среда, 12. јун 2013.

Alfred Žari (Alfred Jarry)

             Alfred Žari i pali! Jedan je od onih divnih ludaka koji krase francusku književnost i čine je jednom od najbogatijih upravo Ghoulu dražesnom vrstom ekscentričnih, crnohumornih, grotesknih, farsičnih genija, od Rablea preko de Sada pa do Lotreamona, Borisa Vijana, Rejmona Kenoa i Bleza Sandrara (potonjem za ovaj ovde kontekst vredi "samo" njegov masterpis MORAVAGINE). 
            Različiti ljudi, stilovi, poetike i epohe, ali ja sam ih ovde spojio upravo na osnovu vrlo specifične vrste HUMORA, koji ponekad ume da bude skoro neprimetan (dead pan "ozbiljnost" koja neosetno pređe u groteskno "dal se ovaj šali?!") ali i vrlo otvoren, kao parodija, farsa, travestija, karneval i kalambur sa pevanjem, pucanjem, klanjem i drugim, još maštovitijim zločinima.
            Žari je još i najmanje mračan od svih gorenabrojanih; ponajdalje od horora (u najširem smislu reči), ali svejedno je vredan čitanja i uživanja za ljubitelje vrste (ozbiljnog) zezanja kakva se neguje i štuje na ovom blogu. Zbog toga želim da vam ukratko skrenem pažnju na ovog pisca, kod nas najpoznatijeg po seriji kratkih dramica o KRALJU IBIJU, ingeniozno adaptiranih.
            Iskren da budem, te drame o IBIJU (koje na srpskom možete naći sabrane u knjizi IBI PONOVO JAŠE) meni su manje zanimljive same po sebi, tj. za čitanje, a više kao skica i odskočna daska za izuzetnu, kultnu predstavu Ljubomira Draškića i, naravno, za rečima-neopisivu ali zato svima-poznatu i s pravom obožavanu glumačku interpretaciju jednog & jedinog Zorana Radmilovića. Drugim rečima, ti tekstovi (simpatični, ljupki, zabavni) na svoje su došli i zaista zaživeli i postali mega-relevantni tek u toj, ovdašnjoj, srpskoj (!) obradi.
            Zato moju nepodeljenu preporuku ima Žarijev kratki roman MUŽJAČINA (Le Surmale), bizarna pripovest sa elementima SF-a i erotike o čoveku, mašini, čoveku-mašini i nadmetanju u seksu svedenom na mehaniku i sport. Ova knjižica imala je izvestan post-uticaj na kasnije verzije mog prvog romana (ne, to nije NAŽIVO!), o kome ću uskoro ovde (po)kazati ponešto.  
Ovaj zabavni knjižuljak i dan-danas lako možete naći po antikvarnicama, ili na ulici, po raznim Kupindima i sl, jer je štampan u tiražu od 20.000 komada u zlatna vremena (1982). Od tada je sasvim dovoljno primeraka preteklo do danas, kad se dobre knjige ovde izdaju samo incidentno; uostalom, do današnjeg dana jedan deo Žarijevog skromnog, nevelikog opusa ostaje nedostupan srpskom čitaocu!
O Žariju je u zimu 1995. godine objavljen temat u odličnom – pa stoga, logično, kratkoživećem, jer u Srbiji ništa dobro nije eterna(l)! – časopisu ETERNA (izašlo 7 brojeva). ETERNA je imala odlične tekstove o Barouzu, Selinu, Bernhardu, Borhesu i drugim značajnim i Kultu dragim imenima, a među njima se našao i Žari. Tekstove u njemu je prevela i priredila izvesna Dragana Bošković. Ako neko zna nešto više o njoj, voleo bih da čujem: videćete u tekstu da ona najavljuje još neka izdanja Žarija koja se, koliko mi je poznato, nikad nisu pojavila, pa mi se javlja da je i ona, možda, jedno od onih vrednih imena čiji je entuzijazam na ovaj ili onaj način pojeo mrak 1990-ih.
Dakle, neko me je na jednom mestu zamolio da skeniram taj temat, pa sam, evo, to sada i učinio. Ekskluzivno na ovom blogu možete da skinete i u finoj rezoluciji čituckate taj temat o Žariju samo zato što Ghoul časti!
 
Temat sadrži sledeće:
1) "Alfred Žari: Doktor Faustrol – patafizičar" (uvodni esej);
2) "Hronologija života i dela Alfreda Žarija" (vrlo opsežna i detaljna, od sorte kakvu smo navikli da nalazimo, recimo, u časopisu GRADAC);
3) "O pravilu za meru, za časovnik i dijapazon" (odlomak iz knjige GESTOVI I MIŠLJENJA DOKTORA FAUSTROLA, PATAFIZIČARA);
4) "Žarijeva granginjolska farsa" by Radoslav Lazić (tekst o Draškićevoj predstavi).
Pošto je u poslednje vreme Mediafire počeo da se ponaša, stavlja razna ograničenja, briše fajlove, gnjavi, tupi i ukratko jede govna, rešio sam da pređem na (za sada) user-friendly SENDSPACE, pa tako ove JPG skenove o Žariju na 10,5 stranica u ukupnoj masi od 27,7 MB možete skinuti ako kliknete OVDE. Ali obratite pažnju na šta klikćete – videti sliku!!!

Skidajte to dok ima i dok se nudi, jer ovi šugavi linkovi danas jesu, sutra nisu, a Veliki Brat (zgovno mu se usladilo!) ionako samo posmatra odozgo i pita se dokle li ćemo da širimo ove subverzije!