понедељак, 3. јануар 2022.

2021: GDE SMO BILI, ŠTA SMO RADILI




            Kraj godine: uobičajeno vreme da se sumiraju aktivnosti i da se vidi - GDE SMO BILI, ŠTA SMO RADILI…

            U ova gnusna Kovid vremena otrcani je kliše, i to ne samo u Srbiji nego širom sveta, kukati na prethodnu godinu, brisati je iz kalendara kao da se nije desila, proklinjati je, itd. Ta globalna pošast je definitivno ostavila svoj pečat na SVE, nekome direktno, nekome indirektno. 

Mene lično je za sada zaobišla, delom zbog mog doslednog pridržavanja distance od čopora, mase, rulje i svih mesta gde se ovi okupljaju, a delom zbog odgovornog ponašanja (tri doze Fajzera, izbegavanje skupova, svadbi, slava i sl. dešavanja, osim u baš najintimnijem okruženju)…

            Uglavnom, ja ću i po tom pitanju da idem protiv struje i da se izdvajam iz mase, jer neću da pljujem po 2021. a još manje ću da je ignorišem i priželjkujem da se nije ni desila. Ne mogu i neću da proklinjem godinu u kojoj sam sa uspehom završio i objavio svoj novi roman – pa još dugo planirani, najavljivani, čedo koje sam tako dugo nosio u sebi.  

Sve i da ništa drugo nisam uradio u prošloj godini, 2021. bi bila krupnim ciframa upisana u mom privatnom svemiru. A uradio sam još ponešto, reklo bi se, ne samo za sebe.

            Šta vi kažete?

 

MOJE KNJIGE

 

PROKLETIJE

 

26. aprila raspisao sam pretplatu za moj treći, do sada najobimniji i najambiciozniji roman. PROKLETIJE su izašle iz štampe, baš na Vidovdan! Kako prikladno za knjigu u kojoj Kosovo tako fundamentalno figurira…

            Narod je odlično reagovao: moj izbor prvih osvrta imate, u tekstu NAROD GOVORI, OVDE, a sve ostalo (26 rivjua ukupno, za sada) stoji na GUDRIDSU – OVDE.

            Reagovali su čak i ljudi sa kojima se ne može reći da sam u ljubavi: Dimitrije Vojnov opširno piše o PROKLETIJAMA, a čak i Dexa Pantalejski reče na Instagramu da mu se veoma sviđa početak (mada je nestao u akciji tamo negde kad, posle akcije, u knjizi krene da se kontemplira).

Posebno je zabavna reakcija Bobana Kneževića, poznatog našeg pisca i nekada davno izdavača, a danas pretežno pirata i pilićara. Njemu nije bilo dosta što je Prokletijama, zajedno sa svakom drugom knjigom koju sam napisao, na Gudridsu dao čistu jedinicu (1).


On je tamo otvorio i lažni nalog pod imenom „Nebojša Majstorović“, koji mu služi da sa njega daje petice svojim izdanjima i jedinice piscima koji ga nerviraju, pa mi je i sa njega dao još jednu! Kad uspem da iziritiram jednog tolikog paćenika na tako očajničke reakcije – onda znam da nešto zasigurno radim kako valja!

Na slici: Boban Knežević (aka Nebojša Majstorović)

 

            Što se drugih mojih knjiga tiče:

ZAVODNIK je tokom leta 2021. doživeo svoje 3. izdanje, odnosno drugo, blago redizajnirano, kod Orfelina.

NAŽIVO se odlično prodaje zajedno sa PROKLETIJAMA, u paketu, i moj tiraž 3. izdanja tog kult romana je na izmaku. Ostalo mi je još oko 25 primeraka. Kad se oni prodaju, ove knjige sigurno neko vreme neće biti na tržištu, jer mi se ne isplati odmah da radim 4. izdanje. Moraće da se stvori veća kritična masa odocnelih i predugočekajućih čitalaca, bar stotinak takvih da mi se javi kako bih razmotrio ulaganje u to. Zato, ko NAŽIVO još nema, nek ne čeka još dugo. Isto važi i za KULT GULA, koji je takođe na izmaku, tim pre što za njega sasvim izvesno ne planiram da radim 2. izdanje. Obe te knjige očekujem da se rasprodaju u prvom tromesečju 2022.

