среда, 26. октобар 2016.

SAJAM KNJIGA 2016: KNJIŽEVNOST, ESEJISTIKA, STRIPOVI




            U prošlom nastavku skrenuo sam vam pažnju na nove sajamske naslove iz oblasti HORORA I FANTASTIKE.
Sad je kucnuo čas da vam preporučim ono što meni zvuči zanimljivo – pa će, stoga, valjda biti i čitaocima ovog bloga – a što spada u široku oblast zvanu NEHOROR, iliti SVE OSTALO, ili - KNJIŽEVNOST, ESEJISTIKA, STRIPOVI... naravno, sve je to od manje-više gulovske sorte.


  KNJIŽEVNOST  



Krvavi meridijan
Kormak Makarti
Dereta
Čitav pismeni svet otkida na Krmaka, pa ko sam onda ja da tu nalazim dlaku u jajetu? Mene je hladnim ostavio njegov The Road (osvrt na film po njemu imate OVDE), film rađen prema No Country for Old Men mi se prilično dopao ali knjigu nisam čitao, dok sam ovu ovde,  Krvavi meridijan, započeo još pre nekoliko godina – potaknut hvalospevima Lerda Barona i još ponekih – ali sam je ostavio na pola, delom zbog nekih prečih poslova i lektira, a delom zbog snažnog slučaja Couldn't-care-less-itisa, odnosno zato što me, uprkos moćno apokaliptičnoj imaginaciji i povremeno ludačkim rečenicima i opisima, napadno nije bilo briga ni za šta i ni za koga tu, a imao sam problem i da poverujem u taj napadno iskonstruisani i stilizovani svet Divljeg Zapada kao Pakla na zemlji. Ipak, ovo je vredan i dobar roman, i jednog dana ću ga svakako dovršiti. Dajte mu šansu...


Amras
Tomas Bernhard
Lom
"Svest o tome da nisi ništa nego fragment, da kratka i duža i najduža razdoblja nisu ništa drugo nego fragmenti...da trajanje gradova i država nisu ništa drugo nego fragmenti...i zemlja je fragment...da je čitav razvoj fragment...savršenost nije...da su fragmenti nastajali i da nastaju...nema puta, samo dolasci...da je kraj bez svesti...da je onda bez tebe ništa i da je, samim tim, ništa..."


Vaten – zaostavština
Tomas Bernhard
VATEN (1969) prvo je Bernhardovo delo u kome je došao do svog osobenog izraza kojim je kasnije pisao svoje čuvene romane. Na samom početku novele, doktor, koji sve vreme govori, postavlja pitanje "Zašto živim?"


Hodanje
Tomas Bernhard

Lom
"Hodanje" je zapis razgovora neimenovanog naratora i njegovog prijatelja Elera, dok hodaju i raspravljaju o svemu što im padne napamet, uvek se vraćajući svom zajedničkom prijatelju Kareru, koji je nepovratno potonuo u ludilo.
Kvarno je od Loma što je ove tri NOVELE štampao kao zasebne knjižuljke od po 70-ak do jedva 100-ak stranica svaka, kako bi za svaku tražili po 450 din i tako namakli više para (1350 din za sve tri), umesto da ih je smestio u jednu normalnu knjigu od nešto malo preko 200 strana (na engleskom to postoji kao The Three Novellas) po razumnoj ceni za takvu knjigu mekog poveza (oko 600-700 din). E pa, za inat, skinuo sam e-book Hodanje u engleskom prevodu!


Golem
I. B. Singer
Lom
Da vidimo, za promenu, kako izgleda tradicionalna jevrejska horor legenda iz ugla pisca koji je i sam Jevrejin... Kad sam već kod toga, ko do sad nema, neka svakako nabavi (kod antikvara?) Mejrinkovog Golema – jedan od najboljih horor romana svih vremena.


