недеља, 20. новембар 2011.

Užice gothic (2): Stari Grad

U prethodnom delu ove uzbudljive sage prikazao sam neke spektakularne jesenje pejsaže iz grada Užica i njegove bliže okoline (park, brana, groblje...) koje je uslikao moj domaćin i vodič, T. Jevtić.

Za kraj sam ostavio ono najslađe: fotke načinjene na glavnom užičkom landmarku, ruševinama tvrđave maštovito zvane - Stari Grad.

Kada se iznad bedema tih ruševina ukazao svetleći znak Cthulhu Upomoć, bilo je jasno da se Ghoul, kao njegov PR, odazvati mora!

Namerno nisam guglao Stari Grad niti se drugačije spremao za ovu posetu, očekujući direktne uvide od strane domoroca. 

Kad ja tamo, a ono ispade da ovaj konkretni domorodac ne zna ni ko je ovo gradio, ni kada, ni za čije babe zdravlje, a kamo li da me snabde uobičajenom dozom lokalnih horor legendi kakve inače zapisujem u svoju beležnicu za sakupljanje narodnih umotvorina. 

Stoga sam morao da čitam između kamenja, da slutim – i da se prisećam redova iz nedavno reprizirane Zlatne knjige Dragana R-rated Filipovića.

No, ono što je tog dana ispušteno u edukaciji, nadoknađeno je u umjetničkom dojmu i imaginativnom golicanju. 

Usledilo je uobičajeno ghoulish blesavljenje kraj ovih ruševina i zidina, 

te sasvim karakteristično čačkanje mečke na ivici pozamašnog, kod samoubica popularnog ponora 

(jedan od ovakvih dana biće mi poslednji!)

i muvanja po tunelima, jamama i drugim grobolikim rupama.
Ono što malkice odudara od klasičnog ghoulish repertoara jesu poze načinjene sa maskama pozajmljenim iz EYES WIDE SHUT – a za inscenaciju poznatog Monti Pajton skeča "Spot the looney(s)".

Začudo, poneki slučajni prolaznici (uključujući jednog popa!) nisu u ovome našli nešto naročito bogohulno niti uvrnuto: valjda smo izgledali suviše blentavo, pa time i bezazleno.

Tu se zatekla i jedna od lobanja neidentifikovanog mega-crnog stvorenja koje je locirao/la/lo T. Jevtić, što je spontano izazvalo tipične ghoul-hamletovske poze.

Sve u svemu, memorabilan beše taj vikend: horror poze na ukletoj tvrđavi načinjene su pre tačno dve sedmice – u nedelju 06.11.'11.
Copyright za sve fotke: Ecclectic Eel for The Cult of Ghoul, Inc.
Klikni na fotku da je vidiš veću i detaljniju.