 

 

PROMOCIJA SRPSKIH HORORA U SVETU

 

WOODLANDS DARK AND DAYS BEWITCHED

Imao sam tu čast da učestvujem kao jedan od sagovornika u dokumentarcu WOODLANDS DARK AND DAYS BEWITCHED: A HISTORY OF FOLK HORROR rediteljke Kier-La Janisse.

Ovaj dokumentarni film pokriva podžanr „folk horora“ na filmu, uključujući TV i kratke filmove, u kinematografijama širom sveta. 

Tu sam upao ja, da kažem koju o LEPTIRICI, ali i o folk-hororu uopšte…

Dokumentarac je prikazan na više značajnih festivala širom sveta i pokupio je grdne nagrade – nagrade publike na Fantaziji i SXSW, žirija u Nešvilu, itd.

 

 

ALL THE HAUNTS BE OURS: A COMPENDIUM OF FOLK HORROR

 

„Severin Films“ je početkom decembra 2021. objavio neverovatan „box“ pod naslovom ALL THE HAUNTS BE OURS: A COMPENDIUM OF FOLK HORROR. U njemu je dokumentarac WOODLANDS DARK AND DAYS BEWITCHED poslužio „samo“ kao okosnica, poveznica, kičma, ali u njemu je na 12 blu-rej diskova (+ 3 CD-a i u jednoj KNJIZI) objavljeno 20 folk horor filmova, praćenih brojnim dodacima (kratki filmovi, video intervjui, itd).

DISK 3 u ovoj „kutiji“ sadrži tri klasična horor gotika u režiji Đorđa Kadijevića, koji se po prvi put predstavljaju Anglofonom svetu. (Istina, LEPTIRICA je pre par godina izašla na blu-reju u Nemačkoj, sa opcijom engleskih titlova; ali to izdanje su, izvan Nemačke, primetili samo najzagriženiji i najmalobrojniji frikovi Engleske i Amerike.)

Ovog puta, LEPTIRICA će im biti ponuđena u okviru pakovanja koje je apsolutno nemoguće prevideti, ignorisati, ne primetiti. U društvu nekih izuzetnih, svetski relevantnih filmova. I praćena adekvatnim, ozbiljnim extra materijalima (kakve švapsko Ghoul-free izdanje nije imalo)! Evo šta na tom disku ima.

 

LEPTIRICA
65 mins | 1.33:1 | Color | Region Free
Serbian mono with optional English subtitles
HD master from Public Service Media Radio Television of Serbia

-Special Features:

---Radical Fairy Tales — Interview With Director Djordje Kadijevic 

 

Plus bonus short films newly remastered in HD from archival film elements at Public Service Media Radio Television of Serbia:

 

ŠTIĆENIK (Djordje Kadijevic,1973) (45 mins)
---Diary Of An Inmate (10 mins) - An interview with Štićenik actor Milan Mihailovic

 

DEVIČANSKA SVIRKA (Djordje Kadijevic,1973) (60 mins)
---Prisoner Of Song: An interview with Devičanska Svirka actor Goran Sultanovic

 

            Ja sam organizovao ove dodatke i spremio pitanja za intervjue, koje je usnimio i montirao Igor Stanojević.

            A ni to nije sve.



            U okviru ovog paketa je i knjiga, zbornik eseja pod naslovom ALL THE HAUNTS BE OURS, na 126 strana, obilato ilustrovana. Priredila Kier-La Janisse, a učestvuju sa svojim originalnim esejima Andy Paciorek, Stephen Volk, Mitch Horowitz, Dawn Keetley, Sarah Chavez, Stephen R. Bissette i Dejan Ognjanović.

