недеља, 20. јун 2021.

HOROR PLANOVI ZA 2021.

  

Pre nego što krenete da se žalite („Gule, poslao sam ti priču, scenario, roman… još pre X meseci – kad ćeš već jednom da pročitaš?!“ „Gule, kad ćeš napokon da napišeš nešto o novim horor filmovima?“) osećam obavezu da vam kažem ponešto o horor projektima na kojima radim prethodnih meseci, nedelja i ovih dana, i zbog kojih ne stižem da se bavim skoro ničim drugim, a čije rezultate možete očekivati uskoro, a najkasnije do kraja ove godine.

 

 

PROKLETIJE

Moj treći roman iz štamparije treba da mi stigne u sredu ili četvrtak, dakle oko 24. juna – i smesta krećem da ga šaljem pretplatnicima onim redom kojim su mi se javljali.

 

Vest za one koji žive u BEOGRADU – sad je zvanično: premijerna promocija PROKLETIJA biće u nedelju 4. jula u 18h, u klubu POLET (Cetinjska 15), u okviru festivala ART-ANIMA. Ako uspem da organizujem transport više paketa u Bg, u dogovoru s pretplatnicima srediću preuzimanje knjiga naživo, ko tako želi, umesto preko nikad-dovoljno-pouzdanih poštara.

Izlazi: 24. juna

 

 ZAVODNIK - 3. izdanjeOrfelin uskoro, tokom leta, izdaje 3. izdanje mog trenutno rasprodatog romana. Sadržaj i tekst su identični prethodnom izdanju, sa nekim vrlo malim korekcijama teksta i preloma.


KNJIGA EIBONOVA – Klark Ešton Smit

Pošto su već plaćena autorska prava, a veći deo sadržaja već preveden i spreman za prelom, mogu da obznanim sledeće: druga knjiga u Orfelinovoj ediciji „Crna mačka“ biće moj nekronomičasti izbor najboljih horor priča Klarka Eštona Smita, najlavkraftovskijeg pisca koji nije Lavkraft.

Dakle, biće to knjiga po svemu srodna NEKRONOMIKONU – 

veći format, veći obim, dizajn, srebrotisk, mnogo više stvari za čitanje (čak 20 priča + jedna novela!), opširan pogovor, predivne ilustracije…

Izlazi: u septembru ili oktobru

 

 

TEATRO GROTESKO – Tomas Ligoti

U Orfelinovoj ediciji „Poetika strave“ izlazi i nova (na srpskom) zbirka Ligotijevih priča – po meni, najbolja njegova.

Izlazi: do kraja 2021. godine

 

 

HOLIVUD OD VIJETNAMA DO REGANA, I DALJE – Robin Vud

Ja prevodim a Niški Kulturni Centar objavljuje jednu od najbitnijih knjiga iz teorije filma, izuzetno važnu za razumevanje horora, i uopšte američkog filma 1970-ih i 1980-ih. Meni je ovo fundamentalno delo, koje mi je otvorilo oči po pitanju horora kao NIŠTA drugo što sam ikada pročitao. Krajnje je vreme da se ovaj prvorazredni klasik pojavi na srpskom…

Izlazi: do kraja 2021. godine ili početkom 2022.

 

LEPTIRICA + DEVIČANSKA SVIRKA + ŠTIĆENIK na Blu Reju

Kadija na snimanju Štićenika

Ove jeseni jedan američki distributer objaviće ova tri horor klasika Đorđa Kadijevića na blu reju. Nisu još zvanično to na internetu objavili, pa ne smem da kazujem detalje (ko, gde, šta, kad, kako), ali valjda neće zameriti ako ovde, na srpskom, nagovestim da će se to desiti – i da sam ja snažno involviran oko dodataka (EXTRAS).

