петак, 21. октобар 2022.

SAJAM KNJIGA 2022: ŠTA KUPITI?

 

Dragi ljubitelji kvalitetnog horora i uopšte ekscentrične književnosti i stripa, evo –kao i svake godine- mojih obaveštenja i preporuka vezanih za Sajam knjiga u Beogradu.

Ove godine se održava od 23. do 30. oktobra, i ja ću tamo biti sve vreme. Možda ne baš svakog dana, ali veći deo Sajma boraviću tamo. 

Moja baza je moj pouzdani izdavač, Orfelin, pa me uvek prvo tamo potražite ako želite moje knjige, potpis, ćaskanje: ako nisam na štandu, tražite od onih koji rade na njemu da me dozovu, i oni će to učiniti. Vidimo se – a evo i zašto!

 

GHOUL PRESS

Na Sajmu ćete izdanja Ghoul Press-a – KULT GULA (horor kritike, eseji i liste), PROKLETIJE (roman) i DIVLJA KAPELA (zbirka priča) – moći da nađete na samo jednom štandu: držaće ih Kontrast izdavaštvo. Tamo ih možete kupiti po starim cenama, dakle nisu povećane zbog inflacije, još uvek su 900 + 900 + 800 din.


Takođe, imaću ova tri naslova sa sobom, za one koji me nahvataju naživo, ali napominjem i naglašavam i crtam: na štandu Orfelina se te knjige ne prodaju, ali ako sam ja na tu prisutan, možete ih kupiti direktno od mene.

To su jedina dva načina/mesta na celom Sajmu gde ćete ih naći: KONTRAST ili ja uživo.

Eventualno ako je pretekao neki komad Darkwoodu, i ako ih iznesu u prodaju sada.

Od romana NAŽIVO imam još samo tri komada preostalih iz celog tiraža, i cena im je 1.500 din. Ako ih želite, rezervišite, pišite mi (dogstar666 at yahoo dot com). Možda ću dogodine raditi dopunu tiraža, ali ne pre leta.

Ako želite moje druge knjige, koje je izdao Orfelin – ZAVODNIK i POETIKA HORORA – njih tražite direktno kod Orfelina.

Orfelin će na Sajmu knjiga u Beogradu, od 23. do 30. oktobra, biti u velikoj Hali 1, na istom mestu na kojem je već 6 godina. U sredu od 13 do 14 časova, i u petak od 18 do 19, knjige će potpisivati dr Dejan Ognjanović, a za vikend, 29-30.10, očekujemo i dolazak Ivane Bodrožić, čiji će se roman Rupa u Srbiji premijerno pojaviti baš za vreme Sajma. Pretplatnici u upravo aktuelnoj pretplati moći će svoje knjige da preuzmu i na Sajmu.

 

 

ORFELIN

 

Orfelin za Sajam izdaje četiri nove knjige.

 

ŽUTI ZNAK – Robert V. Čejmbers

Moj izbor najboljih horor priča Roberta V. Čejmbersa, kojega već znate po zbirci Kralj u žutom. Bez brige, nema preklapanja s tom zbirkom, osim naslovne priče, „Žuti znak“. Detalji su OVDE.

 

SNOVITA POTRAGA ZA NEZNANIM KADATOM, Orfelinovo izdanje Lavkraftovog romana, u mom prevodu, sa dodatnim pričama, i sa novim, ekskluzivnim ilustracijama umetnika Ivice Stevanovića.

 

Plus, još knjiga koje svaka domaćinska knjigoljubiva kuća treba da ima: 

Dugo čekano, godinama moljeno i preklinjano Drugo izdanje moje kapitalne studije o nastanku i razvoju horor književnosti – ovog puta u tvrdom povezu, da njime još ubedljivije mlatite po glavi one koji vam govore da je horor bezvredna književnost!

 

Sestra NEKRONOMIKONA, zbirka horor priča najlavkraftovskijeg pisca koji nije Lavkraft!

 

Dopunite svoju ediciju „Poetika strave“ naslovima koji vam nedostaju! Da podsetimo, evo šta smo sve objavili. Nekoliko od ovih naslova su rasprodati, biće ponovljeni iduće godine. Neki su na izmaku i nestaće/rasprodaće se tokom sajma. Raspitajte se na štandu!

 

 

 

KONTRAST IZDAVAŠTVO

 

Ako ovde svratite da kupite moje knjige KULT GULA, PROKLETIJE i DIVLJA KAPELA, skrećem vam pažnju i na sledeće njihove nove knjige: 

“Abigel”, Magda Sabo



“Abigel”, roman koji nadrasta omladinski i avanturistički žanr, najvoljenija je knjiga Magde Sabo u kojoj jedna od najboljih mađarskih spisateljica ispisuje veliku priču o mladalačkoj nevinosti zarobljenoj smrtonosnom pretnjom, ali i o iluzijama i reaInosti, o odanosti i izdaji, konačno – hrabrosti.

