субота, 12. јануар 2013.

Najveća HOROR razočaranja 2012.


            Gledam godišnje liste najboljih i najgorih horora na tamo nekim belosvetskim sajtovima, i shvatam da njihovi tvorci ne prave elementarnu razliku između LOŠEG i SLABOG filma. Odnosno, u isti koš trpaju horore koji su loši po svim zamislivim kriterijumima, i one koji su razočaravajući u odnosu na očekivanja (realna ili izmaštana, nebitno), ali sami po sebi nisu negledljivi, štaviše.
            Ja tu grešku neću da pravim. 
            Zato, sledi osvrt na ono najslabije u hororu 2012. (a slabosti je tu pretežno i bilo; kvaliteta skoro nimalo; samo u tragovima...), i to podeljen na dve liste: prvo sada idu razočaravajući, mada gledljivi horori (slabi u odnosu na ono što su mogli i morali), a u drugom delu nanizani su loši horori bez ikakvih iskupljujućih kvaliteta.
            O većini ovih već sam pisao na blogu, pa ko želi da se podseti, neka klikne na svaki podvučeni naslov, linkovan prema rivjuu.


TOP-10 HOROR RAZOČARANJA U 2012.

USA, 12
**(*)     3-
            Najočekivaniji horor godine, od koga se očekivalo da pomete konkurenciju kao gomilu sitne dečurlije ("Bež'te, deco: stiže tatko!")
ispao je gromoglasan ćorak 
i povod za dosad neviđeno izrugivanje 
čitavom nizu besmislenosti 
u njegovom scenariju, od relativno sitnih budalaština 
pa do temeljnih premisa. 
Ukratko, bedna smejurija i tužno groteskan, 
besmislen, mada mestimično lepuškast i zabavnjikav filmić.

2. THEATRE BIZARRE
USA, 11
**(*)   2+
            Ričard Stenli snima film posle skoro 20 godina, pa makar on bio i kratki – i proizvodi ekvivalent treša srpske produkcije a la Milan ZOMBI ZONA Todorović.  
Tu su još Daglas Bak, Tom Savini, Karim Husain (koji se jedini provlači sa relativno dobrom epizodom) i još neki navodno opasni igrači u nepojmljivo misguided & lame omnibusu. 
Savršeno promašena "horor"-antologija, bez trunke horora u sebi. Staromodno, jalovo, napadno nezanimljivo u svojim povremenim nadobudno "pametnim" a zapravo infantilnim, kretenskim pokušajima da se bude drugačiji

3. V/H/S
USA, 12
**(*)    2+
            Tresla se gora (hajp: najstrašniji film ikada! usiranje od straha! strava i užas!!!) – rodio se iritantni, šuplji, bezvezni omnibus pretežno tupavih pričica – sa mestimično efektnim detaljima. 
U dva sata (!!!) trajanja ovog omnibusa može naći, možda, oko 5-6 minuta vrednih gledanja. Minut ovde, 15 sekundi onde, 40 sekundi tamo, i skrpi se neka šaka jada "horora"...

USA, 12
**(*)  3-
            Ovo ćete videti na mnogim godišnjim listama najboljih (!) horora, ali ne i na mojoj, bar ne u vrhu. Okej, ima tu lepih slika, nešto malo golicanja, okrepljujućeg splatera i čudovišta (za one koji izdrže do kraja), ali ovaj pokušaj meta-horora je u suštini ipak bičevanje odavno mrtvog konja na prozaičan, neduhovit i isprazan način, sa sumnjivom poentom. Ovo je pokušaj da se napravi postmoderni intertextualni "teens in the woods" hororčić koji bi za taj podžanr uradio ono što je SCREAM za slasher. Pih, kažem ja na tu ispraznu tendenciju, i dvostruko pih za konkretni rezultat.

