уторак, 28. мај 2019.

HOROR PLANOVI ZA 2019.

  

            Samo zato što ste se Azatotu (a i Ghoulu) popeli na vr' pipka zapitkujući, zapitkujući i zapitkujući - evo, najzad, šta hororično spremamo ove godine, u Orfelinu, a i šire.

            Pošto je čak i Azatot prvo sebi pipak napravio, da vidimo za početak šta radi

GHOUL PRESS
            Najveća izdavačka kuća u Niškoj banji i široj okolini ove godine već je izbacila spektaklarno tvrdokoričeno 500-stranično monumentalno izdanje KULT GULA: PRVIH 10 GODINA – svojevrsnu Bibliju horora (i više do toga: mraka, ludila, listiju, crnog humora, Srbovanja itd) sa listama, rivjuima, kritikama, izveštajima, listama, knjiškim osvrtima, tiradama i – listama!
            Ovu lepoticu, gde na jednom mestu imate nabrojano skoro sve što možete poželeti od filmskog horora, još neko vreme ćete moći da nabavite za samo 900 din – jedino direktno od autora, tj. mene!
            Ako ste na ovom blogu od JUČE, ili je ste tu odavno i već je počeo da vas drma Alchajmer – podsećam: sve što o ovoj knjizi treba znati piše OVDE!
Pišite na dogstar666 at yahoo dot com radi dogovora!

            Ali to nije sve!
            Nakon spektakularnog uspeha KULTA GULA, naš vredni Niškobanjac GHOUL PRESS već je najavio NAŽIVO – treće, ultimativno izdanje kultnog romana!

            Ispod je korica, by David Tankosić:



            Za ovu knjigu odavno je raspisana pretplata, a rok da se pretplatite i da budete ovekovečeni u zahvalama na kraju imate još samo 4 dana, tačnije – do 31. maja! Ne časite ni časa, svi vi koji ste se do sada nećkali, oklevali, premišljali i cenjkali! Nemoj sutra da vas deca pitaju: „Gde si ti bio, tata, kad je Gul izdavao NAŽIVO, i zašto tvoje ime ne vidim među njegovim pretplatnicima, a? Ako već nisi mogo da svrgneš Psiha, ako već nisi povratio Kosovo, mogo si barem da ovaj svet, i Srbiju, učiniš bar malo lepšim pomogavši Gulu – a ti nisi učinio čak ni to?!“
Pišite na dogstar666 at yahoo dot com radi dogovora!
            Izbegnite takve neprijatne porodične razgovore smesta, uplativši 800 din za ovu knjigu, koja izlazi oko 15. juna, a svoju prvi promociju imaće u Beogradu, u klubu POLET, u utorak 18. juna!
            Zašto baš u Beogradu? Pa samo zato što je oko 90% dosadašnjih pretplatnika baš iz tog simpatičnog, knjigoljubivog gradića! A imaju i dovoljno veliki standard tamo da za samo jednu jedinu (istina, tvrdokoričenu) knjigu daju čak 800 din, dok za to vreme na Jugu za te pare se jedna četvoročlana porodica prehranjuje mesec dana!
            Ali ozbiljno: ako imate samo I izdanje, onda prosto morate nabaviti OVO, jer je drastično drugačije (bolje) od prvoga; ako imate drugo izdanje, treće vam jeste potrebno (zbog trajnijeg poveza, zbog novih dodataka, zbog doteranog teksta...) ali nije baš neophodno, ako nemate za leba.
            Ako je neko ovde pao s Jugota i nema pojma o čemu pričam, sve što treba znati o NAŽIVOM u najnovijoj inkarnaciji lepo i jasno piše OVDE.
            PS: Neka vas u želji da budete pretplatnik knjige NAŽIVO ne zaustavi takva tričarija kao što je „Eh, trenutno nisam pri parama – ne mogu da uplatim do 31-og maja pa da me jebete!“ Dovoljno je da se, najkasnije do 31-og, javite mejlom na moju adresu i izrazite želju, nuždu, poriv, nakanu, nagon, potrebu, snažnu sklonost, orijentaciju ili opredeljenje u tom pravcu: to će biti dovoljno da vas unesem u Spisak, a platićete kad budete mogli (ako je to u bliskoj budućnosti, tokom juna, a ne „za dve, najviše tri godine“).
            PPS: Ko još nije uzeo KULT, a želi i NAŽIVO, ove dve knjige može naručiti zajedno, pa ukupnoj ceni od 1.600 din (ptt uračunat)!

