петак, 8. јун 2018.

Izašao je GLAS U NOĆI




            Moj izbor 11 najboljih priča V. H. Hodžsona, pod naslovom GLAS U NOĆI, u izdanju Orfelina, upravo je izašao iz štampe kao deseta knjiga edicije „Poetika strave“!

autoru ove fotke fale Blekvudova DREVNA SVETLA!

Hodžson je svojevrstan prethodnik Lavkrafta, sa svojim pomorskim užasima (iz dubina, sa olupina, sa raznih ostrva itd), telesnim mutacijama, ateizmom, okultnim silama i onostranim Ktuloidno-svinjolikim entitetima koji žude da prodru u naš svet. Detaljnije o njemu i o ovoj knjizi vidite OVDE.
            Svoju svetsku premijeru knjiga je doživela na nedavnom Festivalu fantastične književnosti Art-Anima gde sam održao kraće (za moje standarde) predavanje o Hodžsonu i značaju njegovog dela. Fotke sa tog dešavanja krase ovaj post, a načinili su ih razni moji drugari i poštovaoci (Anđelija, Miloš P, Bane, Nikola itd), kojima zahvaljujem na tome, kao i Draži Igrošancu što me je i ovog puta pozvao da učestvujem na ovom vrednom zbitiju.
            Na predavanju je bilo nekih tridesetak posetilaca koji su – uprkos vrelom danu i sparnom, nerashlađenom, skoro nesnosno zagušljivom prostoru kafića „Polet“ bez erkondišna (!) – s pažnjom i interesovanjem saslušali moju priču. Možda je tropska sparina u tom ambijentu bila atmosferska priprema za zbirku koja, pored ostalog, sadrži i priču „Tropska strahota“? Ili kako bi publika bila žednija, pa naručivala više pića? U svakom slučaju, u „Poletu“ je bilo i tropski i strahotno, bez obzira na skromni ventilatorčić koji sam namestio da direktno u mene duva...
Nažalost, u tom trenutku, tj. za tu priliku, specijalno za promociju, izdavač je od štampara uspeo da iznudi samo 8 prvih još vrućih primeraka knjige, pa mnogi zainteresovani nisu uspeli da je kupe na licu mesta. Ali, ne berite brigu: veći deo tiraža u međuvremenu je isporučen izdavaču i prvi pretplatnici bi trebalo već da su do sada dobili svoje primerke – a oni koji nisu, neka se strpe do iduće nedelje. Knjige su na putu.
Pretplata ionako traje do 10. juna, pa ako do sada još niste knjigu naručili direktno od Orfelina, to možete još par dana učiniti po pretplatnoj ceni od 900 din. Na gornjem linku imate detalje.
Ako više volite da knjigu kupujete u knjižari – nema problema. Uskoro će je biti u svim većim knjižarama u zemlji, a knjižarsku premijeru imaće u lancu knjižara DELFI, u „Noći knjige“ – danas, u petak, 8. juna od 17h do ponoći! Naravno, tom prilikom će biti nešto skuplja nego kod izdavača i urednika (mene), ali ipak povoljnija nego u redovnoj prodaji, sa uobičajenom maržom. Konkretno, za izdanja ne-Laguninih knjiga u toj noći popust je 20% na punu prodajnu cenu (a puna je za 40% veća od Izdavačeve).
Dakle, imate sada sledeće opcije: 1) naručiti direktno od izdavača (Orfelin) za 900 din; 2) naručiti direktno od urednika (mene) za 900 din – ali požurite, imam vrlo malo primeraka; 3) kupiti u lancu knjižara DELFI, u „Noći knjige“, za oko 1.050-1.100 din; 4) kupiti u knjižarama u redovnoj prodaji počev od iduće nedelje, za oko 1.250 din...
Gde god da je kupite, svejedno, važno je da je kupite i tako podržite našu akciju plasiranja vrhunskih primera horor književnosti na lep, pametan, stručan i trajan način – akciju koja uveliko traje i u kojoj vam već uveliko spremamo nove naslove i nove horor radosti.

Inače, valja reći i to da smo promenili štampariju: GLAS U NOĆI je prva knjiga koju smo uradili u novoj štampariji, i moram reći da je ova knjiga još čvršća, lepša i kvalitetnije izrađena od dosadašnjih, koje su se tim kvalitetima ionako isticale.
Dakle, ne časite ni časa, i pre nego što krenete na more – nabavite ovu knjigu ispunjenu vodenim i pomorskim strahotama i užasima!

* * *
A evo i nekoliko fotki koje ilustruju kako je bilo na Draža-festu u „Poletu“ i ispred njega.
Skroz pozadi, levo: SF dr ABN. 
Stoji i slika ko zna šta: Mića Milovanović, proučavalac domaćeg SF-a. 
Naguzio se: Draža, direktor festivala.  
Nešto se objašnjavaju: abominablični dr Ghoul i Zakk iz "Laze" za SF ludake. 
Na stolu: upravo raspakovan paketić svežeodštampane knjige GLAS U NOĆI.

Mića Milovanović, SF proučavalac i dr Ghoul, horor osoba



dr Ghoul potpisuje Zavodnika jednom fanu dok se Beki Bekvalac smeje u pozadini (vidi dole zašto)

Tekst koji je taj isti fan napisao o dr Ghoulu na fejsbuku mesec dana ranije.
Na gornjoj slici razgovaramo upravo o tome.