5. SADAKO
JAP, 12
**        2+
            RING-lite za post-RING 3-D klinčuriju koja će u bioskopu da bulji u svoje telefone dok čeka sledeću scenu u kojoj će Sadako da uradi BU! i zagrabi iz ekrana prema njihovim smorenim, ispraznim bićima i da uhvati – šta? Vazduh, eto šta! Niti je nastavak, niti je rimejk: niti je sikvel, niti je prikvel. Odnosno, jeste, sve to, pomalo. I znamo mit o Sadako i ukletom videu, i pravimo se da ne znamo, i da sve to prvi put gledamo…

FRA, 11
**         2
            Klasik gotskog romana + ugledni francuski reditelj nekoliko dobrih trilera + Vinsent Kasel = jalova, šuplja, uninvolving dramica odlične fotografije i... ničeg više. To je anahrona fletlajn smaračina za koju mi uopšte nije jasno ZAŠTO POSTOJI, a naročito u ovom bezobličnom, bezličnom, bezukusnom obliku!  

7. JUAN OF THE DEAD
CUB, 11
**(*)  2+
            I ovo ćete često videti na tuđim Best-of listama. Pih. Samo za neprobirljive "gutaću sve sa zombijima" fanove. Ako vas neko lupi po tintari "argumentom" tipa: "Hej, budite nježni, ta to je prvi kubanski zombi film!" vi mu odvratite palicom za bejzbol od argumenta: "Hej, ako je tako, onda se nauživajte i u prvom srpskom zombi filmu! A onda u slast prožderite i prvi turkmestanski, prvi čileanski, prvi uzbekistanski zombi film..."
            Još jedna zombi komedija! Naslovni junak je ružno-antipatični lik, njegova družina ništa bolja, premisa sa ljudima koji lešinarski pokušavaju da eksploatišu globalnu katastrofu ima u sebi nešto alanfordovsko, ali nije tretirana ni približno sa bliskim duhom, inventivnošću ili idejnošću, Sve se svodi na nizanje gegova od kojih neki nisu loši, ali većini nedostaje PUNCH, ili dodatni twist, nego se svaka situacija, svaka dosetka završava prerano, samodovoljno, a bez punog impakta. Najbolji deo filma je odjavna špica, animirana, uz Sid Vicious obradu "My Way"!

8. THE BAY
USA, 12
**        2+
            Slabo-zanimljiv zaplet o epidemiji nekakvih mutiranih vodenih mekušastih gadarija u jednom malom mistu.
Rudimentarna "storija" (niz nepovezanih epizoda) ispričana na nepotrebno komplikovan i izrazito uninvolving način, iz previše vizura. Nema pravih glavnih junaka, nema emocionalne involviranosti = just a bunch of stuff that happened.
Lišen bilo kakve idejnosti, poente, podteksta osim vulgarnog: "čuvajmo svoju okolinu" + "ovo bi stvarno moglo da se desi!" – kad bi se zezali!
Ima tu nešto malo uspele groze i body horrora (zahvaljujući dobrim efektima maske i kreatura), i to je sve.

UK, 12
**(*)    2+
            Precenjena, patetična dramica sa promašenim pokušajem društvene kritike, i još promašenijim pokušajima "ozbiljnog" horora, za odrasle. Zaista ne vidim drugog razloga da neko ko pretenduje na rudimentarni ukus, mozak ili poznavanje filma ovo oceni većom ocenom. Pokušaj bavljenja aktuelnim društvenim problemima (tinejdžersko nasilje, zločini bez razloga, urban decay, sirotinja, ekonomska kriza i sl.) krajnje je naivan, površan, prostodušan i, ako ćemo pravo, kretenski. Sve to deluje kao daleko neinventivnija verzija filma HEARTLESS (2009)...

SPA, 12
**(*)   2+
            Dobar budžet, slikovita lokacija, solidni efekti maske, pristojna premisa... a opet, sve je tako bledunjavo, zaboravljivo i isprazno. Meh! Likovi su konvencionalni i nezanimljivi, a takve su, uglavnom, i situacije u kojima se nalaze, pa nema baš mnogo prilike za istinski nadahnute a kamoli stvarno duhovite momente.

            No, sve ovo gore se još i može pogledati: u svakome od njih ima bar nešto zbog čega im možete dati šansu ako ste die hard fan bilo čega što se tu nudi – vukodlaka, zombija, splatera, nabildovanih albino vanzemaljaca, ili bar nekog od reditelja ili glumaca...
            Ovi što u nastavku slede (15 najgorih horora 2012-te) nemaju čak ni to!