недеља, 15. јул 2012.

GROSSMANN 2012: Epidemija kreće iz Ljutomera!

            U ponedeljak 16. jula kreće najnoviji, osmi (!) po redu festival filma i vinaGRO88MANN! Šest dana terevenki, ludila, treša, horora, zombija, mutanata, jugonostalgije, srbovanja, vrbovanja, multikulturalizma, multirasizma, pijanstva, zajebancije i svega što vole mladi!
            Ove godine je glavni gost iz beloga sveta – Haume Balaguero (THE NAMELESS, REC, FRAGILE, SLEEP TIGHT...), Španac Koji Obećava, a povremeno i isporuči, uglavnom natprosečne horore. Družiću se s njim i intervjuisati ga: ako imate kakva pitanja za njega, pucajte!
Glavni gost "iz regiona" biće Goran Marković. I on će, kao i Balaguero, dobiti Hudoga Mačka (sic), a što je naročito zabavno, pošto se ove godine navršava 30 godina od premijere VARIOLE VERE, pored uobičajenog master-klasa sa rediteljem (koji ću verovatno voditi ja, osim ako ne upadne Marcel Štefančič), organizovan je i posebni panel na temu infekcija i bolesti i epidemija, s naglaskom na velike boginje! Dakle, neću biti jedini doktor na ovom festivalu! 
            Pored njih, tu će biti i Alex Chandon, Englez koji je pravio sve spotove black metal grupice CRADLE OF FILTH (my guilty pleasure), a režirao je i predugometražni kvazi-film, CRADLE OF FEAR (Ghoul's rating: *(*)), kao i nekoliko kraćih, te stoga podnošljivijih splattera. On će ovom prilikom predstaviti svoje najnovije zlodelo, torture-splatter INBRED.
            Društvo će mu praviti Julian Richards, čiji je THE LAST HORROR FILM bio prilično (nezasluženo) hvaljen pre 8 godina (Ghoul's rating: ** 2-), ovog puta sa najnovijim hororom SHIVER kojeg mu je snimao Srbin (Zoran Popović) a jednu od glavnih uloga igra srpski zet (Casper Van Dien).
            Osim toga, lično će nazočan biti i Lee Hardcastle, majstor horor-animacije, sa izborom svojih radova, kao i predstavnici evropskih festivala fantastike, i još neke veličine i manjine. 
            Kad sam već kod tih kraćih radova, ističem da će na Grosmanu biti evropska premijera kratkog filma CAPTURED BIRD by Jovanka Vučković (aka Vukovik) u produkciji Giljerma del Tora i još neke poslastice.
            Na istom mestu desiće se i vansrpska premijera kratkog filma THE LAST DROP Mikija Lakobrije, zvezde skandal-časopisa koja takođe dolazi da lično pozdravi svoje obožavateljke.
             Bekvalac će ove godine sam raditi SHOCK CORRIDOR jer je Aca R. opravdano izložen crnogorskom moru, a ekipa Sendija Kumalakante pretvaraće dobrovoljce u postapokaliptične mutante, nakaze, frikove i degene kako bi se predveče teturali ulicama Ljutomera u prikladnom 2012. DOOMSDAY WALKU.
            Program muzičkih filmova je prebogat, pored ostalog tu su i dva filma koja sam lično preporučio, BELGRADE UNDERGROUND i WE CRY BEHIND DARK SUNGLASSES a ja s posebnim zanimanjem očekujem da pogledam FIX: THE MINISTRY MOVIE (2011).
            Sve to je praćeno nikad bogatijim likovnim programom, sa nekoliko fanta-hororičnih izložbi (uključujući lavkraftovske radove Nikole Vitkovića), i obilato zaliveno kvalitetnim vinima iz tog kraja, pa zato, da ja ne kenjam više – ceo program i sve detalje oko njega imate na sajtu festivala, a sve što ne budete našli na zvaničnim mestima, biće razotkriveno u mojim tell-it-like-it-is izveštajima, kad se budem vratio otuda.
            Izlišno je uopšte napominjati da je Grossmann mega-zabavan festival na koji definitivno vredi otići ako ste mu iole blizu, pa čak i ako niste!