петак, 25. април 2014.

LEGLO STRAVE – Ričard Korben i H. F. Lavkraft


            Iz štampe je najzad na srpskom izašao ovaj spektakularni sudara titana: strip album koji spaja dva genija horora, jedan proznog (Lavkraft), jedan crtanog (Korben)! Objavio – ko bi drugi? – nego DARKWOOD! Preveo – ko bi drugi? – nego dr Dejan Ognjanović
Šta ima unutra?


            Korbenove strip-adaptacije tri Lavkraftove priče, i to: DAGON (Dagon), MUZIKA ERIKA ZANA (The Music of Erich Zann) i ARTUR DŽERMIN (Arthur Jermyn), plus: šest Lavkraftovih pesama (soneta) iz ciklusa "Gljive sa Jugota", i to baš ovih: OŽILJAK (Prema pesmi "Prepoznavanje" / Recognition), SEĆANJE (A Memory), KANAL (The Canal), LAMPA (The Lamp), BUNAR (The Well) i PROZOR (The Window).


            Ovi stripovi su originalno izašli 2008. godine u okviru serijala HAUNT OF HORROR a Darkvud ih je lepo sabrao u jedan tom i dao im prikladan, tvrd, luksuzan izgled koji zaslužuju.
            Zabavno je što su odabrane i Lavkraftove (manje znane) pesme. Za razliku od proze, po kojoj je s pravom poznat, ove nude neke motive i situacije koji do sada nisu bili ni u kom mediju adaptirani. Većina adaptacija je ili doslovna, ili barem dosledna (sa razumljivim slobodama), ali najmanje jedna od slobodnijih užasnula bi i samog Lavkrafta, da je kojim slučajem u stanju da je sada vidi. 

Naime, pesma "Kanal", koja u izvornom obliku nema ni najmanje naznake toga, ovde je adaptirana kao ljubavna priča između dvojice crnaca (!) u pred-apokaliptičnom, pretpotopskom okruženju! Bio sam ubeđen da se radi o dvojici muškaraca, ali minucioznom expertizom tri kadra ukazuje se nešto nalik sisama na ružnom muškobanjastom entitetu za koji sam bio ubeđen da je muško, a izgleda da ipak nije. Mada, meni to liči na urednički nametnuto docrtavanje kako se ne bi sablaznuli strip-fanbojevi gej momentima jer ova sumnjiva njuška daleko više izgleda kao crni mladić nego kao crna devojka. U svakom slučaju, reklo bi se da je Korben ovde svesno i zločesto rešio da se našali sa Lavkraftovim konzervativnim i rasističkim stavovima - a vi ćete sami morati da procenite da li se ovde radi o devojci ili muškarcu sa jedva primetnim (za Korbenove standarde!) sisama.
            
Pored samih Korbenovih stripova, ovo izdanje nudi i Lavkraftove tekstove koji su poslužili kao osnov za adaptacije: dakle, sve tri priče imate ovde u celosti (prema verzijama objavljenim u dopunjenom NEKRONOMIKONU), kao i svih šest soneta, po prvi put na srpskom, u mom prepevu. Već sam nedavno ovde pisao nešto malo o HPL poeziji, i naveo primer jednog mog prepeva, pa to možete naći OVDE.
            Album ima 100 strana, format je A4, unutra je crno-beo, povez tvrdi, štampa odlična (volim kad je crna – CRNA, pa to ti je)!
Cene: Ekskluzivna cena samo na niškom strip-festivalu NiFest (koji traje do nedelje) - 990 dinara.
Promo cena: 1150 dinara (važi do 22.6.2014.)
Puna cena: 1350 dinara
Ne čekajte nego nabavljajte smesta ovaj MUST HAVE, naročito sad dok ga dele praktično džabe!
            Ako vam sve ovo nije bilo dovoljno, Darkwood kao i obično nudi više nego izdašan PRIVJU u kojem možete onlajn prelistati trećinu albuma! Pošteno! Nema laži, nema prevare! Prvih 36 strana – strip, tekst, prepev... imate OVDE.

            PS: Poznavaoci verovatno znaju da je Korben na sličan način adaptirao i Poa u istom ovom HAUNT OF HORROR serijalu. E, pa, radujte se – jer Darkvud uskoro, u narednih mesec-dva, objavljuje i TAJ album – takođe u mom prevodu...