среда, 16. октобар 2019.

Sajam knjiga 2019: Novo od Orfelina i Ghoula


  
            U okviru akcije „ŠTA KUPITI NA SAJMU KNJIGA 2019“, a u svetlu maksime da je i Azatot prvo sebi pipke stvorio, u prvom delu mojih ovogodišnjih preporuka osvrnuću se na to šta ima novo kod Orfelina a šta kod Ghoula (kako pod Orfelinovim kišobranom tako i izvan njega). U drugom delu akcije, za koji dan, izneću moje preporuke za naslove drugih izdavača.

ORFELIN

            Izdavačka kuća Orfelin biće i ove godine na Sajmu knjiga u Beogradu prisutna na istom štandu gde i prethodnih par godina: kada, ušavši na Glavni ulaz u veliku halu, skrenete levo, štand Orfelina ćete zapaziti sa vaše desne strane ubrzo, već nakon nekih 30-50 metara. Orfelin, kao i svih ranijih godina, deli štand sa Mediteran Publishing-om.



            NOVITETI:

            1) Mračni bogovi – T.E.D. Klajn
16. po redu knjiga Orfelinove edicije „Poetika strave“, zbirka novela Mračni bogovi savremenog američkog pisca T.E.D. Klajna, prvi put objavljena 1985. godine. Prvi put da je bilo šta od Klajna objavljeno na srpskom. Ova knjiga biće vam pravo OTKROVENJE i takav komad horor genijalnosti kakav niste ni slutili da (može da) postoji!  
Ova knjiga ima ukupno 370 strana – dakle, ima tu itekako šta da se čita. Knjigu je u celosti, i s najvećim uživanjem, preveo Dr Dejan Ognjanović. Izuzetne ilustracije za korice kao i unutrašnjost načinio je Nikola Vitković.
Kako bih najkraće opisao ovu knjigu? Zamislite spoj onog najboljeg kod Lavkrafta, a bez njegovih nedostataka, sa onim najboljim kod Stivena Kinga, a bez njegovih nedostataka. Dakle – vrhunski, književan, kvalitetan horor u kojem je naglasak na atmosferi, zlokobnosti i kosmičkoj stravi usred realistično opisanih ambijenata, često urbanih (ili kroz sudar urbanog i ruralnog). Strava se dešava ubedljivo psihološki portretisanim likovima, ali bez prizemnosti, praznog hoda, nepotrebnog otezanja – Klajn vas grabi uverljivošću svojih likova i lokacija kako bih vas jače pritegao kad, podmuklo i neprimetno, a onda sve jače, UŽAS počne da otkriva svoje lice...
Pretplatna cena od 1.100 din važiće i na Sajmu knjiga.
Ovo nikako ne smete propustiti.
Ovo je pozamašna knjiga koju ćete, možda i više puta, gustirati tokom predstojeće jeseni i zime!
Više detalja o sadržaju ove knjige imate OVDE.


2) Iskorenjena - Naomi Novik

„Iskorenjena“ autorke Naomi Novik je roman magijske fantastike objavljen 2015. Dobio je nagradu Nebula za najbolji roman, nagradu Robert Holdstok za najbolji roman Britanskog udruženja fantastike, nagradu Lokus za najbolji roman iz oblasti fantastike, nagradu Mitopoetičkog društva za fantastiku, a ušao je i u uži izbor za nagradu Hugo i nagradu za najbolji roman Svetske konvencije fantastike.
Raskošno oslikani svet koji donekle podseća na naš, svet u kom je magija uvek prisutna, ali i tamna senka zlokobne Šume što se nadnosi nad čitavom dolinom. Svet kraljeva, vitezova, čarobnjaka i veštica, svet magije i ljubavi. U tom svetu odrasta Agnješka, znajući da se primiče dan Zmajevog izbora, znajući da će Zmaj odabrati najbolju među njima, njenu prijateljicu Kasju. Međutim, kada taj dan zaista dođe, stvari se počinju odvijati neočekivanim tokom i njen život biva iz korena izmenjen.
Ursula Legvin: „Magija u romanu Iskorenjena, sa stvarnom moralnom dimenzijom, tako je jasno uverljiva da deluje kao da bi svako od nas mogao izvoditi te čini. Ipak, ova knjiga učiniće to umesto tebe.“
Iskorenjena će u knjižarama biti 1.760 din, a kod Orfelina na Sajmu košta samo 1.300 din.
Knjiga ima 330 strana, velikog B5 formata (24 X 18 cm), tvrdo je ukoričena, ušivena, sa zlatotiskom. Dizajn korice, u sličnom fazonu kao za Nekronomikon, uradio je takođe Ivica Stevanović.

