уторак, 25. јун 2024.

SLAUGHTER FEST 2024 – FILMSKI PROGRAM

 

 

Treće izdanje festivala umetničkog horor filma SLAUGHTER FEST (Doljevac kraj Niša, 5-7. jul) prikazaće selekciju najnovijih dugometražnih i kratkih horor filmova svetske i odmaće produkcije (Evropa, Severna i Južna Amerika, Azija).

 

Evo sada detalja o filmovima koje ćete moći da pogledate tog vikenda.

 

 

U KONKURENCIJI

 

1. Radnička klasa ide u pakao (Srbija, 127’)

Režija: Mladen Đorđević

Glavne uloge: Tamara Krcunović, Leon Lučev, Ivan Đorđević

Nagrade: FEST, 2024: Beogradski pobednik, najbolja režija; Nagrada Fondacije Nebojša Đukelić (Nagrada kritike); Nagrada žirija FEDEORA (najbolji film u glavnom programu); Subverzivni festival, Nagrada Wild Dreamers (najbolji igrani film).

Radnja: Radnici iz fabrike koja je zatvorena posežu za natprirodnim u borbi za lično dostojanstvo. Ali da li će im prizivanje đavola pomoći protiv korumpiranih političara i lokalnih biznismena?

 

 

2. Videoteka (Srbija, 112’)

Režija: Luka Bursać

Glavne uloge: Igor Benčina, Bogdan Farkaš, Relja Popović

Radnja: Bežeći od policije, mali lopov pronalazi utočište u napuštenoj videoteci. Primoran da tamo provede noć, odlučuje da pogleda tri horor filma. Kao uticaji ovog omnibusa navode se Karpenter, Linč, Jodorovski, Zulavski i Kronenberg.

 

 

3. Supstanca (The Substance, Francuska, 140’)

Režija: Korali Farget

Glavne uloge: Demi Mur, Margaret Kvejli, Denis Kvejd

Nagrade: Filmski festival u Kanu, Najbolji scenario

Radnja: Demi Mur igra pedesetogodišnju glumicu koja zbog svojih godina ostaje bez posla. U trenutku očaja poseže za tajanstvenom „supstancom“ na crnoj berzi, nakon čega se preobražava u mlađu i seksipilnu verziju sebe, koju igra Margaret Kvejli (iz Tarantinovog Bilo jednom u Holivudu). Ovaj izuzetno hvaljen ali i kontroverzan „telesni horor“ obiluje scenama groznih preobražaja.

 

 

4. Bunar (The Well, Italija, 91’)

Režija: Federiko Zampaljone

Glavne uloge: Loren LaVera, Linda Zampaljone, Melani Gajdos

Radnja: Liza Grej (Loren LaVera, zvezda filmova Terifajer 2 i 3) je restaurator umetnina koja putuje u udaljeno italijansko selo da obnovi sliku za ekscentričnu Emu. Ali, kako počinje da radi na slici, javljaju joj se jezive vizije stvari prikazanih na platnu.

 

 

5. Mimi, princ tame (Mimi - Il principe delle tenebre, Italija, 103’)

Režija: Brando De Sika

Glavne uloge: Domeniko Kuomo, Sara Čoka, Mimo Boreli

Nagrade: Sićes – Međunarodni katalonski filmski festival, Nagrada „Nove vizije“ 2023 (Posebno priznanje: Najbolji film)

Radnja: Mimi je mladić, siroče sa deformisanim stopalom, koji radi u piceriji u Napulju. Susreće Karmilu, mladu devojku koja veruje da je potomak grofa Drakule i upoznaje ga sa klanom vampira. Oni odlučuju da zajedno napuste svoje društvo.

 

 

6. Kratki domaći filmovi za Macolu

(Tri prijavljena za sada, ali nije kasno da se javi još neko. Pišite! Šaljite!)

 

 

 

VAN KONKURENCIJE

 

1. Glava za brisanje (Eraserhead, 1977, SAD, 89’)

Režija: Dejvid Linč

Glavne uloge: Džek Nens, Šarlot Stjuart, Džin Bejts

Nagrade: Avorijaz, Festival fantastičnog filma, nagrada „Antena II“; Međunarodni filmski festival u Valjadolidu, 1980: Počasno priznanje.

Radnja: Henri Spenser pokušava da preživi u industrijsko-gotičkom okruženju, sa ljutom devojkom i nepodnošljivim plakanjem svoje tek rođene bebe mutanta. Ali noćna mora nikada ne prestaje: postaje sve čudnija i čudnija.

 

 

2. Tvin Piks, vatro hodaj sa mnom (Twin Peaks: Fire Walk with Me, 1992, SAD, 135’)

Režija: Dejvid Linč

Glavne uloge: Šeril Li, Rej Vajz, Grejs Zabriski

Radnja: Mučni poslednji dani Laure Palmer su zabeleženi godinu dana nakon ubistva Tereze Benks, stanovnice susednog grada. Ona se spušta u pakao porodičnog zlostavljanja, zloupotrebe droga, prostitucije i još goreg, natprirodnog zla.