Caci se priseća Štićenika

Konkretno, osim najboljih mogućih verzija ovih filmova, na disku će biti i moji novi, originalni video intervjui s Kadijom, Cacijem Mihajlovićem (Štićenik) i Goranom Sultanovićem (Svirka) + u bukletu, biće moj esej o „Srpskim vampirima“…

Izlazi: oktobar

 

 

RUE MORGUE o srpskim vampirima


U tematu o folk hororu, a povodom dokumentarca WOODLANDS DARK (u kojem nešto malo i ja učestvujem!), u najboljem svetskom horor magazinu pisaću o srpskim horor klasicima i o izvornim srpskim vampirima… Biće to u Halloween specialu, dakle sept-okt. dvobroj.

Izlazi: 1. septembar

 

 

DAVITELJ PROTIV DAVITELJA na Blu Reju

Jedan engleski distributer objaviće na blu reju Šijanov horor-komedijski klasik.

I ovde sam snažno involviran oko dodataka (EXTRAS), i to: novi video intervju sa Šijanom + tekstualni intervju sa Šijanom + esej o tom filmu + audio komentar (zajedno sa kritičarem i rediteljem Igorom Stanojevićem).

Izlazi: krajem 2021. ili početkom 2022.

 

 

GROSSMANN 2021.

Pošto sam prošlo leto preskočio, zbog korona-pandemije, ovoga ipak idem u Sloveniju na najbolji regionalni festival horora i fantastike (i vina!).

Tako ću predstaviti PROKLETIJE i nove Orfelinke – a trebalo bi i da vodim razgovor sa glavnim gostom festivala, Gerijem Šermanom, rediteljem dva meni veoma draga horora (DEATH LINE + DEAD & BURIED)

Kad? 16-20. jul

 

 


Spremaju se i druge knjige za Orfelin, ali pošto „neprijatelj prisluškuje“ nadam se da nećete zameriti što neću baš sve karte da otkrivam: pratite ovo mesto i znaćete sve na vreme, i mnogo pre vremena!

Nadam se da ću u celoj toj prevodilačko-priređivačko-pogovordžijskoj gužvi stići da napišem još koju priču iz sveta NAŽIVO/PROKLETIJE, ali prosto ne smem da obećavam…

 

 P.S. A što se tiče pitanja „Gule, kad ćeš napokon da napišeš nešto o novim horor filmovima?“, odgovor na njega glasi: "Kad vidim neki koji zaslužuje ocenu veću od 3-! To se u ovoj godini još nije desilo!"


P.P.S: Mnogi me pitaju za nekronomičasto izdanje Poa kod Orfelina, koje sam svojevremeno najavljivao. Nažalost, to se neće desiti. Sad kad maltene nema izdavača u Srbiji koji nije izdao "svog" Poa, i to u poslednjih godinu-dve (uključujući tu i dva najveća mejdžora, ne samo izdavačka nego i distributersko-prodajna), bilo bi suicidalno da i Orfelin uđe u izradu jedne tako ambiciozne i skupe za proizvesti knjige, a koja se nikako (s tom i takvom konkurencijom) ne bi mogla prodati u tiražu kojim bi se isplatila. I nemojte se uopšte zaklinjati da biste smesta bacili u kantu ili na Kupindo svoja tuđa izdanja Poa ako bi Orfelin uradio jedno ultimativno - znam da postojite. Znam da vas ima. Dvesta, možda čak i celih trista takvih postoji, sigurno... Ali, da bi se to izdanje isplatilo, trebalo bi da takvih ima bar 1.500, ako ne i 2.000... Dakle, Orfelin Poa neće u dogledno vreme raditi...

16 коментара:

 1. Svaka cast, fon Gulau, dosta materijala za ljubitelje. Inace, i dalje mislim da si se ogresio o Saint Maud

  ОдговориИзбриши
 2. Svidja mi se odluka vezana za dela Klark Ešton-a, samo se nadam da srebrno tisak nece biti kao na Nekro. na mestima koja se najvise drze tokom citanja i vremenom se skidaju, na kraju dobijes knjigu koja je i dalje lepa ali izgubila na mnogim mestima tisak.

  A za Po-a, paaaa cekacemo :D

  Kada sam skoro pitao za neki SCF horor, imao sam na umu, to da Orfelin u sustini nije izbacio do sada nijedan, ako ne racunamo Lavkrafta i poneku njegovu pricu, bilo bi interesantno videti Orfelinov prikaz nekog Scf-a.

