петак, 27. мај 2022.

POETIKA HORORA i PARAZIT!

Dragi moji hororisti, evo vam dve vanredno lepe vesti.

Kao prvo, nastavljamo sa edicijom „Poetika strave“. Prihvatili ste je kao nešto što se podrazumeva, kao brend koji znači kvalitet – i lepo je što je tako, znači da smo do sada opravdali vaše poverenje. Tako će, siguran sam, biti i sa najnovijom, 26. knjigom u stalno narastajućoj ediciji, a to će biti PARAZIT – moj izbor najboljih horor priča Artura Konana Dojla.

„Štaaa?“, pitate se vi zbunjeno. „Otac Šerloka Holmsa? Čovek koji je (na tragu Poa) ustoličio savremenu detektivsku priču? Zar je on pisao i horor?“

„O, i te kakav!“, kažem ja.

Šta ima u PARAZITU?

Osam najboljih Dojlovih horor priča – tačnije, naslovna novela, sa svojih 55 strana, plus još sedam kratkih-slatkih priča u mom izboru. Konkretno:

 

Parazit

Jedan nadobudni, super-racionalni viktorijanski džentlmen, naučnik, podvrgava se hipnozi, nesvestan da će njegova volja postati puka igračka u rukama nemilosrdne žene-parazita koja će mu svojim moćima od života napraviti pakao…  

 

Kapetan ’Polarne zvezde’

Dnevnik brodskog lekara na jednom kitolovcu u blizini Severnog pola opisuje jezive, sablasne fenomene u ledenoj pustoši koja je nalik nekom vanzemaljskom svetu – i njihovu vezu sa tajanstvenim kapetanom tog broda.

 

Seoski užas

Na pastoralnoj pozadini jednog zabačenog, planinskog švajcarskog sela dešava se čitava serija vrlo krvavih ubistava: ko to razbija lobanje mirnim seljanima motičicom u potiljak? Jedan Englez koji se tu zatekao upotrebiće sve svoje šerlokholmovske moći da razotkrije poludelog ubicu.

 

Prsten Tota

Kada se jedan Englez slučajno zatekne zatvoren u pariskom muzeju Luvr dok je proučavao staroegipatske starine, on postaje svedok fantastične kulminacije storije započete u Egiptu pre četrdeset vekova.

 

Predmet br. 249

Student sumnjive psihe i morala otkrije papirus kojim može oživeti staroegipatsku mumiju i koristi je kao oruđe osvete onima koji su mu se zamerili. Kolege iz njegovog susedstva pokušaće da ga spreče pre nego što pola kampusa završi u koščatim šakama žive mumije.

 

Brazilski mačor

Jedan čovek moraće da napregne sve svoje mišiće i sav svoj razum kako bi se izbavio iz kandži velikog pantera – ali i zlikovca koji njime upravlja.

 

Igra s vatrom

Grupica spiritista obavlja svoje uobičajeno prizivanje duhova, ali ovog puta, donekle potaknuto jednim nepoznatim, novim učesnikom, na njihove pozive javi se nešto sasvim neočekivano, nezvani entitet koji će dovesti do dramatičnih posledica.

 

Užas u visinama

Ova izvanredna priča spaja avijatičarsku akciju i lavkraftovsku, kosmičku stravu: jedan pilot u najvišim vrhovim stratosfere, na samom obodu „našeg“ sveta – otkriva svet džinovskih zlokobnih stvorenja nalik plutajućim amebama i oktopodima. Da li će se i kako izbaviti iz njihovih pipaka?

 

Osim navedenih priča, u ovom izdanju naći ćete i

1) iscrpan pogovor Dr Dejana Ognjanovića, „A. K. Dojl: Viktorijanska Zona sumraka“ koji objašnjava misteriju prisustva natprirodnog horora u opusu pisca koji je postao sinonim za dedukciju i zdrav razum,

2) detaljnu Biografiju A. K. Dojla,

i 3) Spisak Dojlovih priča strave na srpskom.

 

            Sve to na 288 strana, sa božanstvenom koricom i unutrašnjim ilustracijama by Ivica Stevanović, ali i sa nekim drugim zanimljivim ilustracijama i fotkama koje će vam približiti Dojlov horor.