 

 

3. Amelijina deca (Amelia’s Children, Portugal, 91’)

Režija: Gabrijel Abrantes

Glavne uloge: Karloto Kota, Brižet Lundi-Pejn, Anabela Moreira

Nagrade: Žerardmer Film Festival, Nagrada žirija 2024: Najbolji film

Radnja: Edvard traži biološku porodicu u Portugalu. Pronalazi jednu vilu i ponovo se sastaje sa svojom davno izgubljenom majkom i blizancem. Ali njihova zajednička prošlost krije mračnu tajnu koja će mu zauvek promeniti razumevanje njegovog identiteta i porekla.

 

 

4. Pričaj sa mnom (Talk to Me, USA, 95’)

Režija: Danny Philippou, Michael Philippou

Uloge: Sophie Wilde, Alexandra Jensen, Joe Bird

Radnja: Kada grupa tinejdžera otkrije kako da prizove duhove pomoću balzamovane ruke, zaseni ih to novo uzbuđenje, sve dok jedan od njih ne ode predaleko i oslobodi zastrašujuće natprirodne sile.

 

 

5. Skup senki (The Conclave of Shadows, Argentina, 106’)

Režija: Leandro Bartoleti

Uloge: Hoze Luis Parada Sabio, Danijel Merviser, Sofija Libertad Puljeze

Radnja: Okultni skup se sastaje zbog upozorenja čudnog posetioca: Loža je locirala čuvenu relikviju, Krunu sunca. Senoviti skup ima misiju: započeti apokalipsu. Ovo je okultni horor o smaku sveta.

 

 

6. Čudovište (Bakemono, Japan, 101’)

Režiser: Dag Rus

Glavne uloge: Takaši Irie, Iukina Takase, Jurika Natsume

Nagrade: Međunarodni filmski i muzički festival Bare Bones, Specijalna nagrada žirija

(Najbolji strani film); Noć horora, Međunarodni filmski festival, Nagrada žirija

(Najbolji praktični efekti); Filmski festival Još jedna rupa u glavi, Nagrada publike

(Najbolji film o čudovištima); Zaliv krvi, Nagrada industrije (Najbolja zver).

Radnja: Mnoštvo gostiju posećuje isti jeftini airbnb u Tokiju, u različito vreme, a nesvesni su jezivog, krvoločnog stvorenja koje ih tamo čeka.  

 

 

7. Titan (Titane, Francuska, 108’)

Režiser: Žuli Dikurno

Glavne uloge: Agate Rusel, Vensan Lindon, Garans Marilije

Nagrade: Kanski filmski festival, Zlatna palma; Međunarodni filmski festival u Palm Springsu, nagrada FIPRESCI za najbolji film na stranom jeziku; Međunarodni filmski festival u Torontu, nagrada „People's Choice“ (Ponoćno ludilo); Fangoria Chainsaw Awards, najbolji međunarodni film.

Radnja: Nakon što je umalo izgubila život u saobraćajnoj nesreći, Aleksija ima implant od legure titanijuma čvrsto fiksiran za lobanju. Deset godina kasnije, Aleksija je go-go plesačica na potajnim automobilskim predstavama i ima bizarnu fetišističku fascinaciju automobilima. Ona je takođe serijski ubica...

 

 

8. Izgreban (Izgreban, Italija, 49’)

Režija: David Petruči

Glavne uloge: Emanuele Kapeselatro, Frančeska Palmas, Fabricio Bordinjon

Radnja: Jedne noći sveštenik prilazi beskućniku i nudi mu hranu. Beskućnik ga napada i grebe po ruci pa pobegne. Sveštenik se razboli i za nekoliko dana pretvara se u zombija. Ova noćna mora budi i zakopane uspomene iz njegove prošlosti. Snimljeno crno-belo, bez dijaloga, jezivo i poetično.

 

 

9. 1978: Tinejdžerski noćni provod (1978- A Teen Night Out, Indija, 95’)

Režiser: Aziz Zi

Glavne uloge: Maliha Mala, Risab, Gaurav

Radnja: Sedam tinejdžera potajno odluče da provedu noć u napuštenom studiju koji je zatvoren nakon što je poznata glumica izvršila samoubistvo tokom snimanja filma. Oni bivaju zarobljeni u studiju i nepoznate pretnje im dovode živote u opasnost.

 

 

10. Najbolji kratki inostrani horori sa festivala Grossman 2024 (90’)

Izbor najboljih kratkih horora iz međunarodne konkurencije koji su se na slovenačkom festivalu fantastičnog filma i vina Grossmann 2024 takmičili za nagradu „Hudi maček“.

