уторак, 13. новембар 2012.

BAIT (2012)

**(*)  
3-
            Lepi ljudi i žene lepo slikani u generičkom, ali gledljivom australijskom filmiću o cunamiju koji smoči priobalje i grupicu kliše likova zarobi u polupoplavljenom supermarketu.  
Na vrhu talasa dojahale su dve ajkule i smesta krenule u šoping! 
One krenu da kolju ostatke udavljenog naroda nasukane, poput pacova, na vrhovima rafova i na dnu podzemnog parkinga. 
Glavnog junaka tumači onaj mladunac što ima usta ko Džulija Roberts (od žanru bliskih stvari, igrao u gnjecavom TWILIGHT i gledljivom THE LOVED ONES).
U prologu vidimo povod njegove traume, kada mu prijatelj strada pred nosom, proždran od ajkule. 
Tako blizu, a nije uspeo da ga spasi! It should've been me! Aaaarghh!
On neko vreme tunja i kunja zbog ovoga, ali mu ova tragedija pruža šansu za REDEMPTION!
On to obilato koristi, postajući (super)heroj!
Baca se ovaj naš mirnodopski slagač robe po rafovima glavom bez obzira pred ajkule da bi spasavao žene i đecu, pucao u ajkule pod vodom point blank, tukao se sa neprijateljskim ljudskim faktorom zavučenim u "naše" redove, i tako to. 
Ajkule su CGI ali drže vodu (sic).
Dobar deo krvi i telesnog sakaćenja takođe je nacrtan u kompjuteru, a to je već malo manje okej. 
No, MAMAC je dinamičan, pitak, ljubak, i u svojim niskoambicioznim razmerama, solidan timewaster.
Ovaj sharks in a supermarket je svakako pristojniji produkt od SNAKES ON A PLANE, recimo.
Inače, to što je smešten u poplavljeni supermarket, gde je domalopre poželjna roba očas posla pretvorena u đubre, NIJE povod za nekakvu satiru konzumerizma ili tako neku deda-romerovsku vilozoviju; to je samo dosetka, gimik, u B-muviju koji zna svoja ograničenja, i solidno igra unutar njih.
Scenario je cut & paste pačvork opštih mesta prilagođenih novom okruženju, ali zaista treba biti mega-imbecil pa ozbiljno i pomisliti a kamoli ostvariti dosetku o čoveku koji, prinuđen da šeta pod vodom kako bi od tačke A (raf) došao do tačke B (prekidač za struju) svoje telo "oklopi" žicama od potrošačkih korpi.
Šta mislite, da li će taj baja da preživi, s tim teškim žicama što ga drže pod vodom i dave, a opet nedovoljno jakim i pred malo jačim šutom a kamoli pred ajkulinim zubima?
I kad sam kod toga, šta mislite – da li će na kraju naš ljupki sluga Boga Konzumerizma uspeti da očisti svoju savest i povrati traumom izgubljenu ljubu (čiji se novi dečko upravo plemenito žrtvovao zarad grupe)?
Ako sam nekome sad nešto spojlovao, taj neko je na pogrešnom mestu i bolje mu/joj je da umesto ovog bloga čita komentare IMDB juzera.