Moj esej u ovoj knjizi posvećen je SRPSKIM VAMPIRIMA, odnosno osobenostima koje u našem narodnom verovanju, prozi i na filmu ima ovo stvorenje, u kontrastu prema zapadnjačkom poimanju vampira.

 

U broju 202 magazina RUE MORGUE inicirao sam kod urednice ideju da upravo folk horror bude naslovna priča, povodom gorepomenutog dokumentarca i pratećeg „boxa“.

U okviru tog temata nalazi se i moj esej o SRPSKIM VAMPIRIMA – ali drugačiji od onoga u knjizi ALL THE HAUNTS BE OURS.

Dobro, ima nekih neizbežnih preklapanja, ali ovo je popularnije pisano, i sa drugačijim uglom i akcentom, iako je i tu LEPTIRICA u okosnici.

Dakle, SERBIAN VAMPIRES su na korici (i u unutrašnjosti) najboljeg horor magazina na svetu: u broju 202 za sept-okt 2021!

 

 

MOJI RADOVI U KNJIGAMA

 

Edicija „Poetika strave“

 

            Tokom 2021. Orfelin je objavio još četiri knjige u svojoj sve većoj i sve lepšoj ediciji Poetika strave, i to upravo ove (klikni na naslove za detalje):

-MRAČNI PREDELI - Stefan Grabinjski

-MALPERTUI: KUĆA ZLA - Žan Re


-ČOVEK KOGA JE DRVEĆE VOLELO - Aldžernon Blekvud


-TEATRO GROTTESCO - Tomas Ligoti

 

Edicija „Crna mačka“ 

KNJIGA EJBONOVA - Klark Ešton Smit

 

KNJIGA EJBONOVA je naslov famozne demonske knjige, okultnog priručnika i skrivene istorije sveta koju je zamislio klasični američki pisac fantastike i strave, Klark Ešton Smit. Otud je to savršen naslov za antologiju koju sam priredio, odabravši 21 najbolju horor priču iz njegovog bogatog opusa. Opusa, uzgred, iz kojeg do sada na srpski nije bilo prevedeno (skoro) NIŠTA!

Dakle, u istoj ediciji „Crna mačka“ u kojoj smo vam već predstavili ultimativni NEKRONOMIKON H. F. Lavkrafta, moj izbor najboljih Lavkraftovih horor priča, prošle jeseni izašla je i KNJIGA EJBONOVA, moj izbor najboljih Smitovih horor priča.

Obimna (470 strana), tvrdo povezana, šivena knjižurina velikog formata, sa vrhunskim sadržajem i vrhunskim dizajnom (by Ivica Stevanović, u saradnji sa Davidom Tankosićem), štampana u dva tona (crni i zlatni), sa obiljem atraktivnih ilustracija i fotografija.

            Ko još uvek nije sebi pribavio ove ljepotice, neka piše na orfelinns@gmail.com

 

 

REASURING TALES T.E.D. Klajna

 

Ponosan sam što sam deo novog izdanja knjige REASURING TALES T.E.D. Klajna!

Pošto se Klajnu veoma svideo intervju koji sam s njim radio za magazin Vastarien, rešio je da ga uvrsti kao dodatak novom, proširenom i revidiranom izdanju svoje odavno rasprodate i zadugo nedostupne zbirke priča.

Knjiga je izašla u USA krajem novembra 2021.

 

 

ROMAN O MUMIJI i AVATAR Teofila Gotjea u jednoj knjizi

Za ovu knjigu sam napisao pogovor pod naslovom „Teofil Gotje: Fantastika kao viša stvarnost“

Detaljnije o knjizi piše OVDE.

 

 

RADOVI U ČASOPISIMA

 

 FILAŽ br. 16/17.

