среда, 20. јул 2016.

U SUSRET ORFELINOVOJ FILMSKOJ JESENI

  
U septembru ove godine se pojavljuje film Tima Bartona Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu (Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, 2016), snimljen po knjizi Ransoma Rigsa, a u oktobru film A Monster Calls, koji je po istoimenom romanu Patrika Nesa snimio Huan Bajona. U Orfelinovom izdanju ova knjiga se zove Sedam minuta posle ponoći.

Od 20. jula do 10. avgusta možete kupiti tri knjige o Čudnovatoj deci (Dom gospođice Peregrin, Grad pustoduha i Biblioteka duša) po promotivnoj ceni od 2.500 dinara (njihova puna knjižarska cena je 3.630 dinara), kao i knjigu Sedam minuta posle ponoći za 700 dinara (puna cena je 924 din). Poštanske troškove plaća Orfelin.
Novac treba uplatiti na račun Orfelina (Kosovska 23, Novi Sad), ProCredit Bank 220-73108-85, a svrha uplate je: Kupovina knjiga. Potom treba poslati mejl na orfelinns@gmail.com sa podacima: Ime i prezime, tačna adresa i broj mobilnog, kao što treba naznačiti i naslove knjiga za koje ste se odlučili.

            Evo nešto više detalja o ovim knjigama.

Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu - Ransom Rigs


Nisam je overio celu, ali sam overio prvih 50-ak strana, i vrlo sam prijatno iznenađen – mislio sam da je to nekakav mlaki young adult, a ovo zapravo može da se čita kao vrlo dobar HOROR roman.
Ne znam na šta liči Bartonov film, trejler deluje pomalo mlako i detinjasto-razdragano, ali knjiga je mračnija i hororičnija, koliko sam mogao da vidim.

TAJANSTVENO OSTRVO
----------------------------------
NAPUŠTENO SIROTIŠTE
----------------------------------
NEOBIČNA ZBIRKA VEOMA
ČUDNOVATIH FOTOGRAFIJA
-----------------------------------------
 

Sve to čeka da bude otkriveno u knjizi Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu. To je nezaboravan roman koji, kombinujući prozu i fotografije, stvara uzbudljivo čitalačko iskustvo. Naša priča počinje užasnom porodičnom tragedijom zbog koje će se šesnaestogodišnji Džejkob otisnuti na sudbonosno putovanje do udaljenog ostrva u Velsu, gde će pronaći ruševne ostatke Doma gospođice Peregrin za čudnovatu decu. Dok Džejkob istražuje napuštene sobe i hodnike postaje mu jasno da su štićenici gospođice Peregrin bili više nego čudnovati. Možda čak i opasni. Možda su bili zatočeni na tom ostrvu sa valjanim razlogom. A možda su i nekako – mada je to delovalo nemoguće – još uvek bili živi.
Ovo je čudesno delo mašte od kojeg će vam žmarci krenuti niz kičmu. Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu oduševiće i odrasle i tinejdžere, kao i svakoga ko nalazi zadovoljstvo u senovitim avanturama.

Veoma neobična knjiga koja je prevedena na preko dvadeset jezika i koja je već stekla kultni status. 20th Century Fox je otkupio filmska prava na ovu knjigu, a film je režirao Tim Barton, čovek koji nam je podario Edvarda Makazića, Noćnu moru pred Božić i Mrtvu nevestu.
Evo trejlera:


Grad pustoduha - Ransom Rigs


3. septembar 1940. godine u bombardovanom Londonu.
Desetoro čudnovate dece beži od armije smrtonosnih čudovišta.
I samo im jedna osoba može pomoći – ali ona je zarobljena u telu ptice.

*  *  *
 
Grad pustoduha uvlači čitaoce u bogato izmaštani svet telepatije i vremenskih petlji, cirkuskih karnevala i menjača oblika – svet nastanjen odraslim „čudnovatim“, krvoločnim stvorovima i fantastičnom menažerijom tajanstvenih životinja. Kao i njegov prethodnik, ovaj drugi roman u serijalu o čudnovatoj deci spaja uzbudljivu fantastiku sa do sada neobjavljivanim starinskim fotografijama stvarajući tako jedinstveno čitalačko iskustvo.