ORFELIN

            U ovom trenutku se istovremeno prevode čak tri knjige iz edicije „Poetika strave“.
            Podsećam da su dve već izašle od početka godine, i to STANAR i DNEVNIK NOĆI. Imajte na umu da će urednik ove edicije, i vaš omiljeni bloger, naživo promovisati ovu potonju knjigu, i Ligotija uopšte, zajedno sa Nikolom Vitkovićem, koji je uradio predivne korice i unutr. ilustracije – i to će se desiti već 31. maja, takođe u POLETU, u okviru Art-Anima festivala. Tom prilikom imaću pri sebi desetak primeraka ove knjige za najbrže i najupornije.
            Prosta računica (2 + 3) kazuje da će se na Sajmu knjiga u oktobru Orfelin pojaviti sa čak PET (5!) knjiga iz „Poetike strave“ izašlih u 2019. godini. Poređane po najverovatnijem redosledu izlaženja, to su:

1)      PAUK i drugi užasiH. H. Evers
Avgust.

Moj izbor deset najboljih horor priča velikog, i nekada veoma popularnog nemačkog pisca s početka 20. veka. Naslovna priča „Pauk“ je jedna od najčešće antologizovanih, i u svetu i kod nas, ali tek u ovoj knjizi imaćete priliku da po prvi put na srpskom pročitate i druge priče, jednako odlične, mračne, morbidne, germanski sadističke i nešto krvavije nego što vas je Orfelin do sada navikao.

            2) DECA NOĆI i druge horor pričeRobert E. Hauard
            Septembar.
            Moj izbor deset najboljih horor priča velikog i nekada veoma popularnog pisca – Lavkraftovog savremenika i dopisnika, a u hororu definitivno HPL-ovog učenika. Znate ga kao „Tatka na Konana“, pisca fantazije i avanture – upoznajte ga sad, po prvi put na srpskom kako dolikuje i u mračnom, horor ruhu. Ima tu i lavkraftovskih horor priča, i nekih na druge horor teme (npr. vudu, drevne civilizacije, „mali narod“ iz Makenovih priča)...

            3) MRAČNI BOGOVI – T. E. D. Klajn
            Septembar.
            Jedan od mojih najomiljenijih savremenih pisaca horora premijerno će na srpskom biti predstavljen sa svojom epohalnom zbirkom novela iz 1985. godine – u prevodu dr Ognjanovića. Sušta genijalnost koja će, kao i ove druge, biti detaljnije najavljena kad tome dođe vreme, tamo negde letos ili u ranu jesen, pre sajma... Osavremenjeni Lavkraft u urbanom ambijentu Njujorka, Majamija i drugde. Odličnu koricu već je napravio Nikola Vitković, ali obznanićemo je malo kasnije...


            A posle Sajma?
            Do kraja godine, ili max. u januaru, izlazi OKRETAJ ZAVRTNJA i druge priče o duhovimaHenri Džejms (novi prevod).
A u 2020. očekujte još i ovo:
- TAJNI SAPUTNIK i druge mračne pričeDžozef Konrad. Da! Autor genijalnog SRCA TAME ima nekoliko horor priča koje će biti po prvi put prevedene na srpski; najverovatnije by Dr Ghoul!
- BOŽJI VUKOVIAldžernon Blekvud: još odličnih priča genijalnog Blekvuda...
- SLUČAJ ČARLSA DEKSTERA VORDA  – H. F. Lavkraft – novi, popravljeni i anotirani prevod HPL-ovog brutalno mračnog okultnog horor romana. Prevodi dr Ghoul.
Plus: zbirka priča jedne izuzetne savremene spisateljice! Plus: ako dobijemo pare od izvesnih fondova, izuzetan roman mog omiljenog Belgijanca. Plus... možda još ponešto u ediciji „Poetika strave“.
Plus: u pripremi je jedna velika antologija za ediciju „Crna mačka“, ali ona neće biti gotova za Sajam. Nećemo da žurimo: kad bude, biće.
Plus: razmatra se jedan domaći autor za „Gluvo doba“...
Planova je mnogo: i naslove i autore imamo spremne za idućih 20 godina, a da li ćemo toliko opstati, pa i preživeti (finansijski i biološki) – ko to zna?