U novom broju, pored ostalog, možete pročitati moja dva horor intervjua, 1) sa Kjubrikovim izvršnim producentom, Janom Harlanom, o Isijavanju, i 2) sa Fabrisom di Velzom, o hororu, a i šire.

Ima tu i drugih vrednih stvari, pa bacite sami oko na sadržaj, OVDE.

 

 

7. broj časopisa KNJIŽEVNA FANTASTIKA

Osvrćem se na stvaralaštvo kontroverzne Popi Z. Brajt, nekadašnje američke autorke, a sada autora, u eseju „Deca noći kod Popi Z. Brajt“.

 

 

            VASTARIEN Vol. 4, Issue 2; Fall 2021

Veoma sam ponosan na činjenicu da sam ponovo deo jednog od najboljih današnjih književnih časopisa koji se bavi hororom. Eno me opet u ligotijevsko-mračnjačkom, modern-weirdovskom, itekako zapaženom i s pravom hvaljenom Vastarienu, časopisu koji je vrlo brzo stekao ozbiljan renome, i odakle su priče i eseji već bili nominovani za najveće žanrovske nagrade, a poneki su ih i dobili.  

Konkretno, u najnovijem broju, koji je iz štampe izašao sredinom decembra, objavljen je moj stručni rad pod naslovom „The Three Paradigms of Horror“.

Više o tome – OVDE.

  

PROMOCIJE I DRUGI JAVNI NASTUPI

 

            Zbog Korone ih je ove godine bilo manje nego što sam planirao, ali nije baš da uopšte nisam komunicirao sa javnošću i publikom…

 

Prva prava promocija mog romana Prokletije bila je u BEOGRADU, u nedelju 4. jula, u POLETU. Bilo je to u okviru Festivala fantastične književnosti Art-Anima.

Trebalo je da u razgovoru sa mnom učestvuju Ana Marija Grbić i Igor Stanojević, ali su oni zbog bolesti u zadnji čas morali da otkažu; srećom, uskočio je Spas-U-Zadnji-Čas MARČELO, koji je jedan od urednika ove knjige i stručni saradnik na njenoj lekturi.

Promocija je bila spektakularna, sa stotinak posetilaca, odličnom atmosferom, pitanjima iz publike, odličnom prodajom knjiga…

 

 

Promocija u Negotinu, 16. jula, u Narodnoj biblioteci: vodio Saša Skalušević Skala.

 

 

Promocija na festivalu GROSSMANN 2021, sredinom jula, u Ljutomeru, Slovenija. Razgovor vodio Nenad Bekvalac.

 

 

Vodio sam javni razgovor („Master class“), na ljutomerskom trgu, sa Gerijem Šermanom (Gary Sherman).

On je reditelj jednog od beskrajno mi dragih horora 1980-ih, DEAD & BURIED, a nije za potcenjivanje ni njegov debi, DEATH LINE aka RAW MEAT.

 

 

„U brdima, horori“ – Bibliosalon sa Dejanom Ognjanovićem u Kučevu

U četvrtak, 28. oktobra 2021. u Narodnoj biblioteci u Kučevu (Biblioteka „Nikola Sikimić Maksim“), govorio sam o žanrovima književne fantastike i horora, o položaju i tretmanu ovih žanrova među čitaocima kod nas i u svetu, kao i o romanima NAŽIVO i PROKLETIJE, ali i o mojim drugim horor aktivnostima, uključujući uređivanje edicije „Poetika strave“ za Orfelin.

Gost-domaćin mi je bio kolega, pisac folklorne fantastike i strave, antropolog Mladen Milosavljević. Moderator i autor BiblioSalona: Jovana Dišić, filolog i folklorista. Pogledajte ceo razgovor OVDE.

 

 

GHOUL(S) na Festivalu srpskog filma fantastike

Festival srpskog filma fantastike održan je 2021. godine baš uoči Noći veštica, i to 29-31. oktobra (petak-nedelja) u DKC-u.

