четвртак, 29. јануар 2009.

Clubbed

(2009) Neil Thompson

***

Thompsonov dugometrazni prvenac je u biti old-style krimi drama smestana u vesele 80te, kada u predgradjima velikih engleskih gradova vladaju pompezne diskoteke, kako atmosferom, tako i brojcanim kapacitetom ljudstva koji je u njima obitavao.
Iako naizgled, prema naslovu, moze izgledati da imamo tematski slican potencijal kakav je unazad godinama exploatisan u naslovima tipa 24 Hour People, Human Traffic ili Club la Monde, stilski Clubbed vise nalikuje proslogodisnjem hitu Rise of the Footsoldier.
Za razliku od Footsoldiera ovde imamo fiktivnu pricu o izbacivacima iz diskoteke, koji su u ono vreme (a bogami i danas) bili nezaobilazan faktor nocnog drustvenog zivota modernih megalopolisa.
Junak filma, pritisnut porodicnim problemima i kreativno-duhovnim nezadovoljstvom, preko bokserskog kluba stupa u kontakt sa udarnim trijom obliznje diskoteke. Kao dominantna persona filma figurira Colin Salmon, kao intelektualno i duhovno superiorni razbijac koji, kakve li ironije, u slobodno vreme izucava Umetnost Ratovanja Sun Tzua.
Gotovo sve vreme reziser nas vodi kroz nategnute ljudske odnose i poslovicne frustracije uz gomilu klisea na stilski neinventivan i ispeglan nacin, da bi tek na kraju pokazao da ima dusu, iskaljujuci svoj furiozni bes na glavne junaka, uz neobican i bizaran twist na kraju filma. Medjutim brutalno nasilje, krvni podlivi i masnice nisu sami sebi svrha kada gola poenta, kolektivno zadovoljstvo mereno okom posmtraca ostaje kognitivno prazno.
Thompson ne gaji nikakve artisticke pretenzije, celokupna prica mu je naizgled situirana u par blokova, i cini se da se isti likovi susrecu iz dana u dan, stvarajuci na taj nacin neobicnu kamernu atmosferu. Dijalozi su sterilni i previdljivi, gluma prenaglasena i neuverljiva, tako da kao najdominatniji segment obitava ni kriv ni duzan efektan soundtrack.

NEKRONOMIKON – H. P. Lovecraft


Četiri godine pripreman i najavljivan, NEKRONOMIKON je najzad izašao iz štampe u petak 28.11.2008.
Zbirka 20 najboljih horor priča H. F. Lavkrafta, na 608 strana, u tvrdom povezu, velikog formata (25 x 15,5 cm), sa bogatim, originalnim crno-belim ilustracijama ispred svake priče (autor: Nikola Vitković), i sa 96 strana unutra u boji (puni kolor, bogato ilustrovano).

Pored kompetentno odabranih priča, knjiga sadrži originalne, samo za nju pisane materijale: uvod, opširan pogovor o značaju Lavkrafta kao pisca, njegova biografija i anotirana bibliografija, kao i opširne napomene o imenima, mestima, bogovima i demonima iz njegovih priča. Sav ovaj propratni materijal delo je priređivača zbirke, Dejana Ognjanovića.

SADRŽAJ KNJIGE:
1. ISTORIJA NEKRONOMIKONA (History of the Necronomicon; Dejan Ognjanović)
2. NIARLATOTEP (Nyarlahotep; Dejan Ognjanović)
3. DAGON (Dagon; Ratko Radunović)
4. HRAM (The Temple; Jasna Jovanov)
5. ČUDNA VISOKA KUĆA U IZMAGLICI (The Strange High House in the Mist; A.B. Nedeljković)
6. FESTIVAL (The Festival; Ratko Radunović)
7. GONIČ (The Hound; Dejan Ognjanović)
8. HERBERT VEST – REANIMATOR (Herbert West – Re-Animator; Marko Fančović)
9. S ONE STRANE (From Beyond; Ratko Radunović)
10. PIKMENOV MODEL (Pickman's Model; A.B. Nedeljković)
11. MUZIKA ERIKA ZANA (The Music of Erich Zann; Ratko Radunović i Dejan Ognjanović)
12. ISPOD PIRAMIDA (Under the Pyramids; Jasna Jovanov)
13. PACOVI U ZIDOVIMA (The Rats in the Walls; A.B. Nedeljković)
14. UKLETA KUĆA (The Shunned House; Jasna Jovanov)
15. SNOVI U VEŠTIČJOJ KUĆI (Dreams in the Witch House; Jasna Jovanov)
16. DANIČKI UŽAS (The Dunwich Horror; Dejan Ognjanović)
17. U ZIDINAMA ERIKSA (In the Walls of Eryx; Violeta Stojičić)
18. BOJA IZVAN OVOG SVEMIRA (The Colour out of Space; Marko Fančović)
19. SENKA NAD INSMUTOM (The Shadow over Innsmouth; Dejan Ognjanović)
20. ZOV KTULUA (The Call of Cthulhu; Dejan Ognjanović)

