уторак, 16. јул 2019.

GROSSMANN 2019: Ko je Nindža a ko Mindža?

  
         Naslov aludira na dvoje glavnih gostiju ovogodišnjeg Grosman festivala filma i vina.

Kao prvo, tu će biti Sam Firstenberg, reditelj takvih doprinosa svetskoj kinematografiji kao što su American Ninja, Revenge of the Ninja, Ninja III: The Domination, Avenging Force itd.
Pored njega dolazi i Christina Lindberg, zvezda mekih pornića iz 1970-ih, ali i legendarnog revenge-exploitation flicka Thriller: A Cruel Picture kojeg najtoplije preporučujem onima koji ga još nisu pogledali. Exploatacija je retko kada bila tako exploatativna i zabavno-brutalna kao usred 1970-ih, pa još u Švedskoj! Inače, Kristina je igrala i u kultnom japancu, Sex and Fury Norifumi Suzukija – dakle, ima ženska opus!
Na Grosmanu će, pored podsećanja na daleku prošlost, predstaviti i svoj super-sveži hororčić, Black Circle koji je režirao Adrián García Bogliano. Pisao sam ovde na blogu o barem dva Boljanova filma, i to PENUMBRA (2011) i HERE COMES THE DEVIL (2012) – dakle, ima on potencijala, ali ume i da omane; videćemo šta je ovog puta sočinio.
            Pored toga, na festivalu će biti Claudio Lattanzi, koji je svetskoj kulturnoj baštini doprineo filmom Zombie 5: Killing Birds (pogledajte samo te juzer komentare na IMDB-u!), ali povod za njegov dolazak je dokumentarac koji je napravio o Mikeleu Soaviju. On dobro poznaje Mikelea jer mu je bio asistent na filmovima Aquarius i The Church. Razgovor sa njim pre dokumentarca vodiće dr Dejan Ognjanović.
            Naročito me veseli što će tu biti i Severin Fiala, koreditelj filma Goodnight Mommy (Ich seh Ich seh,2014). On će predstaviti svoj deo u omnibusu The Field Guide to Evil (od mene lepa trojka; možete ga već pogledati onlajn, ali mene veseli što ću ovaj eye-candy raskoš videti na velikom platnu!). Razgovor sa njim pre filma vodiće dr Dejan Ognjanović.
            Nažalost, na Grosmanu ove godine nećemo videti njegov/njihov najnoviji horor, The Lodge, koji upravo kruži prestižnim festivalima (npr. eno ga na Fantaziji koja traje upravo ovih dana).
            Što se tiče mog učešća, kao i svake godine, i ove ću predstaviti najnovije knjige na kojima sam radio a izašle su između dva Grosmana: ovog puta ima ih nešto više nego obično – neke Orfelinke, neke moje, iz Ghoul pressa. Konkretno, evo zvanične najave:
Dejan Ognjanović will present new titles in the book series „Poetics of Horror“, a line of horror classics unique in the Balkans: a new translation of H. P. Lovecraft's At the Mountains of Madness and a new, expanded edition of Necronomicon, with Lovecraft's best tales; plus, Robert Aickman's Wine-Dark Sea, Roland Topor's The Tenant and Thomas Ligotti's Noctuary.
Dejan will also present his two latest books: The Cult of Ghoul: The First 10 Years – a selection of the best writings (2009-2019) from his popular horror blog, and In Vivo, the third edition of his cult horror novel about a Serbian cinephile who comes accross an occult video recording which starts reshaping his perception of war-time (1990s) reality...
Od gostiju još vredi istaći Mikija Lakobriju, najvećeg majstora za efekte maske na Balkanu: on će tu biti kao deo ekipe Poslednjeg Srbina u Hrvatskoj (vidi moj rivju OVDE!), ali imaće i radionicu maske, i sarađivaće na ovogodišnjem Zombie Walku.
Filmski program na Grosmanu ove godine je veoma jak, jedan od najjačih u novijoj istoriji, i imaće tu možda i previše toga da se pogleda (ali trudiću se da konzumacija vina zbog toga ne trpi previše)!

Od onoga što sam sebi zacrtao da pogledam, najviše me privlače sledeći:

Super uzbuđen:
In Fabric
       najnoviji film Pitera Striklenda
(baš žalim što nikako nije mogao naživo doći!)


Intrigantno deluju:

Black Circle
Here Comes Hell
X - The eXploited
Four Hands
Abrakadabra
Werewolf
God's Hill

Rado ću reprizirati:
Thriller - A Cruel Picture
The Field Guide to Evil

Idealno za stanje pijanstva:
Iron Sky: The Coming Race
The Curse of Valburga – novi film reditelja IDILE
Why Don't You Just Die!
The Dead Don't Die – novi Džarmušov zombi film

Zabavni dokumentarci:
Category III: The Untold Story of Hong Kong Exploitation Cinema
Christina Lindberg: The Original Eyepatch Wearing Butt Kicking Movie Babe
Aquarius Visionarius - The Films of Michele Soavi
All Eyes on Lenzi: The Life and Times of the Italian Exploitation Titan
George Romero - An Independent Man

Detaljnije o svim ovim filmovima (opisi + trejleri) potražite na sajtu festivala.
Dakle, biće tu nindže, biće mindže, vino, gulovi, zombiji, vino, Srbi, Hrvati, vino, Slovenci, i naravno – mnogo vina!
Ko god je u blizini – pa i u daljini, ali zna šta valja, nek potegne do malog ljupkog Ljutomera na ovogodišnju orgiju dobre zabave uz horore, akcije, exploataciju i – vino!