четвртак, 24. јул 2014.

NOVI HORORI (2014) – 3. deo


            Prošlo je pola godine, i nedavno sam se tim povodom osvrnuo na polugledljive horočiće iz fijoke "MOŽE SE POGLEDATI". Sad je došlo vreme za polunegledljive i budalaste koje sam, ipak, iz ovog ili onog razloga, pogledao, a neki od njih mogli bi i vas navesti na pomisao da su možda vredni pažnje. Evo, pa vi vidite dal' vam se isplati...


PIH! MEDIOKRITETIZAM!

STAGE FRIGHT
USA, 14
**(*)      2+
            Mlitav spoj mjuzikla i prilično nezanimljivog slešer-horora s pokušajima ironije i nešto malo šarma. Dobronamerno ali trapavo i nedovoljno involving. Drž'te se, bolje, Soavija, koji najesen izlazi na Blu-reju!

Afflicted
USA, 13
**          2+
            FFF o dva nesnosno iritirajuća idiota na putu oko sveta tokom kojega jednoga ujede vampir, pa počne da skače po zgradama, beži sa sunca i grize vratove... Osim što ima nešto više "spektakla" od prosečnog FFF-a (neverovatne egzibicije u skakanju s velike visine, više efekata maske i sl.), u pogledu zapleta i likova ovo je prilično nezanimljivo, a glavni junaci tu toliko antipatični debili da to bode i oko i dušu!

Blood Glacier
AUS, 13
**          2
            Kilav, promašen, patetičan austrijski pokušaj da se ejpuje jedan od najvećih horora svih vremena, THE THING (1982): kasting je slab, likovi su užasni, dijalozi nesnosni (što je pojačano vrlo lošim, neubedljivim dubbingom na engleski), situacije kretenske (prvog mutanta otkriju tako što se jedan iz naučnog tima bukvalno popiša na njega u kamenjaru; 
kasnije, običan čovek se pet minuta rve sa mutiranim planinskim jarcem dok baba-političarka ne dohvati elektro-bušilicu za led da ga zgodno prosvrdla...), efekti su sporadični, nenadahnuti a lošom, mračnom fotografijom i zbrzanom montažom učinjeni jedva-opazivim. Izrazito uninvolving.

DARK HOUSE
USA, 14
**            2
            Viktor Salva potpisuje film toliko napadno kretenskog koncepta i egzekucije da neku vrstu zabave može pružiti samo ako mu priđete spremni na retko viđene nivoe nenamernog treša. Zamisao o borbi božjih anđela i demona oko sina-naslednika nekakvog mračnog oca nema veze s mozgom, likovi i situacije su moronski, twistovi i otkrovenja su WTF, ali to se kreće dovoljno dinamično da, uz adekvatne aditive i društvo, ovo može da se pogleda. Inače, film je – po prvi put u Salvinom opusu! – misteriozno lišen bilo kakvog pedofilskog ili gay podteksta, barem koliko sam mogao da skužim.

NEVERLAKE
ITA, 14
**            2
            Italijanski, na engleskom, ima simpatičnu premisu i okruženje (pusto jezero u šumi) gde se zapliće nekakva PG-13 storija o jednoj curici, njenom ocu i etrurskim figuricama. Previše ženskasto, zaslađeno, sporo, melodramatično i mekano, ali nije sasvim negledljivo zbog sporadičnih atmosferično-ambijentalnih detalja.



IZBEGAVAJ KAO ŠUGU!
  
PROXY
USA, 14
*(*)           2-
            Ne znam šta je ovim ljudima bilo na pameti, ali ovo je orgija neiskupljujućeg neukusa koja počinje scenom umlaćivanja stomaka trudnice (nikad kasnije ne saznamo ko je i zašto stajao iza toga), a nastavlja se drugim oblicima telesnog, a naročito mentalnog sadizma koji ne bivaju opravdani smislenom ili iole uverljivom storijom. Tortura radi torture. Mlako zabavno samo da bi se videla Kristina Klebe (ZONA OF THE MRTVIH) kako igra montipajtonovski preteranu karikaturu muškobanjaste psiho-siledžijske lezbače.

