недеља, 29. септембар 2013.

DARK SKIES (2013)


**       
2+
            Gledajte u nebo, samo i dalje nastavite da gledate u nebo – dok vam ga ovi otužni filmmejkeri zavlače iza leđa, na kvarno, tamo gde ne gledate.  
Gimik postavka: izgleda da su se alieni namerili ne na totalnu invaziju planete, ili barem cele Amerike (jer, Amerika je svet!) nego su prevalili ko zna koliko galaksija samo da bi – gnjavili jednu jedinu (amerićku, of kors) familiju, i to polagano, postepeno, kao gomilica zgubidana koja nema pametnija posla od tih marifetluka (uprkos mega-naprednoj tehnologiji za lomatanje po svemiru i svemu što bi uz nju trebalo da ide)! 
Ta gnjavaža je rađena po šablonu PARANORMAL ACTIVITY: prvo kreću sitne i kao nebitne (možda jeste, možda nije) anomalije, pa onda polagano sve krupnije. Zapravo, ovo filmče se najlakše i može opisati kao "PARANORMAL ACTIVITY sa alienima, za tinejdžere", ali srećom BEZ odurnih "likova" koji sami sebe snimaju; dakle, nema FFF-a nego je to sve klasično ispripovedano. Fala bogu na sitnim milostima!
...Tokom celog filma sve ukazuje da su vanzemljani rešili da ugroženoj srednjeklasnoj familiji otmu starijeg sina kojeg igra Dakota Gojo. On ipak nije amerićki Nikola Kojo, nego pre nešto kao Džastin Biberče klonče. Usput, ala vreme leti: juče je to bio klinja u boy and his robot filmiću REAL STEEL (gde ima ljupka scena kad uči robota da igra), danas se već zlopati sa svojim puppy love mukama u ovom kvazihororu, a sutra ćemo ga već gledati u naslovnoj ulozi abortirske drame TATA IZ NEHATA! Enivej, kakav bi ovo bio američki 'moderni' horor film da nema gimik-suprajz ending? Nikakav! E, zato u poslednjih 5 minuta otkrijemo: ne, nisu hteli njega, uprkos SVEMU što nam je film do tada pokazao, nego zapravo – mlađeg sina, tj. brata! 
Ha ha, ala su ih zajebali! A i sve gledaoce! Mislili ste da je Gojo, a ono zapravo – mudo mojo! Klasični mađioničarski trik diverzijom: sad ga vidiš, sad ga ne vidiš! I, šta s tim? Ništa! Ništa pod milim bogom! Obrni-okreni, Gojo ili Mojo, dvaput ništa je ništa: horora nikad nije ni bilo!
Gledljivo je to, pitko na onaj amerićki profi-odradečki način, ali savršeno zaboravljivo i nebitno. Što bi rekli neki ovdašnji kad hoće da pohvale domaćeg žanrovskog pisca koji nema šta da kaže, ali tu svoju prazninu barem ume lepo da sroči – ovo je "pismeno"! Kome je to dovoljno za aplauz, evo vam: nek dlanovi bride.
Ah, da: postoje neke bizarne blago perverzne niđe-veze sex-reference vezane za mlađanog Goja i njegove predpubertetske ljubavno-erotske nedoumice sa lokalnom curicom – ali i taj podzaplet (i njegove barely legal implikacije) savršeno je nebitan jer, ne zaboravimo, ALIENI NISU TU ZBOG NJEGA NEGO ZBOG NJEGOVOG BRATIĆA! PRC! BWAHAHAHAHA!