            Sve priče preveo je Strahinja Mlađenović.

            Cena: 1.100 din direktno kod Orfelina (i mene), a u knjižarama od 1.300 pa nagore.

 

            Zajedno sa PARAZITOM Orfelin raspisuje pretplatu na još jednu knjigu. I to ne makar koju i makar kakvu: najzad će pred vama ponovo biti moja POETIKA HORORA!

Nakon što je Orfelin tamo negde 2017. rasprodao prvi tiraž od 666 primeraka, ova knjiga je godinama bila nedostupna, nenabavljiva – čak ni na Kupindu niko nije bio blesav da se nje lišava! – predugo je to trajalo, i krajnje je vreme da se toj nepravdi stane za vrat i da Knjiga-Matica, iz koje su se rodile edicije „Poetika strave“ i „Crna mačka“, bude dostupna i onoj čitalačkoj publici koja je stasala nakon njenog izlaska – ili koja se za horor zainteresovala kasnije, delom i zahvaljući pomenutim edicijama.

            POETIKA HORORA je studija koja definiše horor kao književni žanr i objašnjava nastanak i razvoj njegove poetike od gotskih romana 18. veka pa do bestselera s kraja 20. i početka 21. veka. U ovoj knjizi prikazuju se ključne faze i akteri, i analiziraju najreprezentativnija dela u kojima se ogledaju prelomne tačke u razvoju žanra: Rani gotik (Horas Volpol: Otrantski zamak), Pozni gotik (Meri Šeli: Frankenštajn), Edgar Alan Po i horor priča, Priča o duhovima („Okretaj zavrtnja“ Henrija Džejmsa), Viktorijanski neogotski roman (Drakula Brema Stokera), „Čudne priče“ kosmičke strave („Boja izvan ovog svemira“ H. F. Lavkrafta), Horor kao bestseler (Isijavanje Stivena Kinga) i Savremene tendencije u hororu koje oličavaju Moderni gotik (Širli Džekson, Andžela Karter, Džojs Kerol Outs), Priča o duhovima (Robert Ejkman), Telesni horor (Klajv Barker), Psihološki horor (Robert Bloh, Tomas Haris) i Kosmička strava (Tomas Ligoti). Poetika horora prikazuje kontinuitet ali i neprestanu evoluciju i sazrevanje ovog popularnog, provokativnog i inspirativnog žanra.

       Prvo izdanje studije Poetika horora bilo je u najužem izboru od tri naslova za nagradu „Nikola Milošević“ za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti.

Njen autor je bio nominovan u najuži izbor od pet imena za vodeću svetsku horor nagradu „Brem Stoker“ za 2021. godinu u oblasti eseja.

ovako je izgledalo I izdanje, 2014, od kojeg je sve počelo

Hvalili su je najveći autoriteti:

„Ova iscrpna, promišljena i celovita poetika horor žanra pokazuje njegov značaj za popularnu književnost, ali i književnost uopšte. Veliki broj svežih i relevantnih zaključaka svog istraživanja, sprovedenog s istinskom posvećenošću, ali i čvrstom naučnom utemeljenošću, autor je izložio metodološki precizno, preglednim i jasnim stilom.“

- prof. dr Zoran Paunović 

„Poetika horora predstavlja kapitalan rad koji omogućava dublje razumevanje i ozbiljno, naučno zasnovano proučavanje ovog slabo istraženog žanra u domaćoj teoriji.“

- prof. dr Sava Damjanov

sa promocije u Vršcu, 2015

 

Ovo novo, drugo izdanje donosi:

- tvrd povez

- korigovan tekst,

- novi prelom, dizajn i ilustracije

- 580 strana velikog formata (17 x 24 cm).

 

Dakle, ova kapitalna knjiga će sada zaista kapitalno izgledati i biti u tvrdim koricama, i šivenom povezu, tako da zaista bude trajna, da joj se slobodno vraćate, otvarate je i čitate i pozajmljujete bez straha da će se raskupusati i stranice pogubiti.

Font je sada veći a tekst nije tako zbijen kao u I izdanju, pa će čitanje ovog puta biti čisto uživanje.