Biblioteka duša - Ransom Rigs
(treći roman o čudnovatoj deci gospođice Peregrin)

DEČAK SA NEVEROVATNIM MOĆIMA

ARMIJA SMRTONOSNIH ČUDOVIŠTA

EPSKA BITKA ZA BUDUĆNOST ČUDNOVATOG SVETA


Pustolovina koja je započela u Domu gospođice Peregrin za čudnovatu decu i nastavila se u Gradu pustoduha stiže do svog uzbudljivog završetka u Biblioteci duša. Šesnaestogodišnji Džejkob otkriva svoju novu i zapanjujuću moć, i uskoro zaranja u dubine istorije kako bi spasao svoje čudnovate prijatelje iz jako branjene tvrđave. Na tom putovanju prate ga Ema Blum, devojka sa vatrom u prstima i Adison Makhenri, pas koji ume da nanjuši izgubljenu decu.
Oni zajedno odlaze iz savremenog Londona u lavirintske uličice Đavoljeg jutra, najgroznijeg sirotinjskog kvarta viktorijanske Engleske. Upravo to je mesto gde će biti doneta konačna odluka o sudbini čudnovate dece iz čitavog sveta. Kao i prethodna dva nastavka, Biblioteka duša čudesno spaja uzbudljivu fantastiku sa nikada ranije objavljivanim starinskim fotografijama, stvarajući tako neponovljivo čitalačko iskustvo.

Inače, sve ove knjige su obogaćene standardno visokokvalitetnom opremom i dizajnom po kojem se Orfelin izdvaja od većine drugih domaćih izdavača: imate unutra i zlatne strane, i bogatu crnu farbu, i fotografije i sl. ilustracije koje su deo romana – dakle, ovo nije klasični klot tekst, crna slova na beloj artiji, nego je i u vizuelnom smislu unutrašnjost nešto posebno. Zbog toga su ove knjige nešto skuplje od uobičajenih „hitova“ i „bestselera“ rađenih na WC papiru koje se raspadaju posle jednog čitanja. Orfelinove knjige pravljene su da traju i da se se s uživanjem iznova iščitavaju i s drugima dele, poklanjaju.


SEDAM MINUTA POSLE PONOĆI - Patrik Nes


Čudovište se pojavilo odmah posle ponoći. Tada se čudovišta pojavljuju. Ali to nije bilo čudovište koje je Konor očekivao. Očekivao je čudovište iz noćne more koja ga je pohodila skoro svake noći otkako je njegova majka počela da prima terapije, noćne more u kojoj je tama i vetar i vrištanje… Ovo čudovište je drugačije, nešto drevno, nešto divlje, i traži od Konora ono najopasnije – traži istinu.
Patrik Nes gradi priču na osnovu ideje Šivon Daud, koju je prerana smrt sprečila da je sama napiše. Ovo dvoje autora, među najboljim piscima za mlade današnjice, zajedno sa ilustratorom Džimom Kejom, stvorili su SEDAM MINUTA POSLE PONOĆI, izuzetan i dirljiv roman, istovremeno mračan i nestašan i bolno čudan.

Roman je pre 2 godine objavio ORFELIN.
U pripremi je i njegov nastavak.

Set in present-day England, it features a boy who struggles to cope with the consequences of his mother's terminal cancer; he is repeatedly visited in the middle of the night by a monster who tells stories. Dowd suffered from terminal cancer herself when she started the story and died before she could write it.
Author Ness and illustrator Kay won the Carnegie Medal and the Greenaway Medal in 2012, the "year's best" children's literary awards by the British librarians (CILIP). A Monster Calls is the only book whose author and illustrator, whether two persons or one, have won both Medals.

Ove jeseni izlazi i film po ovoj knjizi.
Režira ga J. A. Bayona, najpoznatiji po odličnom hororu The Orphanage. Igraju: Felicity Jones, Liam Neeson, Sigourney Weaver...
Trejler za film:


A evo i priloga sa naše televizije o ovoj knjizi.