* * *

Pored ove dve knjige horora i fantastike, Orfelin pokreće i novu ediciju domaće proze pod nazivom NOĆ REPUBLIKE. Biće to mesto za sve one koji se pitaju šta se dogodilo s Danom Republike, nakon ratova i raspada Jugoslavije, kao i tranzicije koja je nastavila da potire tragove jugoslovenske prošlosti. Neće to biti patetična jugonostalgičarska proza, već preispitivanje toga šta je pokojna zemlja predstavljala ne samo u tzv. stvarnosti (istoriji), nego još više u mitu i utopiji. Pritom se edicija ne mora vezivati striktno za Jugoslaviju. Može se baviti i Španijom i Francuskom ili nekom drugom republikom, stvarnom ili fiktivnom, kao i pitanjima koja proizlaze iz nje, a pre svega pitanjem utopije.


3) Ghoul vam najtoplije preporučuje knjigu i svojim Pečatom Preporuke obeležava kratki roman 
Po šumama i gorama Milenka Bodirogića.

            Verujte mi, ako ikako možete, da ovu preporuku ne dajem zato što je autor knjige ujedno vlasnik Orfelina i kourednik edicije „Poetika strave“. S najvećim zadovoljstvom sam pročitao ovaj roman u kojem se na neočekivan način stapaju autsajderstvo, dobrovoljno otpadništvo od rugobe današnjeg sveta (ne samo Srbije kakva danas jeste, nego i zapadnog sveta uopšte), tiha melanholija i sveprožimajući osećaj gubitka (gubitka prijatelja, domovine, azila... ali ne i ideala) sa više nego dvije žlice Ghoulu mnogoobožavanog Tomasa Bernharda.

            Glavni junaci tumaraju šumama i gorama Balkana, od Fruške Gore do Triglava, nimalo idealizovani, čak i sami donekle ironizovani, naročito kroz njihovo nesnalaženje u današnjici i ovdašnjici, ali oštrica mizantropije ponajviše je usmerena ka kreaturama koje te lutalice susreću na svojim stazama – šupljim ljudima bez ikakvih ideala, ili u ropstvu laganih simulakruma „ideala“ (od turizma do religije, i dalje).
            Ako ste čitali ranije Bodirogićeve tekstove, npr. u knjigama kao što je BUNTOVNICI, onda znate da možete očekivati nenametljivo sofisticiranu, pitku ali kondenzovanu prozu osobenog, gorkoslatko-sumornog ugođaja. Po šumama i gorama je za mene redak primer novije srpske proze koji mi je bio ne samo bezbolan (postignuće već po sebi!) nego i vanredno prijatan!
          Cena na Sajmu = 800 din.

            4) Pas i kontrabas - Saša Ilić
            Ovu knjigu nisam stigao da pročitam, ali verujem njuhu urednika i izdavača. Dok na nju ne bacim svoj strogi ali pravedan pogled, prenosim zvaničnu najavu.
Protagonista romana Pas i kontrabas, kome je glomazni instrument odavno srastao s leđima, kao kakav ukleti grbavac vodi čitaoca na mesta razmeštena po mentalnim i geografskim mapama, punktume oko kojih je uspostavljen širok društveni konsenzus da ih ne treba tako ogoljene gledati ili da ih treba zaboraviti; od bojnog broda Jugoslovenske ratne mornarice, preko kovinske bolnice, smrtonosne dunavske obale, zatrovanih institucija, hipokrizije humanitarizma, sudbina ludo talentovanih pobunjenika, prvih i poslednjih ljubavi, devastirajuće napuštenosti, uz stalne flešbekove i košmare, do svetla; mora, muzike i opsene osunčane, izbeglicama krcate Đenove, grada prepoznatljivog po fantazmagoričnom groblju i još više po luci – tački u kojoj izbrisani i prognani vide slobodu i odakle se kreće u novi život, ili barem njegov nagoveštaj.
Glavni junak je džez kontrabasista koji je prestao da svira, zarobljen u post-vremenu, kada bi njegov život po svim predočenim parametrima trebalo da bude već završen, ali nije. Traje zaglavljen između katatoničnog očaja i vojno-farmaceutski determinisane „pomoći“, između zahteva plemenskog boga i zakona industrije zabave koja se predstavlja kao umetnost.
Važno pitanje koje ova knjiga postavlja je kako progovoriti o ratnoj traumi, tom teškom talogu, jedinom preostatku prethodnog života što isijava kao sestra razvaljenog černobiljskog jezgra, ostavljena potomstvu da je pokriva, zatrpava i gura pod tepih. Traganje za izlazom iz tog stanja neraskidivo je vezano za pronalaženje blue tona nove slobode, što je možda najupečatljiviji kvalitet ove proze.
Pas i kontrabas je roman o džezu, ljubavi i antipsihijatrijskoj pobuni protiv društva koje je odlučilo da zaboravi svoje ratove.
Cena na Sajmu = 900 din.