+ DODATAK:

-NAPOMENE
-LAVKRAFTOVA BIOGRAFIJA
-KOMPLETAN HRONOLOŠKI SPISAK SVIH LAVKRAFTOVIH PROZNIH DELA
-ANOTIRANA BIBLIOGRAFIJA LAVKRAFTOV(SK)IH DELA
-POGOVOR: LAVKRAFT - IZVAN OVOG UNIVERZUMA
-BELEŠKA O PRIREĐIVAČU


Knjigu je izdala firma EVEREST MEDIA (http://www.everest.co.yu ) a prvih 20-ak strana knjige, sa uvodom i ilustracijama, možete kao svojevrstan preview, u PDF obliku, preuzeti ovde:


Puna knjižarska cena je 1755 dinara, koliko je u BEOPOLISU. U ALANU FORDU je 1695 dinara. U BELOM PUTU postoji popust 15%, što daje 1492 dinara i to je otprilike najpovoljnija cena za koju ovo luksuzno i obimno izdanje (težine 1kg i 55g!) možete nabaviti.
Na sajtu izdavača imate kontakt za sve ostale nedoumice oko naručivanja i kupovine.

Sva ostala pitanja mozete postaviti priređivaču Dejanu Ognjanoviću aka Ghoulu na ovom blogu.

A sada, evo i jednog od prvih prikaza ove knjige:


Ghoul fhtagn


Nakon višegodišnjeg rada na ovom projetku, beogradski izdavač Everest Media, koji nas je pre nekih godinu dana zaintrigirao Katilom, objavio je dugo iščekivanu zbirku Nekronomikon, možda definitivnu kolekciju radova jednog od najvećih horor pisaca svih vremena