Što se tiče izmena u samom tekstu, one nisu krupne: u II izdanju ne postoji nikakvo novo poglavlje, ili appendix, u odnosu na I izdanje. Nije da ne bih imao šta da dodam svojim tezama od pre 10 godina, ali… To ne bi bilo pošteno ubacivati ovde. Nije nam namera da „teramo“ da one koji imaju I izdanje kupuju i ovo. Barem ne iz razloga novog teksta, jer novog teksta ima vrlo malo. Sadržaj je isti, tekst je skoro isti, a izmene u tekstu su sledeće:

- popravljena je transkripcija nekih imena;

- tamo gde su ranije stajali citati prevedeni s engleskog sada su ubačeni citati iz knjiga koje su na srpskom u međuvremenu izašle, a kojih u vreme pisanja I izdanja kod nas nije bilo;

- dodato je nekoliko fusnota, a postojeće su ujednačene i ponegde dopunjene;

- apdejtovane su neke činjenice koje su se promenile od pisanja I izdanja;

- ovde-onde su u tekst dodate neke fraze, ili poneka rečenica, uglavnom zbog veće jasnoće, boljeg pojašnjenja, gde sam procenio da bi nešto sitno valjalo dodati ili drugačije iskazati – ne kao novu tezu, novi argument, nego da bih još jasnije iskazao postojeći.

glavni krivci za ovu knjigu: autor, unutr. dizajner/prelamač i urednik/izdavač

Ukratko, ako već imate I izdanje, ne morate kupovati II izdanje zbog teksta: ali možete zbog poveza, preloma i fonta koji knjigu čine trajnijom i preglednijom.

Naravno, ako nemate ovu knjigu, a zanima vas horor, barem malo, makar malčice – onda apsolutno ne smete sebi dopustiti da ne nabavite ovu Bibliju horora, i to što pre. Nemojte da čekate da se i ovo izdanje rasproda…


Cijena?

Prava sitnica!

Smiješnih 2.200 din za ovu veliku tvrdu ciglu na skoro 600 strana velikog formata kojom od sada pa do kraja večnosti možete tucati u glavu svakoga ko se usudi da vam kaže: „Pih, horor! Koješta! Gluposti! Detinjarije! Trivijalna, petparačka ’književnost’!“

Ko u vašem prisustvu lupi tako nešto, lupajte ga u tintaru POETIKOMA HORORA sve dok ne progleda!

sa promocije u Vršcu, 2015

 

Inače, POETIKA HORORA je knjiga 1 u Orfelinovoj novoj ediciji „Studija strave“ u kojoj ćemo objavljivati kapitalna dela teorije horora domaćih i stranih autora u mom izboru.

 


Ko ovu knjižurinu želi sa potpisom Dr Ognjanovića, može je naručiti i kod mene (ali nek požuri, jer neću imati mnogo raspoloživih primeraka). Pišite mi na moju staru dogstar666 – yahoo adresu.

Svi ostali pohitajte Orfelinu i naručujte POETIKU HORORA i PARAZITA!

Pretplatu možete izvršiti na račun Orfelin izdavaštva 220-73108-85, sa naznakom Uplata za… (naslovi knjiga koje uzimate). Naravno da možete naručiti i ranija izdanja na ovoj gomili (vidi sliku). Posle uplate pošaljite vaše podatke (ime i prezime, adresu i broj telefona) na e-mail: orfelinns@gmail.com

Pretplata traje od 27. maja do 25. juna.

Knjige iz štampe izlaze do kraja juna i smesta se šalju pretplatnicima.

U knjižarama će verovatno biti tek krajem jula ili u avgustu.

 

Što se tiče DIVLJE KAPELE, evo apdejta:

prve primerke bi trebalo da dobijem u subotu, i ako štampar, za promenu, ispuni obećano, počinjem da ih šaljem od ponedeljka, 30-og pa nadalje, po redosledu kojim ste mi se javljali. Naravno, nije kasno ni da mi sad pišete i kupite sebi KAPELU, PROKLETIJE, pa čak i neki od poslednjih preostalih primeraka NAŽIVOG…