недеља, 20. јун 2021.

HOROR PLANOVI ZA 2021.

  

Pre nego što krenete da se žalite („Gule, poslao sam ti priču, scenario, roman… još pre X meseci – kad ćeš već jednom da pročitaš?!“ „Gule, kad ćeš napokon da napišeš nešto o novim horor filmovima?“) osećam obavezu da vam kažem ponešto o horor projektima na kojima radim prethodnih meseci, nedelja i ovih dana, i zbog kojih ne stižem da se bavim skoro ničim drugim, a čije rezultate možete očekivati uskoro, a najkasnije do kraja ove godine.

 

 

PROKLETIJE

Moj treći roman iz štamparije treba da mi stigne u sredu ili četvrtak, dakle oko 24. juna – i smesta krećem da ga šaljem pretplatnicima onim redom kojim su mi se javljali.

 

Vest za one koji žive u BEOGRADU – sad je zvanično: premijerna promocija PROKLETIJA biće u nedelju 4. jula u 18h, u klubu POLET (Cetinjska 15), u okviru festivala ART-ANIMA. Ako uspem da organizujem transport više paketa u Bg, u dogovoru s pretplatnicima srediću preuzimanje knjiga naživo, ko tako želi, umesto preko nikad-dovoljno-pouzdanih poštara.

Izlazi: 24. juna

 

 ZAVODNIK - 3. izdanje



Orfelin uskoro, tokom leta, izdaje 3. izdanje mog trenutno rasprodatog romana. Sadržaj i tekst su identični prethodnom izdanju, sa nekim vrlo malim korekcijama teksta i preloma.


KNJIGA EIBONOVA – Klark Ešton Smit

Pošto su već plaćena autorska prava, a veći deo sadržaja već preveden i spreman za prelom, mogu da obznanim sledeće: druga knjiga u Orfelinovoj ediciji „Crna mačka“ biće moj nekronomičasti izbor najboljih horor priča Klarka Eštona Smita, najlavkraftovskijeg pisca koji nije Lavkraft.

Dakle, biće to knjiga po svemu srodna NEKRONOMIKONU – 

veći format, veći obim, dizajn, srebrotisk, mnogo više stvari za čitanje (čak 20 priča + jedna novela!), opširan pogovor, predivne ilustracije…

Izlazi: u septembru ili oktobru

 

 

TEATRO GROTESKO – Tomas Ligoti

U Orfelinovoj ediciji „Poetika strave“ izlazi i nova (na srpskom) zbirka Ligotijevih priča – po meni, najbolja njegova.

Izlazi: do kraja 2021. godine

 

 

HOLIVUD OD VIJETNAMA DO REGANA, I DALJE – Robin Vud

Ja prevodim a Niški Kulturni Centar objavljuje jednu od najbitnijih knjiga iz teorije filma, izuzetno važnu za razumevanje horora, i uopšte američkog filma 1970-ih i 1980-ih. Meni je ovo fundamentalno delo, koje mi je otvorilo oči po pitanju horora kao NIŠTA drugo što sam ikada pročitao. Krajnje je vreme da se ovaj prvorazredni klasik pojavi na srpskom…

Izlazi: do kraja 2021. godine ili početkom 2022.

 

LEPTIRICA + DEVIČANSKA SVIRKA + ŠTIĆENIK na Blu Reju

Kadija na snimanju Štićenika

Ove jeseni jedan američki distributer objaviće ova tri horor klasika Đorđa Kadijevića na blu reju. Nisu još zvanično to na internetu objavili, pa ne smem da kazujem detalje (ko, gde, šta, kad, kako), ali valjda neće zameriti ako ovde, na srpskom, nagovestim da će se to desiti – i da sam ja snažno involviran oko dodataka (EXTRAS).

Caci se priseća Štićenika

Konkretno, osim najboljih mogućih verzija ovih filmova, na disku će biti i moji novi, originalni video intervjui s Kadijom, Cacijem Mihajlovićem (Štićenik) i Goranom Sultanovićem (Svirka) + u bukletu, biće moj esej o „Srpskim vampirima“…

Izlazi: oktobar

 

 

RUE MORGUE o srpskim vampirima


U tematu o folk hororu, a povodom dokumentarca WOODLANDS DARK (u kojem nešto malo i ja učestvujem!), u najboljem svetskom horor magazinu pisaću o srpskim horor klasicima i o izvornim srpskim vampirima… Biće to u Halloween specialu, dakle sept-okt. dvobroj.

Izlazi: 1. septembar

 

 

DAVITELJ PROTIV DAVITELJA na Blu Reju

Jedan engleski distributer objaviće na blu reju Šijanov horor-komedijski klasik.

I ovde sam snažno involviran oko dodataka (EXTRAS), i to: novi video intervju sa Šijanom + tekstualni intervju sa Šijanom + esej o tom filmu + audio komentar (zajedno sa kritičarem i rediteljem Igorom Stanojevićem).

Izlazi: krajem 2021. ili početkom 2022.

 

 

GROSSMANN 2021.

Pošto sam prošlo leto preskočio, zbog korona-pandemije, ovoga ipak idem u Sloveniju na najbolji regionalni festival horora i fantastike (i vina!).

Tako ću predstaviti PROKLETIJE i nove Orfelinke – a trebalo bi i da vodim razgovor sa glavnim gostom festivala, Gerijem Šermanom, rediteljem dva meni veoma draga horora (DEATH LINE + DEAD & BURIED)

Kad? 16-20. jul

 

 


Spremaju se i druge knjige za Orfelin, ali pošto „neprijatelj prisluškuje“ nadam se da nećete zameriti što neću baš sve karte da otkrivam: pratite ovo mesto i znaćete sve na vreme, i mnogo pre vremena!

Nadam se da ću u celoj toj prevodilačko-priređivačko-pogovordžijskoj gužvi stići da napišem još koju priču iz sveta NAŽIVO/PROKLETIJE, ali prosto ne smem da obećavam…

 

 P.S. A što se tiče pitanja „Gule, kad ćeš napokon da napišeš nešto o novim horor filmovima?“, odgovor na njega glasi: "Kad vidim neki koji zaslužuje ocenu veću od 3-! To se u ovoj godini još nije desilo!"


P.P.S: Mnogi me pitaju za nekronomičasto izdanje Poa kod Orfelina, koje sam svojevremeno najavljivao. 



Nažalost, to se neće desiti. Sad kad maltene nema izdavača u Srbiji koji nije izdao "svog" Poa, i to u poslednjih godinu-dve (uključujući tu i dva najveća mejdžora, ne samo izdavačka nego i distributersko-prodajna), bilo bi suicidalno da i Orfelin uđe u izradu jedne tako ambiciozne i skupe za proizvesti knjige, a koja se nikako (s tom i takvom konkurencijom) ne bi mogla prodati u tiražu kojim bi se isplatila. I nemojte se uopšte zaklinjati da biste smesta bacili u kantu ili na Kupindo svoja tuđa izdanja Poa ako bi Orfelin uradio jedno ultimativno - znam da postojite. Znam da vas ima. Dvesta, možda čak i celih trista takvih postoji, sigurno... Ali, da bi se to izdanje isplatilo, trebalo bi da takvih ima bar 1.500, ako ne i 2.000... Dakle, Orfelin Poa neće u dogledno vreme raditi...