понедељак, 21. април 2014.

NOVI HORORI (2014) – 1. deo


Prošla je već skoro 1/3 ove godine, pa je vreme da se ukratko osvrnem na neke uglavnom zaboravljive i nebitne hororčiće odgledane u prva četiri meseca 2014. Čisto zato što pojedini među njima nekima od vas mogu izgledati vredni gledanja. A uglavnom nisu.



THE COMPLEX
JAP, 13
**(*)       2+
Hideo Nakata po ko zna koji put pokušava (i ne uspeva!) da priđe makar na kilometar RINGU. Solidna je to pričica o duhovima, marginalno-gledljiva barem u svojoj prvoj polovini, ali onda postaje previše sirasta (cheesy) i bezveznjačka. Ima ukupno jednu jezivu scenu, na polovini filma (sa duhom starca), a ni ona nema pančlajn nego se bzvz prekine. I to je to.


NURSE
USA, 14
*(*)           2-
Ko voli bezumni splatter, može ovde da nađe nešto krvi i gadosti – ali mnoge od njih su kompjuterski nacrtane. Sav taj masakr je bez trunke duha i simpatičnosti, vrcavosti koji su krasili krvoliptanja iz nekih boljih vremena: mean-spirited, mučan, tužan i jadan kao i izgled/pojava/gluma naslovne kreature.


The House Of The End Times
VEN, 13
**           2-
Predugačka i nedovoljno zanimljiva storija (made in Venezuela!) o preklapanju dva vremenska perioda sa previše rupa i neubedljivosti da se to proguta (ponašanje policije; ponašanje glavne junakinje; njen neuverljiv old-age make-up; smisao sveg tog brkanja budućnosti u prošlost...).


Cabin Fever 3; Patient Zero
USA, 14
**           2-
Besmislen pokušaj da se odbaci vickasti duh prva dela i napravi 'strejt' SF-horor o eksperimentima na jednom ostrvu: isprazno, šuplje, zaboravljivo... Još jedan dosadni film čija se 1/3 sastoji iz banalnih soap-opera priključenija novopečeno-venčanih (sa hajlajtom u sceni doslovnog 'jedenja ribe – riblja čorba included') a skoro 2/3 od lomatanja po mračnim hodnicima još jedne napuštene vojno-naučne baze... Zeeeev...


FOUND
USA, 13
*(*)         2-
Još jedan u nizu dokaza da je indie-horror mrtav, da problem nije ni u budžetu pa ni u talentu koliko u opštoj plitkoumnosti i elementarnom nerazumevanju žanra koji se, nominalno, voli, a u praksi – blati. Gluma je slaba, režija početnička, a scenario (o starijem bratu koji odseca glave i donosi ih u svoju sobu, u kuću gde još živi s roditeljima, i o njegovom mlađem bratu, koji obožava horor filmove, i nalazi ove glave...) uvredljivo je kretenski. To naročito važi za izrazito promašeni pokušaj tragičnog splatter završetka sa "duhovitim" pančlajnom.
  

ALMOST HUMAN
USA, 13
*(*)         2-
Koliko gladni 1980-ih treba da budete pa da ovu nemuštu, trapavu i kretensku varijaciju na otkačene SF-horore iz '80-ih progutate kao 'pravu stvar'? Mnogi na netu otkidaju na ovo, ali svakom pronicljivijem gledaocu jasno je da je ovo amaterski slikano i režirano, da ružno izgleda, slabo je glumljeno (uključujući unikatno antipatičnog gl. junaka!), i ima premalo efekata maske (a to malo što ima, jeftino je i loše). Kad se samo setim da mi je svojevremeno, pre nekoliko decenija, bio bezvezan engleski sf-horor X-TRO (1983). U poređenju sa ovom nebitnom besmislicom X-TRO je pure cinema, boleština, weirdo cinema at its finest + orgija izuzetno maštovitih efekata maske i transformacije. Ništa od toga ovde. Ništa...


TULPA
ITA, 12
**           2-
Italo je mrtav. Šta vredi ideja, koja zvuči kao solidan ali nerazrađeni sinopsis za neki sicko giallo iz ranih 1970-ih, kad je sve uslikano jadno, ružno, sirotinjskom kamerom i sa kastingom koji kao da je glumce sabrao na buvljoj pijaci. Italo horor se nikad nije odlikovao vrhunskim glumačkim izvedbama, ali su barem imali slikovite fizionomije, harizmatične pojave... Ništa od harizme ovde. Glavna glumica jedva da bi prošla kasting za neku drugorazrednu TV sapunicu.


Paranormal Activity: The Marked Ones
USA, 13
**(*)       2+
Još jedan gledljiv ali nebitan FFF sa začinom u vidu hispano-ambijenta, ali to je nedovoljno. Priča je banalno predvidiva i linearna: mladunci urade nešto glupo (muvaju se po stanu preminule medijumke-vračare i prizivaju ko zna šta u pustoj crkvi) i onda glavni među njima postaje sve opsednutiji zloduhom, dok na kraju i ne strada. Ipak, ima tu dovoljno jeftinih fazona od FFF sorte, solidno izvedenih, da ljubitelji ovog podžanra mogu da osete nešto malo jeze – i dobiju barem jednu efektnu, nepredvidivu šok-scenu!

---nastaviće se...---
u idućem nastavku: jedna 'trojka' i 4 'tri minusa'!