среда, 4. октобар 2017.

THE WEIRD WORLD OF H.P. LOVECRAFT – Knjiga je izašla


            Da se pohvalim: moja knjižica o Lavkraftu, na engleskom, pod nazivom THE WEIRD WORLD OF H.P. LOVECRAFT, izašla je 1. avgusta u Kanadi i Americi i čitavom civilizovanom svetu, gde se može naći u svakoj bolje snabdevenoj knjižari.
foto dokaz koji mi je poslao jedan prijatelj iz USA, iz Barnes & Noble knjižare
            U pitanju je 11. naslov u serijalu specijalnih izdanja vodećeg svetskog horor časopisa Rue Morgue – dakle, nešto između knjige i spec. izdanja časopisa, ali više je knjiškog oblika. Knjiga ima 76 strana na kojima je smešteno oko 115 kartica teksta i obilje odličnih fotografija, a sve lepo i ukusno dizajnirano.
            Sadržaj knjige u potpunosti sam ja koncipirao, bez intruzija i nametanja od strane uredništva, dakle sa punom slobodom osmislio sam da knjiga sadrži baš ovo:


1. Introduction
Lovecraft: Out of the Universe

2. Lovecraft: A Lifetime of Nightmares
(Chronology of key life events)

3. Lovecraft's Views (1): Cosmicism
A Brave New World of Gods and Monsters

4. Lovecraft's Views (2): Gender and Sex
Amatory Phenomena

5. Lovecraft's Views (3): Race
Shapeless Forms of Organic Entity

6. Poetics of the “Weird Tale”
Leave Your Humanity at the Threshold

7. Writings (1): Dream Cycle
The Other Gods

8. Writings (2): Poe’s influence
The God of Fiction

9. Writings (3): Lovecraft and the Gothic Tradition

10. Lovecraft and the Occult
Crack-Brained Cults

11. Necronomicon and Other Occult Books
Dreaded Volumes

12. The Cthulhu Mythos
including 1 full page sidebar
Cthulhu merchandise: That is Not Dead Which Can Eternal Shop

13. Localities: Real, Semi-real and Imaginary
Lovecraft’s Weird Topography

14. Cosmic Horror
Infinity Beyond All Nature

15. Lovecraft and SF
Unplumbed Space

16. Lovecraft’s Literary Influence: Contemporaries and Classics
The Lovecraft Circles

17. Lovecraft’s Literary Influence: Modern Masters
Children of Cthulhu

18. Lovecraftian anthologies
including 1 full page sidebar
22 Must-Have Lovecraftian Anthologies

19. Lovecraft’s views of horror cinema
Twaddle Which Passes for 'Horror Tales'

20. Lovecraft on Film: The 10 Best
(adaptations of Lovecraft’s works)

21. The 10 Best Lovecraftian films
More Than Just Tentacles
(unrelated to HPL's writings, but with his spirit)

22. Short films
Great Short Ones

23. Lovecraft on TV
Madness on the Small Screen

24. Lovecraft in Comics

25. Lovecraft in Music
A Chaotic Babel of Sound

26. Lovecraft in FRP & Video Games
Games to Play in the Dark

27. Afterword:
Lovecraft’s Legacy


            U međuvremenu od moje inicijalne objave, gde ima više detalja (OVDE!), stigli su mi autorski primerci. Lepo je videti u svojim rukama ovo čedo: fino su ga uobličili i nakitili tako da ne bude kič nego sasvim respektabilno i respektom-ispunjeno izdanje, i za okorele fanove i za nove inicijante. Kaže mi urednik da se odlično prodaje i da je fidbek povoljan, a meni su se samoinicijativno već sa pohvalama javila dva čitaoca iz Amerike, od toga jedan je autor odlične knjige o Lavkraftu i seksu, Sex and the Cthulhu Mythos...
Klikni ili skini sliku pa otvori i gledaj u većoj rezoluciji, detaljnije, čitkije.

            Ukratko, bilo je vanredno prijatno iskustvo raditi na ovoj knjizi, a vala i isplativo, mnogo više nego što bi to bilo u Srbiji... Da mi je da svake godine uradim po jednu ovakvu knjižicu za strance, pa Azatot da me vidi...
            Ako želite da je nabavite, to možete učiniti onlajn, ako odete na stranicu gde su navedena i druga izdanja ove edicije - OVDE. Cijena je prava sitnica, samo 10$. Ja više nemam primeraka, pa zato pohitajte u Ru Morg Šop po svoj primerak.
            Ja, inače, planiram da ovaj tekst proširim i da tu razrađeniju verziju u dogledno vreme objavim i na srpskom, ali to se neće desiti tako skoro. Prvi je na redu Nekronomikon 3.0 – koji je, hvala na čestim pitanjima od strane horor i HPL fanova, u planu za Sajam knjiga 2018. tako da, ako se bude radila ova knjiga na srpskom, ČUDNI SVET H. F. LAVKRAFTA očekujte tek 2019.
            Što se tiče drugih vesti u vezi sa lavkraftom, mogu vam otkriti još i sledeće: za Orfelin ću uraditi sasvim novi prevod Lavkraftovog romana U PLANINAMA LUDILA, za ediciju „Poetika strave“. Biće to rađeno prema najnovijim korigovanim tekstovima i biće – za razliku od dosadašnjih izdanja – praćeno opširnim anotacijama, odnosno napomenama i fusnotama nužnim za bolje razumevanje ovog vrhunskog dela. Naravno, biće tu i pogovor i originalne ilustracije (najverovatnije by Ivica S). To očekujte na Sajmu 2018.
            Planiram još i knjigu NATPRIRODNA STRAVA U KNJIŽEVNOSTI I DRUGI ESEJI gde će biti moj novi prevod ovog važnog Lavkraftovog eseja, sa brojnim anotacijama, po prvi put na srpskom, tako da će ovo izdanje praktično biti kao mala enciklopedija klasičnog horora. Pored naslovnog, biće tu i nekoliko drugih Lavkraftovih eseja na temu horora kao i izbor iz njegovih pisama. Kad to izlazi? Ne znam, videćemo; ako ne bude iduće godine, onda će one posle nje.
            Najzad, potvrđujem da Snovita potraga za neznanim Kadatom u izdanju MAKONDA stiže tačno za ovogodišnji Sajam knjiga. Dejan Nenadov je uradio fascinantne ilustracije, a osim ovog kratkog romana u knjizi ima još dragulja i divota – ali o tome u zasebnom postu, kad dođe vreme za najavu.
            Nego da se vratimo na moju aktuelnu knjižicu na engleskom: gospodin Nevidljivi je sa mnom uradio kraći intervju, u dva dela, i emitovao ga pre par nedelja u svojoj radio emisiji „Pogled iz svemirskog broda“, na Dvestadvojci. I ko nije slušao i ko jeste – evo tih audio fajlova, pa počujte (opet). Okačeno na Mediafire, klikćite OVDE i OVDE, skinite pa slušajte i unucima prepričavajte.