Ivan Jovanović

Možda bi neko pomislio da je Nekronomikon zastareo i prevaziđen, naročito kada se u obzir uzme da je žanr strave i užasa odavno nadmašio Lavkrafta u smislu plastičnog opisivanja gadosti koje ljudi jedni drugima nanose. Mogla bi se i izneti pretpostavka da je međuljudski užas daleko strašniji od Lavkraftovog onostranog. Međutim, oba gledišta bila bi netačna.
Iako pisan početkom prošlog veka, Nekronomikon – bolje reći priče iz kojeg se ovo izdanje sastoji – i dalje je i te kako aktuelan, ako ni zbog čega drugog a ono zbog toga što je Hauard Filips Lavkraft svojim radom nadahnuo mnoge potonje stvaraoce i tako ostavio znatnog uticaja na savremenu popularnu kulturu. Štaviše, može se čak i tvrditi da je Lavkraftova proza spona između 19. i 20. veka, dok su njegovi naslednici – bilo pisci, sineasti ili tvorci video-igara – spona 20. sa 21. vekom.
Dalji dokaz svežine i aktuelnosti Lavkraftovog pisanja ogleda se i u tome što je ove godine u SAD i Velikoj Britaniji objavljeno izdanje njegovih sabranih dela u jednom tomu. Čitateljska potreba za Lavkraftom, dakle, postoji.
Možemo se pitati zašto je tako. Možemo odnekud tražiti odgovor na nepoznanicu koja glasi: otkud nam potreba da budemo uplašeni? Taj odgovor se može pronaći upravo među stranicama Nekronomikona. Strah je već tu, već postoji. Život sam po sebi izaziva strah. Postojanje porađa užas. Strah je biološki mehanizam koji nas tera da preživimo. Po svaku cenu.
Lavkraft svojim pisanjem daje oblik skrivenim strahovima koji nas prate od praiskona. Iako tako nazvan, Nekronomikon se ne bavi smrću već – upravo suprotno – životom. Lavkraftovi pramitološki užasi, potpuno nezainteresovani za čovekovo bitisanje, oslikavaju sumanuti život koji ne haje za probleme i nedaće sitnog i pojedinačnog ljudskog bića, već neumoljivo i nepokolebljivo ide svojim tokom, lišavajući nas vremenom i iluzije da svoj usud držimo u sopstvenim rukama.
Priređivač Nekronomikona Dejan Ognjanović, filmski kritičar i publicista, između ostalog, postarao se da srpskom čitalaštvu predoči vrhunski izbor iz Lavkraftovog stvaralaštva, kao i da napomenama i propratnim tekstovima olakša čitaocu sagledavanje Lavkraftovog života i dela.
Ovo izdanje ispravlja mnogobrojne greške u prevodu i transkripciji već decenijama prisutne na srpskohrvatskom jezičkom području – i te ispravke u komentarima objašnjava čitaocu – te se Nekronomikon može posmatrati i kao projekat čiji cilj nije samo puka zabava, već i obračun sa višedecenijskim zabludama, kao i obrazovanje čitalaca.
Dalje treba naglasiti da se priređivač tokom rada na Nekronomikonu savetovao s najvećim svetskim stručnjacima za Lavkraftovo stvaralaštvo, što ga je vodilo i do Sjedinjenih Američkih Država, te tako ovo izdanje obiluje esejima i komentarima koji se nigde drugde ne mogu naći i predstavlja veličanstven (možda definitivan) osvrt na jedno od izvorišta savremene popularne kulture.
Nekronomikon, bogato ilustrovan nadahnutim radovima Nikole Vitkovića, sa grafičkog i dizajnerskog stanovišta je besprekoran paket, kakav nije viđen na prostorima bivše Jugoslavije, čak ni kada je reč o mnogo ekskluzivnijim projektima. Pomenućemo samo da je hartija na kojoj je knjiga štampana posebno naručena iz inostranstva. Izdavač Everest Media nije štedeo ni truda ni rada da ovaj naslov po svemu odgovara ediciji u kojoj se našao – Vrhunci fantastike.
Na kraju, Nekronomikon nije knjiga namenjena samo poklonicima žanrovske literature. Ovo je beskompromisni tom izabranih dela čoveka čije je kreativno zaveštanje oblikovalo značajan deo onoga što se popularno zove „opšta kultura“ i kao takvo valjalo bi da se nađe u svakoj biblioteci, bila ona javna ili privatna. Nemojte da vas užas zatekne nepripremljene. Obavestite se na vreme. Ghoul fhtagn!

PREDAVANJA MUDROSTI


Tokom 2008. godine održao sam nekoliko predavanja o hororu u književnosti i na filmu, u beogradskom Domu Omladine.

Svi oni koji su u vreme njihovog održavanja imali pametnija posla sada imaju ekskluzivnu priliku da u miru i tišini (if any) svojih domova slušaju moj unjkavi glas kako im priča o hororu.


Predavanje OD GOTSKOG ROMANA DO DANAŠNJEG HORORA

by Dejan Ognjanović

Održano u beogradskom Domu Omladine u utorak 18. marta 2008. Njime je počela serija predavanja pod zajedničkim nazivom 'Uvod u užas'.

Tema je nastanak horor književnosti, od gotskog romana u Engleskoj, preko visokog gotika Meri Šeli i kratkih priča E. A. Poa, do priča o duhovima iz XIX veka, 'pulp' proze iz ranog XX veka, do Stivena Kinga – i dalje. Ono prati razvoj i osmišljavanje gotskih motiva kroz vekove kao i prošlost i budućnost horor proze.

http://rapidshare.com/files/200407053/Predavanje_OD_GOTSKOG_ROMANA_DO_DANASNJEG_HORORA.rar



Predavanje SRPSKI HOROR FILM

by Dejan Ognjanović

Održano u beogradskom Domu Omladine u petak 23. maja 2008. To je treće po redu u seriji predavanja pod zajedničkim nazivom 'Uvod u užas'.

Potencijali i zamke horora u Srbiji. Postoji li srpski horor? Šta ga čini osobenim? Društveni i ekonomski kontekst u SFRJ i u današnjoj Srbiji: otežavajuće okolnosti, problemi, ali i... potencijali? Pregled dosadašnje horor produkcije srpskog filma, od "LEPTIRICE" (1973) do "ŠEJTANOVOG RATNIKA" (2006), i dalje. Ima li horor budućnost u Srbiji?

Specijalni gost, Aleksandar Radivojević, najavljuje svoj horror projekat SRPSKI FILM.

http://rapidshare.com/files/191117242/Predavanje_SRPSKI_HOROR_FILM.rar