 

“Ministar”, Stefan Bošković

Ispisan u presecima zločina, usuda, erotizma, cinizma, moralnog ambigviteta, okrutnosti, začudne neodređenosti i fatalizma, Ministar je trilerozni naopaki karneval sporog sagorevanja. Istovremeno i psihološki i politički triler, Ministar postavlja bitna pitanja o savremenom društvu, poziciji koju kultura zauzima u njemu, kao i odnosu umetnika i politike. Iznad svega, međutim, tekst traje u pitanju lične (ne)odgovornosti pojedinca.

 

Fantastika: 

Kontrast je ove godine objavio 2062: Treća Odiseja, Artur Č. Klark i 3001: Konačna Odiseja, Artur Č. Klark 



Na istom štandu možete naći njihova ranija izdanja, vrhunce SF romana Ursule Legvin i Filipa K. Dika – ako su vam do sad promakli, to obavezno sebi nabavite. Moje najvrelije preporuke za LEVU RUKU TAME i ČOVEKA PRAZNIH ŠAKA od Legvinke i UBIK i praktično sve ostalo od Dika! 

Plus, Kontrast izdaje i vrhunski domaći časopis knjiškog formata, KNJIŽEVNA FANTASTIKA u kojem ćete naći i moje tekstove i priloge, pa svakako i na to obratite pažnju i uzmite sebi.

 

BEDEM IZDAVAŠTVO

(na spratu)

Novi kratki roman Mladena Milosavljevića VEČNA KUĆA je vrlo dobar, čitao sam ga u rukopisu i preporučujem ga. Horor je, klasičnog tipa, sa etno motivom. Sasvim nalik romanu JEZAVA, čiji bi rukavac lako mogao biti, a o kojem sam ovde naširoko pisao, i koji takođe savetujem da nabavite sad, ako već niste! 

 

LOM

Piter Biskind – Easy Riders, Raging Bulls

Klasična studija o „Novom Holivudu“, tj. najznačajnijim američkim rediteljima stasalim krajem 1960-ih i tokom 1970-ih! Must have!

Easy Riders, Raging Bulls jedna je od najboljih knjiga ikad napisanih o Holivudu, a svakako najvažnija za revolucionarni period Novog Holivuda, koji se desio krajem šezdesetih i ugašen je početkom osamdesetih godina XX veka.
Ova izuzetno uzbudljiva hronika tog vremena, nastala je na osnovu nekoliko stotina intervjua s akterima knjige – filmskim režiserima, producentima, glumcima, scenaristima i drugim protagonistima Novog Holivuda. Tu su na prvom mestu tada mladi režiseri, tzv. „holivudski klinci“ i njihovi filmovi: Kopola, Skorseze, Piter Bogdanovič, Lukas i Spilberg, uz nešto starije Altmana i Ešbija, zatim producenti, pre svega Bert Šnajder i burleskni Čarli Bludorn, pa glumci koji su aktivno učestvovali u kreiranju filmova Novog Holivuda: Voren Biti, Džek Nikolson, Denis Hoper, Robert De Niro, i scenaristi, na prvom mestu Robert Taun i Pol Šreder.

 

 

LOGOS

Uvek valja obratiti pažnju na ovog izdavača! Ako su vam promakla njihova ranija izdanja Selina, Majrinka ili Andrejeva, to se sve MORA imati.

Od novijih stvari, vidim nešto što se zove

Vukodlak - Vladimir Pomerancev  Broj strana: 60Format: B-6 Povez: MekCena: 300 din.

to ću svakako overiti da vidim šta je i kakvo je,

kao i:

Andrej Beli – Zapisi jednog čudaka

 

 

PROMETEJ

 

Stari gradovi Srbije
Autor: Dragan Bosnić
Broj strana / Povez / Pismo:
479 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 22.5 × 22.5 cm

Ko voli "srpski gotik", drevne ruševine itsl. mesta u domaćem ambijentu - ovo je TA knjiga!

 

FEDON

 


DŽON DI I DOKTRINA EGZALTACIJE - OD NAUKE DO MAGIJE: SLUČAJ ELIZABETANSKOG HUMANISTE

Đerđ Endre Senji

Broj strana: 400

Povez: Mek

Format: 15x23 cm

Godina izdanja: 2020.

Kome je prevelika cena ove knjige kod izdavača (3.330 din, kažu), možete pdf naći na netu, na engleskom, ako umete da tražite. I ako ovako tešku literaturu možete na engleskom da ispratite.

  

LAGUNA

Poreklo noćne tame: Edgar Alan Po i počeci američke nauke
Džon Treš

Format: 13x20 cm
Broj strana: 448
Povez: Mek

 

AGORA 

Hose Ovehero: ETIKA SUROVOSTI

 

Oveherova Etika surovosti je pohvala surove umetnosti kao one koja prevazilazi nasilje i
šokantnost kao površna oruđa zabave ili umirivanja građanske savesti i budi nelagodu kod
čitaoca ili gledaoca, navodi ga da preispita svoja najdublja uverenja i moralne nazore i da se
suoči sa samim sobom.