Dnevnik 1912-1913
Geza Čat
Lom
"Dnevnik" Geze Čata slika je jednog vremena, intimno svedočanstvo izuzetno talentovanog umetnika, delo koje ima svoj hladni hronološki tok i određeni šarm, koji će se pakleno suziti i zalediti, sve do konačnog bezumlja. Od autora odlične zbirke priča Opijum, koji je inače završio kao pomahnitali ubica (ubio ženu iz ljubomore).


Satantango
Laslo Krasnahorkai
Dereta
Satantango je „roman čekanja” o bezimenoj mađarskoj varošici i njenim ubogim grotesknim žiteljima zarobljenim u zamku sopstvene neodlučnosti da napuste svoju ustajalu zabit i krenu u potragu za boljom budućnošću. Radnja, koja se odvija tokom tri kišna dana, kulminiraće u centralnoj sceni plesa s đavolom u lokalnoj krčmi, a cirkularna struktura romana samo pojačava utisak bezizlaznosti iz kruga u kom se pakleni ples odigrava.
Čuveni film Bele Tara po ovom romanu, u trajanju od sedam sati (!), prekinuo sam, jednom, posle sat i po – ne zato što je loš, daleko bilo, nego zato što traži da se izdvoji jedan dan, ili noć, ucelo, samo za to – pa još u posebnom stanju uma i koncentracije za tako nešto. I nikako da ga završim... Možda pre pročitam knjigu? Ona ima sasvim humanih 300 strana!


Opsada 13
Tamaš Dobozi
Orfelin
Upečatljiva zbirka priča autora koji zna da su stil i kompozicija dela važni kao i radnja. Odličan prikaz OVDE.



Orfelin
Orfelin izdavaštvo iz Novog Sada na Sajamu knjiga predstavlja fragmetarni roman Đorđa Kadijevića Božija volja, u ediciji „Gluvo doba“ koju uređuju Dejan Ognjanović i Milenko Bodirogić. Roman se bavi mračnim dešavanjima u Beogradu i na Umci pred kraj II svetskog rata, ali manje je istorijski a više psihološko-egzistencijalistički, sa povremenim elementima folklorne fantastike i horora.
Knjiga ima 200 strana, mek povez sa klapnama, sa strane poprskana crno... Cena na Sajmu je 600 din. a u knjižarama će biti 880.
Kadijević će doći na štand Orfelina (Hala 1, Arena) u petak 28.X u 17h, i to će biti prilika za potpisivanje i druženje s čitaocima. Iskoristite ovu priliku da sretnete ovog velikana i dobijete njegovu knjigu s potpisom!


Kvaka 22
Džozef Heler
Filip Višnjić
Novo izdanje, novi prevod, remek-dela crnog humora.


Odvratna sreća
Giljermo Martines
Agora
Privlačnost Martinesovih knjiga – naročito priča – je u toj dobro skrivenoj ruci majstora da prevede univerzalne istine u zanimljive, često napete sadržaje, pritom ne propuštajući žanrovska poigravanja – od Le Karea preko Lafkadija Herna i Poa, do Borhesa i pomalo zaboravljenog Kiroge – i umešno primenjujući Velsovu teoriju fantastike jedne premise.


Amerika
Franc Kafka
Laguna
Mrsko mi je da preporučujem Lagunu, ali eto, ako treba da kupite jednu knjigu na njihovom štandu – neka to bude ovo novo izdanje, i novi prevod, Kafkinog odličnog romana.


Antologije 25 i 26 moderne savremene japanske priče
Tanesi

Antologija 25 izašla za prošlogodišnji sajam, osvojila nagradu „Presad mudrosti“ za najbolje izdanje na Niškom sajmu knjiga. Njena naslednica, Antologija 26 sveže izašla iz štampe. Dakle, 51 priča savremene japanske književnosti, različiti žanrovi, različite, dužine priča, 28 nagrađivanih pisaca, na ukupno oko 1000 strana savremene proze.





