среда, 25. јануар 2012.

KLOVN (TV, 2004-2009)

*****
5


    Kako li je jadan, čemeran i upadljivo glup život onih kojima filmska i televizijska zabava i pouka zavise samo od onoga što im Ujka Sem samelje, sažvaće, reciklira i u korita izruči!
    Ja TV ne gledam još od kraja prošlog milenijuma, a i made-for-TV produkte uglavnom eskiviram (život je previše kratak za ta sranja!) – čast izuzecima o kojima ću uskoro. A naročito me vrtoglavica uhvati kad vidim da neki produkt koji svi hvale ima više desetina epizoda razbacanih po 5-10 sezona, u kom slučaju obično sebi kažem: "Za vreme potrebno da se to odgleda radije bih pogledao neke dobre filmove." Ovo naročito važi za recentne *američke* TV produkte, koje moj digestivni trakt ne vari nikako, ili uz mnogo silovanja i zadrške. Da i ne govorim da imam otvoreno gnušanje prema američkim sitkomima – made-for-TV trileri, horori, akcije, SF još i đene-đene, ali od njihovih TV "komedija" dobijam samo poriv za bljuvanjem.

    Međutim, kada sam nedavno otkrio da je sjajni danski film KLOVN (2011), u kome sam veoma uživao prošle godine, zapravo zasnovan na TV seriji istih tih autora i protagonista, mojoj sreći nije bilo kraja. A kad sam još saznao da toga ima oho-ho: čitavih 6 sezona sa po 10 epizoda (24 minuta svaka), načas sam pomislio da možda ipak postoji antropocentrični, Ghouloljubivi BOG! Naime, kad/ako se i zadesi neka genijanost, ona obično bude u formi mini-serije: kao npr. masterpis nedostižnih razmera, takođe danski RIGET (KRALJEVSTVO), koji je svoju neprejebivost smestio u 2 x 4 epizode. Kamo lepe sreće da je od toga ispala mamutska RIGET-DINASTIJA; ali nije. Što je nešto bolje, to je verovatnije da će da pukne pre kraja. Kao što se desilo RIGETU. Kao što je bilo i sa TWIN PIKSOM. Kao što je i MALHOLAND DRAJV umro na pilotu (pa vaskrsnut, jedva, kao film). E, kad sam bio prosvetljen faktom da postoji celih 60 epizoda ove genijalnosti otkrio sam sasvim nova značenja reči sreća, radost & veselje!!!

    Neću da okolišim: KLOVN je nešto najduhovitije što sam gledao poslednjih godina – u vreme kada se čak i doskora pouzdani SOUTH PARK pretvorio u neduhovito i napadno "aktuelno" popovanje, dok usiljene SIMPSONE ne pratim već skoro punu deceniju. I ne samo to, nego bih mogao da potpišem da je ovo jedna od top-5 najduhovitijih serija koje sam ikada gledao, dakle u rangu MONTI PAJTONA, CRNE GUJE, SAUT PARKA i SIMPSONA (dok su bili smešni)! Ovo je prvorazredni LOL materijal: nema epizode da mi ne izmami bar nekoliko glasnih smehova (inače se vrlo retko naglas kliberim tokom gledanja bilo čega) a u nekoliko navrata i suze su mi vrcale niz obraze!
    Glavni junaci su dvojica popularnih danskih komičara koji igraju sebe (tj. svoje žestoko parodirane persone). Frenk je klovn iz naslova: klasična šeprtlja, nešto kao danski Vudi Alen (iz vremena kad je bio smešan), barem po fizionomiji, ali sa urednim poslom i stalnom devojkom s kojom zajedno živi u luksuznom domu. On je nešto kao Kartman koji je odrastao i uspeo da se nekako socijalizuje i da svoje ekstremizme uglavnom sakrije ispod površine, ali u suštini to je isti taj jedva-zauzdani ID – sebičan, samoživ, naivan, rasista, ksenofob, homofob, pun predrasuda, nesposoban, trapav, aljkav, lenj… i sa neodoljivom sposobnošću da u svakoj datoj situaciji uradi i/ili kaže najpogrešniju moguću stvar.

    Njegov ortak Kasper je zgodniji i prividno normalniji: u suštini, on je samo veliki i šuplji sistem za održavanje kurca, koji njime u potpunosti vlada. Mega-švaler i party animal, stalno juri za suknjama, samo gleda da nešto prevrne, da u nešto umoči, iako i on ima stalnu višegodišnju devojku (mnogo nadrkaniju i nervozniju i ljuću od Frenkove, trpeljive) od koje strepi kad je kraj njega, ali čim izmakne iz njene senke, to je Don Žuan na vijagri.
    Njih dvojica su partneri u šteti, s tim što je Kasper primetno (gledaocu ali ne i Frenku) sebičan i u svakoj prilici gleda da sebi ugodi po cenu Frenka, ostavljenog na cedilu. Frenk ume da bude svinja prema svima ostalima ali prema Kasperu je lojalan, često na svoju štetu. Kasper, kao društveno prilagođeniji (i ženama privlačniji), njegov je uzor i inicijator raznih pomodarstava u koja se onda i ovaj, nespretno, uvaljuje (konjske trke, igranje fudbala, lov, seksi kostimi, "the beer club"…).

