уторак, 24. мај 2016.

ZAVODNIK u Velikoj Plani (video)

  
Promocija romana Zavodnik, autora Dejana Ognjanovića i horor edicija izdavačke kuće ''Orfelin'' iz Novog Sada održana je u petak 13. maja u biblioteci ''Radoje Domanović'' u Velikoj Plani.


Učestvovali su, pored autora, još i Mladen Milosavljević, voditelj i domaćin i Marko Pišev, pisac.



Iako je tih dana vreme bilo vanredno promenljivo, kao da je mart a ne maj, nije bilo ni kiše ni pljuskova, bar ne u tom času, tako da oni koji su došli da odslušaju ovaj javni razgovor – njih oko 25 – tu svakako nisu bili kako bi se sklonili od kiše.


Dobro, jedan je došao kako bi tu na miru odremao: neki ljudi vole da spavaju uz upaljen TV a neki, eto, uz govorancije na promocijama u biblioteci.


Ipak, svi ostali pažljivo su odslušali to što smo imali da im kažemo, a čak su se neočekivano aktivno uključili u razgovor na kraju. Kao što ćete videti ako pogledate donji snimak, naša priča trajala je sat vremena, a onda se razvila diskusija sa publikom u trajanju od još pola sata. To je pokazatelj da smo ih nečim zaintrigirali i inspirisali.


Voleo bih da smo ih inspirisali i da kupe više knjiga nego što jesu, ali – ne može se SVE imati na ovo krizno vreme. Mnogo slušalaca, malo kupaca...


Uzgred, „Orfelin“ je dan ranije poslao paketić s knjigama u Veliku Planu putem AKS kurirske službe. Taj paket nije stigao u petak 13-ti, kako je trebalo. Ni u subotu 14-ti. Ni u ponedeljak... 


Zapravo, neznano kako i zašto je lutao Srbijom danima i bio ko zna gde, dok se tačno nedelju dana kasnije nije vratio nazad u Novi Sad, bez ikakvog izvinjenja ili, daleko bilo, objašnjenja. Zbog toga koristim ovu priliku da poručim AKS-u: „Neozbiljna, nepouzdana, neodgovorna stoko!“


Sva sreća da sam sa sobom imao nekoliko primeraka I izdanja ZAVODNIKA i par knjiga edicije „Poetika strave“, inače se moglo desiti da promocija prođe i bez knjiga koje se, kao, promovišu. Eto, to vam je Srbija danas!


Ali, to je bila doslovno jedina senka na toj večeri: sam razgovor je protekao u prijatnoj atmosferi, bio je dobro vođen i kvalitetno razvijan (čini mi se; proverite!) a produžio se, zatim, i u obližnjoj kafani uz finu večeru sa našim domaćinima iz biblioteke.


Bio je to tek početak gostoprimstva u Velikoj Plani, koju odavno planiram da posetim, ali o drugim slikovitim lokacijama koje sam sa prijateljima obišao narednog dana – detaljnije uskoro, uz mnogo zabavnih slika.


A do tada, evo ga ceo, nemontiran, uncut snimak ove večeri koji je načinio Milanče Marković, fanta-horor-aktivista i filmadžija iz V. Plane kojem i ovom prilikom zahvaljujemo.


Klikćite i gledajte.