понедељак, 11. септембар 2023.

TAJNI SVAT – Marko Pišev ("Gluvo doba")


Imam zadovoljstvo obavestiti vas da će Orfelinova edicija „Gluvo doba“ posle dugo vremena najzad dobiti prinovu. Poslužiću se objavom izašlom na sajtu Art-Anima, OVDE, uz neke moje dodatke.

 

Kao treća knjiga u ediciji „Gluvo doba“ izdavačke kuće Orfelin, uskoro će biti objavljen roman Tajni svat etnologa i antropologa Marka Piševa. Pišev je ljubiteljima fantastike poznat kao autor brojnih kratkih priča nadahnutih paranojom urbane svakodnevnice, a neke od tih priča završile su u zapaženoj zbirci Fotofobija iz 2009. godine.

Romanom Tajni svat Pišev će se domaćim čitaocima po prvi put predstaviti i znatno opširnijom proznom formom. Radnja romana smeštena je u Beograd i na Avalu tokom pandemijske 2020. godine.

 

U centru Beograda, kasno noću, tokom zabrane kretanja, sredovečni muškarac biva svedokom niza traumatičnih događa koja ga umalo koštaju života. Priča prati neobični proces njegove terapije u ekskluzivnom lečilištu na Avali, gde se njegova sudbina prepliće sa skrivenim životom tajanstvene ustanove i zagonetnim težnjama njenog načelnika. 

Psihijatrija, magija, tajni kultovi, misticizam i fragmenti drevne sufijske jeresi sustiču se u ovoj priči o dubokoj iracionalnosti ljudskih izbora koji junaka vode ka spoznaji o skrivenim svojstvima stvarnosti – i onoga pred čime razum gubi bitku na njenim nestalnim granicama.

Edicija „Gluvo doba“ posvećena je kvalitetnim delima domaćeg horora. Urednik edicije je Dejan Ognjanović. 

Ognjanović je i autor pogovora pod naslovom „U senci mrtvog boga“, u kojem se ovaj roman poredi sa pristupom kosmičkoj stravi kod Lavkrafta i Remzija Kembela. Evo odlomka iz pogovora:

 

„Ako (Pišev) u ponečem upadljivo odstupa od velemajstora kosmičke strave – to je ljudski faktor. Kod Piševa su likovi profilisani više po uzoru na velikog Lavkraftovog poštovaoca iz Engleske, Remzija Kembela, dakle realistično su prikazani, uz dozu blage karikaturalnosti i groteske. Njihovi međuodnosi ne samo što nisu konvencionalni nego su i značajnije integrisani u srž zapleta nego što je to bio slučaj kod Lavkrafta, koga su, po sopstvenom priznanju, „fenomeni“ zanimali mnogo više od ljudskih „karaktera“, a atmosfera mu je bila značajnija od zapleta (u smislu neprestane akcije).

„Naš autor piše u skladu sa modernijim tendencijama u horor prozi: dinamično, vizuelno, povremeno skoro filmski, naročito u uvodnom delu romana koji se, po nivou tenzije, ali i imaginacije, zlokobnih nagoveštaja i obilja konkretnih vizuelnih detalja može meriti s najboljom horor literaturom koja se danas nalazi bilo gde u svetu. Psihologizacija i motivacija likova razrađeni su, a najčešće su i povezani, na svoje zakučaste načine, sa opskurnim i apstraktnim užasima – na primer, kroz temu propalog braka glavnog junaka, i motiv demonske žene. Čak i onda kada posegne za prepoznatljivim opštim mestima žanra, kao što su ludnica, „ludi“ doktor, mračna okultna sekta, ritualna ljudska žrtva, i slično, Pišev uspeva da im podari dovoljno očuđenja, plastičnosti i začudnosti da budu i značenjski i žanrovski upečatljivi i rezonantni.“

zadnja korica

 

 

Marko Pišev je rođen u Celju, Slovenija, 1984. godine. Od 2010. godine zaposlen je na Odeljenju za etnologiju i antropologiju, gde predaje i bavi se istraživačkim radom. Objavio je preko 40 naučnih tekstova i tri monografije u izdanju Filozofskog fakulteta u Beogradu, od kojih je poslednja, pod nazivom „Između fetiša i polumeseca“ osvojila nagradu „Dušan Bandić“ za najbolju knjigu iz oblasti etnologije i antropologije u 2018. godini. Urednik je časopisa „Antropologija“ Instituta za etnologiju i antropologiju. Član je međunarodne naučne mreže u okviru Evropskog društva socijalnih antropologa (EASA),međunarodne mreže za antropologiju Jugoistočne Evrope (InASEA), mreže istoričara antropologije (HOAN)  i Etnološko-antropološkog društva Srbije (EADS).

 

Ilustraciju za naslovnu stranu romana Tajni svat Marka Piševa uradila je Tanja Rakić, nova Orfelinova autorka, čije ćete upečatljive radove videti uskoro i u KNJIGAMA KRVI.

 

Moj prikaz zbirke Fotofobija možete pročitati OVDE.

 

Za pobliže upoznavanje s ovim autorom može poslužiti i ovaj razgovor o hororu i njegovom pisanju koji sam s njim vodio pre desetak godina: MARKO PIŠEV: INTERVJU

 

Pretplata na ovu knjigu biće raspisana za koji dan, zajedno sa prvim tomom KNJIGA KRVI. Samo još malo strpljenja…