понедељак, 14. јул 2014.

Deseti GROSSMANN! Kadijević, ZAVODNIK, itd.


Od 15. do 19. jula u Ljutomeru (Slovenija, EU!) održava se jubilarni, deseti Grosman festival filma & VINA!
Specijalni gost i dobitnik Hudog mačka za životno delo ove godine je legenda srpskog (i ex-YU) filma fantastike i horora, Đorđe Kadijević. Biće prikazan izbor od četiri njegova filma koji sam napravio i obezbedio u najboljim trenutno postojećim kopijama.

U ovom izboru biće prikazani: ČUDO, ŠTIĆENIK, LEPTIRICA i SVETO MESTO. Ja ću biti zadužen za njihovo najavljivanje, odnosno uvodno slovo pred svako prikazivanje, kao i za razgovor s rediteljem pred ljutomerskom (a i šire) publikom u tzv. Master Klasu koji će biti održan na glavnom trgu.

Sasvim u duhu ovog gosta i njegovih filmova je i promocija mog romana ZAVODNIK, koji se, kao što znate, zasniva na umetnički obrađenim motivima etno-fantastike i horora koje je na filmu Kadijević superiorno obradio u LEPTIRICI. Ta promocija dešava se u sredu, 16. jula, u 18 sati, u bašti hotela na ljutomerskom trgu, tj. u "AT THE VICIOUS HOTEL" CINEMA.
Ove godine imam čast da budem član žirija za Hudog Mačka – glavnu nagradu festivala u kategoriji za dugometražne igrane filmove. Biće to prijatna dužnost, jer Grosman je ove godine, na moje iznenađenje, uspeo da obezbedi vanredno intrigantan line-up; čini mi se da nikad do sada nisu imali ovako jaku postavu, i imaću težak zadatak da, zajedno sa još dvojicom kolega, odaberem najboljeg među ovima:

Spain; 2014; 90 min

Germany; 2014; 79 min

Hungary; 2013; 100 min

Serbia; 2014; 88 min

Ireland; 2014; 92 min


Što je najslađe, nijedan od ovih za sada nije dostupan za skidanje preko interneta, što je u današnje vreme zaista veliki podvig (Bravo!) – i unikatna prilika za publiku da premijerno pogleda ove nadasve zanimljive filmove.
A to nije sve: svežih, intigantnih i pažnje vrednih filmova ima i u drugim programima, pa će biti "gusto" uklopiti sve to u raspored, ali svakako nameravam da pogledam još i ove:


Italy; 2014; 75 min



Brazil; 2013; 105 min 

Argentina; 2013; 67 min

UK; 2014; 88 min

USA; 2013; 103 min

Indonesia, USA; 2014; 150 min

Jeste, kao što znate, THE RAID 2 je pre par nedelja postao dostupan i na internetu, i naravno da sam ga smesta pogledao (i dao mu jaku trojku), ali mali ekran je MALI ekran, a ovo je zaista redak primer novog filma koji ZAHTEVA što veće platno i što savršeniju, besprekorniju kopiju, pa ću ovu vizuelno prenabudženu Refnijadu & Kjubrikijadu s najvećim zadovoljstvom pogledati i u bioskopu.
Biće tu i drugih zabavnih stvari, npr. prilika za reprizu HEAVY METALA (animiranog) kao i za premijeru nove (igrane) TV serije u tom istom duhu: Metal Hurlant Chronicles.
Srpska ekipa je ove godine, nažalost, nešto malobrojnija nego ranijih godina, ali od starih saučesnika Grosmana biće tu neizbežni Nenad Bekvalac i njegova Goth žena da zabibere akciju ispred pojedinih filmova i da uzburkaju narod EBM i srodnom muzikom za dekadentnu omladinu. Takođe, počinilac ZONE OF THE MRTVIH, Milan Todorović Toki, doći će da predstavi svoje novo delo, THE MAMULA.
Novina na Grosmanu, i zaista genijalna ideja (zašto se toga ne setiše ranije?!), jeste i pokretanje Subkulturnog Vašara – u petak 18. i subotu 19. jula – gde će se na glavnom trgu u Ljutomeru prodavati polovne ploče, DVD-i, knjige, stripovi, umetnine, itsl. Ghoul će i u ovome da učestvuje sa svojim knjigama ZAVODNIK i NEKRONOMIKON, ali i sa stripovima, starim filmskim posterima, DVD-ima, itd. Svratite u GHOUL'S GROSSMANN SHOP!!!
Biće tu, naravno, i druge divote: hororične izložbe skulptura i ilustracija, koncerti, nadmetanja i druga ludila koja od Grosmana odavno prave jedini istinski FESTIVAL ovog tipa u celoj regiji (a za razliku od revija filmova koje se izdaju za festivale). Sve ostale zanimljivosti koje nisam ovde izlistao naći ćete na sajtu festivala, OVDE. Ko je iole blizu i ko to ikako može, obavezno mora da overi zvanično jedan od pet najzabavnijih filmskih festivala na svetu!!!