsećanje – ako ste u Beogradu danas, nemoj da vas mrzi da izađete i pokažete da vam je stalo do ovog i ovakvog BLAGA!
Pobunite se dok ga ološ koji vam upravo sistematski demolira i vaš i naš grad, nije UPROPASTIO na svoj talentovano-rušilački način!

          KAŽITE 'NE' mini hidroelektranama u zaštićenim područjima i parkovima prirode!!!
21.09.2019. u 16 časova
Pionirski park-Beograd











  


  

u staroj vodenici na putu ka Grlu...