THE QUIET ONES
UK, 14
*(* )           2-
            Užasno glup poludupast pokušaj da se napravi retro-FFF (rane 1970-e) koji je proizvoljno pomešan sa normalnom naracijom. Besmislen na svim nivoima, počev od same premise da jedan freakshow-creepshow "profesor" uzima pacijentkinju sa ozbiljnim simptomima, vodi je svojoj kući na selu i na njoj radi nekakve neortodoksne "eksperimente" zajedno s grupicom sumnjivih "studenata" – pa nadalje. 
Sasvim nevredan priče, a kamoli gledanja. Koliko su tvorci ovoga nesvesni svoje nesvesti govori i to da su blentavo pozajmili jednu svoju zvrčku (hipno-mašinu, svetlucavu šarenu lažu povezanu elektrodama za glavu devojke) iz jednako lošeg, ali daleko zanimljivijeg u svojoj lošosti – EXORCIST II. Poslednja scena je vrhunac jadnosti. Evo tog surprise BUU! kadra:

CRONE
JAP, 14
*            1+
            Negledljiv japanski ultra-low budget moronizam o skakutavom duhu babe koji proganja praznoglave pop-zvezde, curice u nekoj napuštenoj školi.

DISCOPATHE
CAN, 13
*            1+
            Izrazito promašen pokušaj... nečega! Valjda su hteli da "apdejtuju" originalnog MANIJAKA (1980) iz ugla diskopatije, da to bude nešto između parodije, crne komedije, arty ludila i splatera, ali – to je sve izrazito amaterski zamišljeno i ostvareno, slabo glumljeno, a efekti maske su tek prosečni.

THE LAST HOUSE
USA, 14
*              1+
            Neshvatljivo glup film na razmeđi kičastog umetničarenja i horor-trilera: eventualno gledljiv jedino za mazohistički nastrojene radoznalce da vide how low can you go u pokušajima skroz neshvaćenog ejpovanja Dejvida Linča.

S_X TAPE
USA, 14
*(*)          2-
            Džaba ime Bernarda Rouza (CANDYMAN) kad se ovde ne vidi ni najmanji trag njegovog pečata; skroz banalan, isprazan, glup i nezanimljiv FFF o nekoj fufetini koja se lomata po napuštenoj bolnici, ili ludnici, ili tako nekoj ruševini, dok je ne opsedne neki đavo,
 pa smo onda u finalnoj sceni "počašćeni" snimkom (iz prvog lica) u kome ona odgriza pixelizovani kurac snimatelju. Mislite da tu ima neki podtext? Samo izvolite, pogledajte, pa me obavestite šta ste ovde našli između redova!

WILLOW CREEK
USA, 14
*              1
            Kvintesencija SVEGA pogrešnog u vezi sa FFF podžanrom. Moronski likovi. Glupa premisa (bigfut! koga je briga?!). Predugačka priprema u kojoj se ništa ne dešava. Prozaično-isprazne scene u kojima se "nešto" dešava (nešto lupnulo! nešto šušnulo! šta je to u mraku?). Shaky cam. Kretenski intervjui. Retardirana pjesmica na gitari. 
IMBECILNA poslednja scena. I krem kremova – nešto čak i u FFF-u dosad neviđeno: jedan neprekinuti kadar u trajanju OD DEVETNAEST PREDUGIH PRAZNIH MINUTA u kome statična kamera beleži kako dvoje glavnih kretena sedi u šatoru, zagrljeno, dok oko njih nešto napolju šuška (a ovaj opis zvuči čak i zanimljivije od onoga što zapravo vidite)!

PROPRIETE INTERDITE
FRA, 11
*(*)          2-
            Ovaj je par godina stariji, ali tek ovih dana mi je pao šaka: bolje i da nije! Tako mi i treba kad gledam film koji je režirala žena! Lažno počinje kao neka vrsta horora o ukletoj kući, ali se ispostavi da je uzrok "ukletosti" samo rumunski ciganin koji se šunja okolo u pokušajima da iz lakoverne i labilne žene izmuze nešto para. Žena odlepi, pobije neke ljude na nezanimljive načine (dvocevkom) i... ništa. Ništa. Tupav pokušaj egzorcizma osećaja krivice srednjeklasne familije zbog imigrantske sirotinje koja im se vrzma po gradovima i šumama u potrazi za lakom zaradom.