* * *

            Iz meni nejasnih razloga izdavač odbija da, na stražnjim stranicama edicije POETIKA STRAVE, navede ranije naslove u njoj.
            Ova edicija je zaživela i razvila se nasuprot očekivanjima svih živih, uključujući tu čak i mene, i došla je do svog 16-og naslova. Neki čitaoci su se sakupljanju ovih knjiga posvetili kasnije, kad su neke od njih već bile rasprodate. Pošto ni na skromnom sajtu izdavača a ni na samim izdanjima ne mogu da pronađu spisak svih knjiga koje su dosad izašle, neki poštovaoci kvalitetne strave zamolili su me da izlistam sve što smo od strave do sada objavili, pa zbog njih, evo spiska dosadašnjih naslova.
            Sve ove knjige moći ćete da kupite na Sajmu knjiga – osim dve koje su rasprodate i za koje nisam siguran da li će biti ponovljene (za njih slobodno spopadajte izdavača na samom štandu!). Pojedinačne cene na sajmu su 900-1.000 din, ali za veću količinu (3 i više) važi popust! Pitajte na licu mesta!

POETIKA STRAVE

 
I
- VRBE – Aldžernon Blekvud (700 din)
- ŠAPTAČ U TAMI – H. F. Lavkraft (700)
- ZAZVIŽDI I JA ĆU TI DOĆI – M. R. Džejms (rasprodata)

II
- HLADNA RUKA U MOJOJ  – Robert Ejkman (1000)
- UKLETA KUĆA NA BRDU – Širli Džekson (1000)
- KARMILA i druge priče strave – Šeridan Le Fanu (900)

III
- VELIKI BOG PAN – Artur Maken (1000)
- PISAR TAME – Tomas Ligoti (rasprodata)
- DREVNA SVETLA – Aldžernon Blekvud (900)

IV
- GLAS U NOĆI – Vilijam Houp Hodžson (900)
- U PLANINAMA LUDILA – H.F. Lavkraft (900)
- MORE, POPUT VINA TAMNO – Robert Ejkman (1000)
- STANAR – Rolan Topor (900)

V
- DNEVNIK NOĆI  – Tomas Ligoti (1000)
- PAUK i drugi užasi – H. H. Evers (900)
- MRAČNI BOGOVI – T. E. D. Klajn (1100)

*
A kad ste već kod Orfelina, nikako ne preskačite ranija izdanja izvan ove edicije, ako ih do sada niste nabavili:

Edicija Gluvo doba
 D. OgnjanovićZavodnik (800)

Knjige Ransoma Rigsa
 Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu (900)
 Grad pustoduha (900)
 Biblioteka duša (900)
 Priče o čudnovatom (900)

Edicija Srpska mitologija
Prognana bića (1.900)
 Buntovnici (1.600)
 O biljkama, životinjama i predelima (1.600)
 Iščezli (1.600)

Edicija Crna mačka
NEKRONOMIKON – H. F. Lavkraft (2.400)

+
VIŠE OD ISTINE – Đorđe Kadijević i Dejan Ognjanović (1.900)



* * *

 GHOULOVE KNJIGE 

 
            Ako na Sajmu poželite da kupite moje samizdat knjige KULT GULA ili roman NAŽIVO, može i to. Kako, gde, pošto?

            Izbor najboljih tekstova sa ovog bloga, svojevrsna Biblija horora sa prikazima horor knjiga i filmova, sa listama, izveštajima, tiradama, pljuvačinama i hvalospevima, na 500 strana u tvrdom povezu, pod naslovom KULT GULA (detaljnije o knjizi OVDE!) 

i treće, ultimativno izdanje kultnog romana NAŽIVO, o filmofilu-ezoteriku koga potraga za najređim filmovima odvede na Kosovo, u kolevku košmara i okultnih zavera, sa preko 80 strana dodataka, na ukupno 300 strana u tvrdom povezu (detaljnije o knjizi OVDE!) – možete kupiti bar trojako.

            1) Od mene lično, ako me ulovite na Sajmu. Biću po vasceli dan na Sajmu, od 20. do 25. oktobra, uglavnom na štandu Orfelina (gde mi je baza), uz obilazak okoline. Da budem jasan: knjige se neće prodavati na štandu Orfelina, ali ja ću ih imati sa sobom svejedno, pa gde me vidite, ne oklevajte... Ne stidite se da pitate i tražite. Cena je kao i inače - KULT GULA = 900 din, roman NAŽIVO = 800 din. Potpisi i posvete, po želji, besplatni.

2) Obe moje knjige, i KULT GULA i roman NAŽIVO, moći ćete da kupite na štandu KONTRAST IZDAVAŠTVA. Cena je ista kao što je gore navedeno (KULT GULA =900 din, NAŽIVO = 800 din).

Đe mu je sad pa taj Kontrast, oca mu...? 
Evo, nacrtano na mapi!


            
3) Moguće je, mada u to nisam siguran, da će ovi naslovi moći da se kupe i kod prijatelja tih knjiga – Darkwood, Makondo, Besna kobila... Ako ih uopšte bude, ne znam koje će biti cene - možda malkice uvećane u odnosu na moje...

* * *

            Knjigu DECA NOĆI, moj izbor 11 najboljih horor priča Roberta E. Hauarda, objaviće izdavačka kuća Filip Višnjić. Da li će knjiga stići za Sajam, to se za sad ne zna... 

            Više detalja o ovom izdanju, uskoro, tj. za par dana.

            U idućem nastavku, moje preporuke za knjige i stripove drugih izdavača.