уторак, 26. септембар 2023.

NOVI HOROR FILMOVI + horor vesti


 

Znam da od mene očekujete osvrt na nove horor filmove. Odavno nisam pisao prikaz, niti zaseban, detaljan, niti grupni, masovni, nasitno. Dva su glavna razloga što toga dugo nije bilo na ovom blogu: 1) intenzivan rad na romanu ZADUŠNICE u prethodna tri meseca, i 2) potpuno odsustvo novih horor filmova vrednih pamćenja i pisanja o njima.

 

Istina, zbog prvonavedenog razloga, nisam overio baš sve što mi je delovalo zanimljivo iz novijeg perioda. Radim na tome ovih dana, koliko stižem, mada već sam se bacio na to da privedem kraju jednu drugu knjigu – transkripte mojih intervjua rađenih na Grosman festivalu. Većina prioriteta koje jesam pogledao, i to je sve jad i beda mediokritetizma i poludupaste zaboravljivosti. Stvarno nemam snage ni volje da se bavim analizom osrednjosti koje tavore u procepu između dvojke i tri minus. Umesto da gubim vreme na njihove rivjue, samo ću ih nabrojati – sve ovo dole ima ocenu oko 2+

 

COBWEB

RENFIELD

THE BOOGEYMAN

THE TANK

THE TUTOR

DAMPYR

TIN AND TINA

THE LAST VOYAGE OF THE DEMETER

 

Dva najbolja horora ove godine ostaju TALK TO ME (imate ga u našim bioskopima, najzad; a ima ga i na strimingu) i MEGALOMANIAC (videh ga na nekim private mestima, širim masama izgleda još nije dostupan).

  

Vredan je, recimo, pomena NEW RELIGION (jaka trojka), japanski weirdo koji je toliko slow burn opičen da je upitno da li se može nazvati hororom; ja ću ga uvrstiti na moju godišnju horor listu, ali verujem da će mnogi gledaoci biti smoreni/zbunjeni njegovom opskurnošću, a mnogi će reći „ovo nije horor!“, sa čime ne bih polemisao. Ali, ako imate kinky ukus za arty bizarnost, dajte mu šansu. To je, posle dugo vremena, jedan Japanac koji podseća zašto smo ih nekad voleli i divili im se.

 

Evo i nekoliko kraćih horor vesti i podsećanja.

 

 

I dalje traje pretplata na prvi tom Barkerovih KNJIGA KRVI i na prvi roman Marka Piševa, TAJNI SVAT. Ne propustite Bibliju savremenog horora – i jednog od najboljih domaćih pisaca strave.

 

Skoro u isto vreme sa ove dve knjige, dakle posle 15. oktobra, iz štampe izlazi i moj 4. roman, ZADUŠNICE. On je u štampi, ali ko ga dosad nije naručio, pretplata i dalje važi. Svi detalji o tome na linku.

finalna korica

Plus podsećanje, iz štampe je izašlo 4. izdanje mog prvenca, NAŽIVO.

Ko želi da se proveseli, nek piše na mejl dogstar666 at yahoo dot com.

 


A da uđete u mood srpskih zombija iz ZADUŠNICA, ako ste u Beogradu 30. septembra, svratite na jubilarnu 10. Zombi Šetnju! Dobro se našminkajte, jer ja ću biti u žiriju!

Ovaj zombi karneval se dešava u okviru Festivala srpskog filma fantastike, gde ćete moći da pogledate jaku selekciju domaćih i regionalnih kratkih filmova (tako tvrdi selektor, Jovan Ristić) i jedan potencijalno zanimljiv američki horor koji ne samo što je sniman u Srbiji, nego se i dešava ovde! Da, nismo „glumili“ Černobil, Rusiju, Tunguziju, nego smo baš baš Srbija kao takva u filmu EIGHT EYES. Javlja mi se da ćemo opet, kao i obično, biti žrtvom orijentalizacije i zapadnjačkog kulturrasizma, mada, ko zna, možda smo donekle i zaslužili kontinuiranost te i takve slike o ovom getu nenormalnosti i ludila.

 

Inače, gost festivala će biti i jedan reditelj meni lično veoma drag, ali još čekam zvaničnu objavu organizatora, pa ne bih trčao s tim pre njih. Ja ću voditi i master class s njim u subotu uveče. Više info u sredu kad se to zvanično obznani.



Najavu festivala (pre nego što im je glavni gost potvrdio dolazak) imate OVDE.

 

Na kraju, loša vest za one koji su se nadali skorom izlasku knjige HOLIVUD OD VIJETNAMA DO REGANA u mom prevodu.

Ja sam svoj deo posla (prevod) završio pre pola godine. Nažalost, zbog nepredviđenih okolnosti zdravstvene prirode u instituciji (NKC) koja knjigu treba da objavi, ona neće biti završena, kako je bilo planirano, za predstojeći Sajam knjiga. Kad će biti, to ne mogu znati, jer sa Višim Silama nisam u kontaktu. Možda na proleće, ako sve bude kako treba.