izabrana dela

izabrana dela

четвртак, 29. јануар 2009.

Clubbed

(2009) Neil Thompson

***

Thompsonov dugometrazni prvenac je u biti old-style krimi drama smestana u vesele 80te, kada u predgradjima velikih engleskih gradova vladaju pompezne diskoteke, kako atmosferom, tako i brojcanim kapacitetom ljudstva koji je u njima obitavao.
Iako naizgled, prema naslovu, moze izgledati da imamo tematski slican potencijal kakav je unazad godinama exploatisan u naslovima tipa 24 Hour People, Human Traffic ili Club la Monde, stilski Clubbed vise nalikuje proslogodisnjem hitu Rise of the Footsoldier.
Za razliku od Footsoldiera ovde imamo fiktivnu pricu o izbacivacima iz diskoteke, koji su u ono vreme (a bogami i danas) bili nezaobilazan faktor nocnog drustvenog zivota modernih megalopolisa.
Junak filma, pritisnut porodicnim problemima i kreativno-duhovnim nezadovoljstvom, preko bokserskog kluba stupa u kontakt sa udarnim trijom obliznje diskoteke. Kao dominantna persona filma figurira Colin Salmon, kao intelektualno i duhovno superiorni razbijac koji, kakve li ironije, u slobodno vreme izucava Umetnost Ratovanja Sun Tzua.
Gotovo sve vreme reziser nas vodi kroz nategnute ljudske odnose i poslovicne frustracije uz gomilu klisea na stilski neinventivan i ispeglan nacin, da bi tek na kraju pokazao da ima dusu, iskaljujuci svoj furiozni bes na glavne junaka, uz neobican i bizaran twist na kraju filma. Medjutim brutalno nasilje, krvni podlivi i masnice nisu sami sebi svrha kada gola poenta, kolektivno zadovoljstvo mereno okom posmtraca ostaje kognitivno prazno.
Thompson ne gaji nikakve artisticke pretenzije, celokupna prica mu je naizgled situirana u par blokova, i cini se da se isti likovi susrecu iz dana u dan, stvarajuci na taj nacin neobicnu kamernu atmosferu. Dijalozi su sterilni i previdljivi, gluma prenaglasena i neuverljiva, tako da kao najdominatniji segment obitava ni kriv ni duzan efektan soundtrack.

3 коментара:

 1. čestitam šozu uspešano debi(l)tovanje na ovome blogu, a još više na otkriću spejsa!

  nego, šta veliš na rivjue koji su ovo proglasili najžešćim eng. filmom još od trejnspotinga, i paklenom pomorandžom za 21. vek?

  ОдговориИзбриши
 2. Ne znam koliko mocna masinerija stoji iza ovog Thompsona, ali Britancima generalno ne nalikuje da svoje djubre kuju u zlato.
  A i ti si reko da 'oces myspejs in yourplace! :)

  ОдговориИзбриши
 3. reko sam da ću te opismenim makar mi bilo zadnje, i evo, prvi znaci napretka se već vide!
  a film ću uskoro da pogledam, pa će vidimo dal se slažemo u oceni.
  javlja mi se da trojku neće da prebaci.

  ОдговориИзбриши