            Izvan horor izdanja, evo šta još Orfelin sprema za ovu godinu.
Za Sajam izlazi fantasy roman Naomi Novik Uprooted (koji se, istina, u prevodu Save Kuzmanovića verovatno neće doslovno zvati Iskorenjena nego nešto slobodnije; videćemo), obimnu knjigu na preko 400 strana velikog B5 formata.
Evo šta je o knjizi rekla Ursula Le Guin:
„The magic in Uprooted, with its realistic moral dimension, is so vividly believable that it almost seems you could work the spells. But the book will do that for you.“
A Lev Grossman:
„Wild, thrilling, and deeply, darkly magical. An instant classic.“
A Robin Hobb:
„Enchanting in every sense.“

Treba najaviti i novu ediciju „Noć republike“ u kojoj će se pojavljivati proza nastala na bivšem jugoslovenskom prostoru. Za ovu godinu, u septembru, planiramo dva romana, od kojih će jedan biti roman Milenka Bodirogića sa radnim naslovom Po šumama i gorama ili Izludele planine. A drugi neka, za sada, ostane tajna.

OSTALO

Za Makondo ću verovatno prirediti još jednu zbirku priča E.T.A. Hofmana, u sličnom maniru kao nedavni PESKAR; MAJORAT (ilustrovano, fino, tvrdo, itd), ali mislim da će to izaći tek iduće godine.

Imam gotovu knjigu – EKSTREMNI POGLEDI – izbor mojih novijih eseja i radova na horor teme, objavljivanih u stručnim časopisima i zbornicima, u zemlji i inostranstvu. Neki nikad nisu izlazili na srpskom, a neki jesu, ali na opskurnim i teško dostupnim mestima. Ali nisam siguran da li imam izdavača, jer se nešto nepredviđeno izdešavalo u međuvremenu, pa ću još videti ko će i da li će i kad će ovo izdati.

Prilično je izvesno da ću ove godine prevoditi jednu kapitalnu knjigu iz oblasti filma – meni lično najznačajniju ikada – ali još se pregovara o pravima i uslovima, pa neću još da najavljujem konkretno. Pošto je obimna, ne verujem da će biti gotova do Sajma, mada... ko zna...

Radi se još na ponečemu, ali da ne uročim, čuće se, kasnije, kad se preciznije uobliči i ostvarenju približi.

PROMOCIJE i NASTUPI:
31. maj
Beograd, „Polet“, Art-Anima festival fanta-književnosti
18h: vodim razgovor sa Ilijom Bakićem o njegovoj najnovijoj zbirci priča.
20h: predstavljam Ligotijev DNEVNIK NOĆI zajedno sa Nikolom Vitkovićem, ilustratorom.

18. jun
Beograd, „Polet“,
Svetska premijera III izdanja romana NAŽIVO
18h

19. jun
Beograd, Univerzitetska biblioteka
Pričam o hororu na filmu zajedno sa još jednim učesnikom (čeka se njegova definitivna potvrda o učešću)

Posle toga, moguće da dođem u Novi Sad. Ili odmah nakon ove dve u Bg, ili ubrzo zatim, do kraja juna, ili početkom jula. Takođe se pregovara i sa Kragujevcem za kraj juna.

16-20. jula
Grossmann festival, Ljutomer, Slovenija
Predstavljanje „Poetike strave“, NEKRONOMIKONA, NAŽIVOG, KULTA GULA...

Petak 13. septembar
Vrnjačka banja
Narodna biblioteka
Predstavljanje „Poetike strave“, NEKRONOMIKONA, NAŽIVOG, KULTA GULA...

Biće toga još... Stay tuned...