  ESEJISTIKA  


Rumunski egzistencijalizam i evropska metafizika
Euđen Simion
Filip Višnjić
Obrađena su dela Mirčea Elijadea, Ežena Joneska, Emila Siorana i Konstantina Nojke.


Značenje bajki
Bruno Betelhajm
Nova knjiga
Novo izdanje, novi prevod (?) i nova, sumanuta cena: 2530 din! Ako ovu klasičnu studiju nemate, bolje potražite kod antikvara ili na Kupindu.


Tajna društva srednjeg veka
Tomas Kejtli
Akia Mali Princ
Knjiga " Tajna društva srednjeg veka," iako napisana u prvoj polovini XIX veka, najbolja je knjiga koja se može naći na srpskom jeziku, na temu ezoterijskih društava srednjeg veka, asasina, templara i Vestfalskog tribunala.


Leksikon filmskih režisera
Aleksandar Bečanović
Potražite na štandovima crnogorskih izdavača – ovo je vrhunska stvar kakva u Srbiji ne postoji. Ne, nemojte mi uopšte pominjati Leksikon filmskih režisera Tome Gavrića!


Avangarda: od dade do nadrealizma
Grupa autora
Institut za književnost i umetnost
U zborniku su saopštenja sa naučnog skupa, kao i radovi pisani posebno za ovu priliku, podeljeni u četiri tematske celine. Prva je posvećena istorijskim okvirima i dinamici avangarde, te razmatranju odnosa između dade i nadrealizma. Radovi sadržani u drugoj celini problematizuju neke od ključnih pojmova ovih avangardnih pokreta, kao što su objektivni slučaj, automatsko pisanje i nadstvarno. Treći odeljak naglašava pojedinačne autorske poetike i probleme, pre svega iz srpske književnosti, u komparativnom kontekstu. Poslednja celina zbornika okrenuta je tipološkim, evolutivnim, intermedijalnim i komparativnim osvetljenjima različitih oblika dadaističkog i nadrealističkog umetničkog izraza. Zbornik sadrži radove pisane na srpskom, francuskom, hrvatskom i engleskom jeziku i razmatra avangardne pojave u Francuskoj, Belgiji, Španiji, Italiji, Brazilu, Rusiji, Japanu, kao i u srednjoevropskim i južnoslovenskim zemljama. U fokusu su ne samo književnost, već i likovne umetnosti, arhitektura i film, a pojedini tekstovi propraćeni su ilustracijama i grafičkim materijalom.


Filozofija entropije: filozofska studija
Nikola Kajtez
Agora
Nijedan filozof se do sada nije pozabavio kontroverzama entropije, iako je ovaj filozofski najvažniji aspekt prirode svemira termodinamika opisala i objasnila još pre sto pedeset godina! Duhovnu situaciju našeg vremena i dalje odlikuje odsustvo svesti o nestajanju sveta. Zbog ontoloških konsekvencija termodinamičkih načela, fenomen entropije zaslužuje da ovde bude uveden ne samo kao filozofski pojam već i kao nova filozofska kategorija!Suočavanje sa saznanjem o neumitnoj sudbini vaseljene, ključ je suočavanja sa samim sobom i sa celokupnim postojanjem. Potcenjivanjem te činjenice, potpomažu se entropijski tokovi.