Njena etičnost nahodi se u mogućnosti za preobražaj i dekonstrukciji
opšte prihvaćenih istina, u odbacivanju intelektualne lenjosti i svake sigurnosti, u borbi protiv
konformizma, jeftinog moraliziranja i društvenog licemerja.

Više ovde.

 

ILIJA BAKIĆ: NA KRAJU SVETA, KSANDER

 

Njegov glavni protagonista – vojskovođa Ksander u svojoj opsesivnoj nameri za osvajanjem i savladavanjem novih svetova,  kreće se nepoznatim stazama iskušenja na kojima se suočava sa čudesnim i neistraženim biljnim, životinjskim i ljudskim svetovima i natprirodnim pojavama…

Više

 

 

FILMSKI CENTAR SRBIJE

Od novih stvari najavljenih na sajtu – OVO.

 

Ali možda nas iznenade još nečim.

Plus, oni obično sredom imaju na štandu ogroman popust od oko 50-70% pa ih je tad najbolje obići!

 

 

TANESI

 

O romanu NEČOVEK sam već pisao, podsetite se mog rivjua – a sad imate i akciju sa svim knjigama tog pisca + bonus, odličan Mišimin roman kao poklon! 

 

13 STRAŠNIH PRIČA – Edogava Ranpo, prevod s japanskog Mateja Matić, Miloš Jovanović, Jefimija Jovanović, Dina Hrecak..., predgovor Mateja Matić.

Svet sočiva, ogledala, iskrivljene vizure, kojim putuju čudni putnici sa krpenim lutkama, koji su puni nemogućih ubistava bez zločina i krivca, u kome skoro da i nema natprirodnog, pa se on čini samo stvarniji i strašniji – takvim svetom je u prvoj polovini prošlog veka japansku publiku opčinio, i sada se prvi put na srpskom jeziku javlja u samostalnom izdanju, jedan od najvećih pisaca japanske popularne književnosti: Edogava Ranpo.

 

Plus…

 

  

SLUŽBENI GLASNIK

РУКОПИС НАЂЕН У САРАГОСИ (1810) Јан Потоцки od 1.540,00 smanjen na 924,00

 

 

STRIPOVI NA SAJMU

 

 

VESELI ČETVRTAK

Ne učestvuje na Sajmu! Ne znam zašto – ali pošto ih nema na Sajmu, iskoristite njihove popuste na Trafici, sajtu i gde god!

 

 

DARKWOOD

Kompletiran je KORTO MALTEZE – sad je tu svih 12 albuma Huga Prata! Uzimajte dok ima, nemoj posle da bude kajanja… I 2. tom Kalvina i Hobsa...

 

Svuda gde vidite ime Đunđi Ita – uzimajte! Prva liga horor mangi! TOMIE, FRAGMENTI STRAVE, GJO... 

Ali i, od drugog autora, horor Skrovište!

 

I SOLOMON KEJN pod obavezno, pisao sam već ovde o njemu (klikni naslov!)

 

 

300 ČUDA


HELBOJ! BPRD! OBAVEZNO!

Nisu jeftine, ali su ipak znatno povoljnije nego da kupujete na engleskom! Podsećam na moj rivju NAJEZDE VASKA ŽABATE!

 

MAKONDO

Subićev KONAN je, izgleda, rasprodat, ali ako na njega ipak naletite – to je izuzetna stvar (i vrlo lavkraftovska)!


Ako vam je ta divota promakla, tešite se kod Makonda uz Subićevog TARZANA!

 

ČAROBNA KNJIGA

Konan – Kult Koge Tuna i druge priče

Ovo deluje fenomenalno!

 

KOMIKO

KULE OD PESKA

Znatno bolji strip nego Šamalanov film OLD zadahnut njime…

 

FORMA B

Izdavač poznat po krimi-sf-horor serijalu MORGAN LOST objavljuje integral:

VAMPIRELA!

 

STALKER

Već sam iscrpno hvalio NIKAD ČOVEK u tri sveske Đunđija Ita. To pod obavezno nabaviti.

Kod istog izdavača: OSMI PUTNIK i NOĆ Filipa Drijea.

Plus neki novi Italijan kojeg još nisam imao u rukama ali lepo izgleda. Potražite Stalkera, ti ljudi znaju šta znaju!

Plus LEGENDA O ARNU...

Legenda o Arnu zbirka je koja sadrži tri epskofantastična strip-albuma. Kao dodatak u vidu prologa, naš integral sadrži i slavnu kratku priču, Katedrala.

Zahvaljujući nestvarnom umeću Žan-Kloda Gala, mnogi ovo delo svrstavaju među najlepše nacrtane crno-bele stripove.

 

* * *

 

Sigurno će biti još otkrića i novotarija na licu mesta – pratite ovo mesto, i znaćete šta vredi, šta valja, šta se mora imati!

Plus, ne budite sebični, ne držite saznanja za sebe, nego podelite sa nama ovde u komentarima ako ima još nešto NOVO što mislite da odgovara mračnim, excentričnim, hororičnim (mada ne nužno hororičnim) interesovanjima koja se na ovom blogu promovišu.