U subotu se dešavala ZOMBI ŠETNJA, a u žiriju za najzombije bio je dr Ghoul lično.

 

            Konferencija: „Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije”

U beogradskom Domu Omladine održan je 7. FESTIVAL AMERIČKOG NEZAVISNOG FILMA. U okviru festivala bila je održana konferencija „Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije“.

Na toj konferenciji učestvovao sam sa izlaganjem pod naslovom „AMERIČKI INDI HORORI POSLE VEŠTICE“. Bilo je to na sesiji u nedelju, 21.11. (Dom Omladine, sala „Amerikana“, 12-14h).

   

INTERVJUI

 

 

1) Novi intervju za Narodne novine

U izdanju najboljih i ujedno jedinih niških dnevnih novina, Narodne novine za 25.01.2021, mogli ste pročitati intervju sa mnom. O koroni, o Orfelinu, o Prokletijama, o redu, radu i disciplini... sa mnom je razgovarala Aleksandra Gojković.

 

2) Sajt posvećen fantastici, Autostoperski Vodič Kroz Fantastiku, imao je ekskluzivu: prvi moj intervju na temu novog romana PROKLETIJE! Pronicljiva i stručna pitanja by Dejan Sklizović i odgovori by Dejan Ognjanović, mogu se pročitati OVDE.

 

            3) Intervju, ekskluzivan i izdašan, te nadasve stručan, za blog The Cult of Ghoul, pretežno o PROKLETIJAMA, nalazi se OVDE

 

            4) Intervju pod naslovom „Odličan pisac doživljava stvari šire i dublje od prosečnog čoveka“ dao sam početkom oktobra 2021. za web portal „Report.rs“ i za Marka Veljkovića koji za njih piše. Evo ga sad i OVDE.

 

            5) 20. marta u Crnoj Gori je izašao intervju sa mnom, u rubrici „33 obrtaja“ u podlistku OBJEKTIV, u okviru dnevnog lista POBJEDA. Njegova onlajn verzija sada je OVDE. Pogledajte tu verziju jer ima nekih dobrih Jutjub linkova. Autorka intervjua je Milena Čavić. A sada taj intervju možete pročitati i na mom blogu, OVDE.

 

            6) Ghoul na Grčkoj nacionalnoj televiziji

Ovog leta je ekipa Grčke nacionalne televizije ERT3 boravila u Srbiji gde je snimila čitav niz dokumentarno-putopisno-reportažnih emisija o raznim gradovima i regionima Srbije, pa, neminovno, i u Nišu.

U okviru polučasovne emisije o Nišu učinili su mi čast da mi posvete pet minuta: snimali su u mom stanu, odnosno kući, i u mom dvorištu, pa evo prilike da me vidite u mom horor leglu, u domaćoj atmosferi, kako pokušavam da jezgrovito, na engleskom, objasnim čime se bavim, zašto, i sa kojim konotacijama. Pogledajte ovaj prilog OVDE.

 

7) Pričao sam za RTS o seriji Squid game

Na blogu sam o njoj već pisao blogerski, OVDE, a za državnu TV sam pričao sa vezanom kravatom. Evo kako: „Serija Squid game – krvava alegorija koju ne možete da prestanete da gledate“. Kliknite OVDE da vidite taj članak!

 

* * *

 

Eto, toliko je, od mojih radova, u javnosti obznanjeno, plasirano i podeljeno tokom 2021. Možda nije mnogo, ali nije baš ni za bacanje.

Naravno, radilo se još mnogo toga tokom 2021. čega će rezultati biti završeni i spremni za publikovanje tokom nove 2022. godine. Najavu nekih od njih podeliću sa vama na ovom istom mestu, tokom januara, čim se još nekolicina njih učvrste i definišu. Bez brige, čekaju vas razne lepe horor stvari... Samo polako i pametno…