Službeni glasnik
Naš najbolji veliki izdavač zaslužuje svoju posebnu podcelinu ovde:

Rečnik božanstava i mitskih ličnosti sveta
priredili Aleksandar Bošković, Milan Vukomanović i Zoran Jovanović
saizdavaštvo sa Institutom društvenih nauka u Beogradu,
prvo izdanje, 2015, 24 cm, 416 str.
Ova knjiga predstavlja izuzetan doprinos nauci na nekoliko nivoa. U svetskim razmerama, poslednje slično delo koje bi se moglo porediti sa ovim objavljeno je još 1912. Širok obim kultura i tradicija koje se obrađuju u ovoj knjizi je do sada nezabeležen. Stručnost sa kojom su tekstovi urađeni takođe zadovoljava najviše naučne standarde…


Novije teorije pripovedanja
Volas Martin
 


Glasnik za 100 din:
APOKALIPSA SAD - Jovica Aćin

FUNDAMENTALIZAM DEBILITETA - Svetislav Basara

RUSKA ARHEOLOŠKA PRIČA - Milica Nikolić

za 200 din

EGIPATSKI MUZEJ - Veliki svetski muzeji Silvija Ejnardi
-Kairo

UPOTREBE DRUGOG „Istok“ u formiranju evropskog identiteta - Iver B. Nojman

ZADOVOLjSTVO U TEKSTU - Varijacije o pismu Rolan Bart

O BODLERU I LOTREAMONU - Sreten Marić

40% POPUST!

PROBLEMATIČNI POBUNjENIK - Moris Fridman 2.750,00 RSD - 1.650,00 RSD

50% POPUST!

DUŠA, ZVER, SVEST - Eseji o evropskoj i svetskoj književnosti Stanislav Vinaver - 1.045,00 RSD

70% POPUST!

IZA - Branko Kukić - 330,00 RSD

OD NADREALIZMA KA MODERNIZMU - priredio Gojko Tešić - 825,00 RSD


  STRIPOVI  

MAKONDO

BRAĆA FASMER


i HARMAN

Reč je o dva dela scenariste Pera Metera koja se bave likom i (ne)delima dvojice čuvenih serijskih ubica s početka prošlog veka, Karla Denkea i Frica Harmana. Zasnovane na istinitim događajima, obe priče su mračni trileri/horori o serijskim ubicama, ali zapravo su mnogo više od toga – u ovim delima nijedan detalj nije slučajan, Per Meter slojevito i simbolično govori o ljudskom zlu koje određeno vreme iznedri, a koje tadašnje društvo po pravilu nemo posmatra i dozvoljava mu da se širi, i koje se nekako uvek rađa iznova. 

Harmana je ilustrovala Izabel Krajc, a Braću Fasmer David fon Basevic. Iako potpuno različiti, stilovi ovo dvoje umetnika su podjednako atmosferični, uznemirujući, i pre svega, maestralni.
Pojedinačna cena ovih naslova iznosiće 1980 dinara u knjižarama. Na sajmu ona će iznositi 1600 dinara.


 DARKWOOD 
 
Darkvud ima u pripremi i najavi nekoliko fascinantnih horor izdanja (LOVECRAFT, HOUSE ON BORDERLAND...) – ali, avaj, ona NEĆE stići za Sajam, nego iz štampe izlaze posle njega, a do kraja godine. Da vidimo, dakle, šta hororično IMA na Sajmu.
Mange Napad titana i Beležnica smrti prodaju se za smešnih 190 din po svesci, i to najtoplije preporučujem da nabavite!
Imate i par PROPOVEDNIKA, HELNOAR, i svašta nešto još: evo celog KATALOGA, pa birajte sami šta vam je po volji!


VESELI ČETVRTAK

I u ČETVRTKU je horor ispao kolateralna šteta neodgovornih štamparija, pa ni oni, kao ni Darkvud, neće za Sajam izbaciti nekoliko horor izdanja koja su se očekivala. Nova DILAN knjiga neće stići, MARTI knjiga 3 neće stići, ZAGOR knjiga sa horor epizodom (i mojim esejem) – sve to stiže tek posle Sajma. Ostaju vam samo redovni DILANI – i nova PLANETA MRTVIH (od petka).
Izvan horora, vredi preporučiti njihovu ediciju VELIKI TEKS u kojoj je izašlo spektakularno kolekcionarsko izdanje albuma koji je radio Magnus (da, crtač Alana Forda!)...