    Zapravo, besmisleno je ovo prepričavati, jer zapleti kao takvi nisu nešto po sebi originalno, nego je smehotres u onome što ova dvojica sa njima rade! Humor je (pogađate, valjda – ipak ovo ima moj Pečat!) vrlo prljav, surov, crn, beskompromisan i subverzivan. Niko i ništa tu nije sveto! Sve je tu: zezanje na račun Muslimana, crnaca, gejeva, retardiranih i invalidnih; rak dojke njihove sekretarice povod je za nekoliko smehotresnih situacija; tu su hemoroidi; tu su velika govna; SIDA; tu su velike sise drusne striperke (Danska TV očito nema imbecilne američke ograde "dobrog ukusa" i ovde se PRIKAZUJU stvari koje u USA-TV produktima jedva smeju da se pomenu). Jedna od sporednih junakinja u kasnijim sezonama postane brain-dead biljka u kolicima, što izaziva neke od najluđih situacija u celoj seriji: kad nisam UMRO od smeha pred kraj božićne epizode u III sezoni!!! Po patosu sam se valjao pred kraj S03 E04 – reći ću samo: baba-čistačica + MEIN KAMPF + Frenk + puška!

    Sve je to rađeno onim danskim trejd-mark "dokumentarističkim" fazonom (isto kao i RIGET) – sa živom, trzavom kamerom, sa naglim zumovima i montažnim seckanjima, a naturalistička gluma pomaže da humor čak i u ekstremnijim momentima deluje ubedljiviji od uobičajenog američkog sitkom šegačenja i kreveljenja. Vredi još pomenuti da se kao gosti javljaju i neki drugi veliki Danci (kao oni sami) – npr. Mads Mikelsen ima cameo u jednoj epizodi (mada ga nisu upotrebili UOPŠTE; bukvalno se prošetao kroz 3-4 kadra), Lars fon Trir se pojavi u jednoj kratkoj sceni u restoranu (takođe, bez naročite fore oko toga) a daleko najzabavnija je epizoda u kojoj se javlja Ole Bornedal (NIGHTWATCH), kome su ovde pripisali da boluje od epilepsije i od toga izmuzli nekoliko dobrih fazona.

    Naravno da ovo nije samo goli isprazni humor, nego da tu postoji ozbiljan podtekst – pre svega u vidu najsurovije satire na muško-ženske odnose koju sam igde video. Seksom-opterećeni muškarci-dečarci (nikad odrasli!) ispadaju neverovatne džukele i svinje – ali nisu ni žene pošteđene; jer, niko ovde nije! Ispod svih tih fora i fazona nazire se vrlo konzistentna i slojevita obdukcija nesigurne, krhke muškosti na pragu milenijuma koja konzumerizmom, lutanjem od jednog pomodarstva do drugog, od jedne vagine ka drugoj, od jednog kluba ka drugom, pokušava da popuni svoju prazninu i kreira nešto nalik identitetu u stalno-menjajućim perspektivama današnje multi-kulti afluentne ali u dubini ipak trule Danske (i Zapadane Evrope uopšte).
    Kao i sve genijalne komedije, i ova funkcioniše na više nivoa, i zavisno od toga šta i koliko donesete u nju, toliko  i takvoga ćete iz nje dobiti. Ima tu sasvim dovoljno prepoznatljivih kalambura i šegačenja i kreveljenja i sirovog humora sa sranjem i prdenjem i eksplozijama u facu i padanjem na nos da zadovolji i najneprobirljivije – a opet, ako ste posmatranju, analizi, psihologiji i filozofiji skloni, zapazićete ovde mnogo toga pametnog, rečitog i… poučnog!

    Dakle, ne časite ni časa: skidajte ovo dok još ima odakle i dok anti-piratska stoka nije zatvorila i poslednje ventile za nas kojima se ne daje trećina plate (if any!) za box-set originalnih DVD-a ove serije. Trenutno postoje aktivni Rapidshare linkovi na warez.bb forumu, a postoji i odličan torent sa ugrađenim engl. titlovima. Veličina je 20 Gb za 60 epizoda: da, jeste veliki izdatak, prostorni kao i vremenski, ali verujte: KLOVN apsolutno VREDI svaki MB prostora na hardu i svaki minut vremena posvećen gledanju nečeg zaista unikatno duhovitog! Hell, pa cela jedna genijalna sezona ove genijalne serije može se odgledati za vreme koje je potrebno smarač-Finčeru da reciklira (ionako vrlo negenijalni) švedski film od pre nekoliko godina! Ukratko, Danci su, kao i obično *objasnili*!
    Ja rekoh svoje, a vi vidite šta vam se isplati.
    Ako niste sasvim sigurni, pogledajte prvo KLOVN: THE MOVIE, pa ocenite da li vam ti likovi i ta vrsta humora odgovaraju. Mada, onaj kome ovo ne odgovara mora da je zalutao na ovaj blog tražeći "najveći kurac na svetu" ili "pas jebe ženu video", jer inače ovo je PO SVEMU ghoulish materijal za čist Pečat Preporuke!