  ОдговориИзбриши
 3. https://twitter.com/mirkeeef/status/1387224925434429441?s=19

  Poslušali me.

  Šalim se. Lepe vesti, svaka čast Ghoule.

  ОдговориИзбриши
 4. Посебно су ме обрадовале вести о изласку српских класика Blu-ray на дисковима. Претпостављам да је у случају Кадијевића у питању издавач познат по ограниченим тиражима култних филмова у црвеним кутијама. Тешкоћа за скромног купца код овог издавача је та што се створила таква група љубитеља и профитера који купују одмах било какво лимитирано издање тако да се тираж од 1000 и нешто комада(црвена кутија и књижица) распрода буквално за један дан.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. nije u pitanju taj izdavač i neće biti taj slučaj sa bezim nestankom. btw nemoj da ovu vest širiš okolo, iako je neodređena.

   Избриши
 5. Srebrotisk je najkičastija stvar na Nekronomikonu koju što pre izbegnem očima kad čitam. Ja sam za mat dizajn, eventualno embedovana slova bez šljaštenja.

  ОдговориИзбриши
 6. Super za Klark Eštona. I dalje se nadamo Knjigama krvi.

  ОдговориИзбриши
 7. Samo jedan predlog u vezi Poa. Slažem se da je besmisleno sad pored toliko izdanja jos i orfelin da izdaje zbirku prica. Sta mislis da da izdate samo Artur Gordon Pima u ediciji poetika strave?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Gordona Pima već imaš u izdanju Lom-a, Nove Knjige, Tanesija.. a ima ga i u Sfingi. Zašto bi sada i Orfelin to izdavao? Daleko je bolje i vrednije štampati kvalitetne stvari kojih nema na srpskom, poput najavljenih Eštona Smita i nove zbirke Ligotija.

   Избриши
  2. jeste, i pima ima na sve strane, a što je najgore, to je vrlo marginalno roman koji bih, uz mnogo rastezanja i natezanja, mogao da uguram u horor ediciju. mada, nije da nema osnove... razmisliću...

   Избриши
 8. Mozda bi bilo sjajno ako ima nekog znacajnijeg pisca sa spanskog govornog podrucja (Spanija,Latinska Amerika) nemoguce da Spanija, Argentina, Meksiko nemaju nista vazno iz zanra horora ili bar nekih mracnijih, uvrnutih, cudnih zanrova. Bili anglosasi, bili germani, bili sloveni, samo nema azijata i latinosa.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. primarni kriterijum mi je kvalitet, pa tek onda sve ostalo (pol, rod, nacija, rasa, jezik, doba, ovo, ono). imam razne ideje za širenje horor vidika narodu, i svašta će biti... samo strpljenja.

   Избриши
 9. Naravno da je kvalitet prioritet. Ovo je bila samo sugestija. Da budu samo amerikanci do kraja postojanja ove edicije nema tu niceg spornog, mada su ti mediteranski narodi sumnjivi sto se tice horora nisu neki znalci ( ipak ima na ovom blogu dosta italijana pogotovo sto se tice filma). Azijati sigurno imaju sta da ponude.

  ОдговориИзбриши
 10. Надам се да ће Кадијевићеви филмови изаћи и ван комплета "All the Haunts be Ours: A Compendium of Folk Horror" који ће сигурно коштати к'о Бергман.

  ОдговориИзбриши
 11. Poštovani Ghoule ima li nekih novosti vezanih za termin objavljivanja Holivud od Vijetnama do Regana i dalje?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. uhhh... dešava se neko odlaganje i kašnjenje zbog rebalansa gradskog budžeta u nišu, koji je upravo skresao budžet gradskoj instituciji NKC koja treba to da izda, tako da se sad čeka da vidimo šta i kako. boriću se da se to izda, ali ne po cenu toga da radim za dž ili za kikiriki. ipak to ima 500 strana, nije mala stvar.

   Избриши