 

A evo i satnice:

 

SLAUGHTER 9D

Predvorje glavne hale za klanje, od 20 – 24 h
Šetnja klanicom i druge kratke forme

 

 

GOSTI FESTIVALA

I ČLANOVI ŽIRIJA

 

Romen Rol, 

filmski radnik iz Luksemburga. Bio je ko-kreator Žanrovskog filmskog marketa pri Međunarodnom festivalu fantastičnog filma u Briselu (BIF-Genre-Film Market, 2016). Pune 33 godine radio je na Briselskom međunarodnom festivalu fantastičnog filma u Belgiji. Tokom dugog perioda takođe je koordinisao Melijesovu međunarodnu federaciju festivala i tokom deset godina imao je svoj festival žanrovskog filma „Sinenigma“ („Cinenigma“) u Luksemburgu. Producirao je nekoliko filmova u Luksemburgu i već 40 godina je aktivan u različitim oblastima žanrovske filmske industrije. Od januara 2023. godine je deo tima festivala fantastičnog filma i vina Grossmann, u Ljutomeru (Slovenija).

 

 

Arpad Slančik, 

umetnik iz Subotice. Rođen 1974, u Esenu, Nemačka. Od svoje rane mladosti se seli u Suboticu, Srbija, gde i danas živi i stvara. Predstavlja se urbanim skulpturama u dark industrial stilu. Njegova publika i ciljna grupa je u pirsinzima i tetovažama. Poruka njegovih skulptura je problem savremenog čoveka. To znači bespomoćnost, patnja i bol čoveka koji nema izlaz, koji nema nadu! 

Imao je brojne izložbe u zemlji i inostranstvu (npr. Grossmann festival u Sloveniji). U Berlinu 2017. na kolektivnoj izložbi je izlagao zajedno sa H. R. Gigerom. Domaća publika se s njim upoznala i na festivalu „9evet“ u Beogradu.

 

 

Luka Bursać (1990) 

je filmski reditelj i producent iz Beograda. Diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2014. godine. Debitovao je 2017. sa filmom Afterparti, mračnom komedijom koja se bavi životima beogradske klabing omladine. Film je osvojio nagradu za najbolji debi na 46. FEST-u [Beogradski međunarodni filmski festival] i premijerno je prikazan na Rejndens filmskom festivalu, pored toga što je osvojio nekoliko nagrada na lokalnim festivalima. Bursać je režirao i brojne muzičke spotove, kratke filmove i reklame. Njegov drugi igrani film, Videoteka (2024), je omnibus i ljubavno pismo američkom „ponoćnom bioskopu“ iz 1980-ih. Premijeru je imao na FEST-u.

 

 

SPECIJALNA TRIBINA:

„HOROR U VIDEO KLUBOVIMA“

 

SUBOTA, 6. JUL

13h

DELI PROSTOR, kod Sinagoge

Davidova 2A, 18000 Niš

 

Video-klub kao hram zaljubljenika u horor: prisećanje na zlatno doba 1980-ih i 1990-ih, na potrage za retkim, kultnim naslovima i druge horor avanture. Istovremeno, predstavljanje domaćeg horor omnibusa, VIDEOTEKA, inspirisanog hororima iz video-klubova. Učestvuju: Luka Bursać, scenarista i reditelj filma VIDEOTEKA koji se prikazuje na Slaughter Festu, Miško Jančić, vlasnik video-kluba MB, Nenad Bekvalac, stručnjak za retke horor naslove i ko-autor emisije ŠOK KORIDOR, i moderator, Dejan Ognjanović. 

 

 

U prostoru doljevačke klanice biće priređena izložba originalnih jezovitih skulptura subotničkog umetnika Arpada Slančika koje će upotpuniti ugođaj neobične strave.

 

Ulaz za posetioce se ne naplaćuje, a za goste iz Niša i Leskovca, biće organizovan besplatan prevoz do Doljevca i nazad, kao i besplatan parking za sve one koji dolaze svojim automobilima.

 

Program HEVI METAL dela SLAUGHTERA već imate okačen na sajtu, pa pogledajte, čini mi se da je još bogatiji i bolji nego prošle godine!

 

PROGRAM SLAUGHTER FESTIVALA 2024.

SLAUGHTER HEAVY METAL FESTIVAL

 

05/07/2024
LUDWIG LUDWIG
KOLAC
ERINA & THE ELEMENTALS (ALB)
SENSHI

 

06/07/2024
NORTHERN REVIVAL
GOSPODIN PINOKIO
FORM OF EXISTENCE (BUL)
DOME RUNNER (FIN)

 

07/07/2024
GOOD OL’ BASTARDS
POLYWHY
MERVOM (HUN)
THROAT (FIN)

 

 Sajt je i dalje OVDE:

https://slaughterfestival.com/