понедељак, 26. април 2021.

PROKLETIJE: PretplataNaslov: PROKLETIJE

Autor: Dejan Ognjanović

Žanr: Horor

Izdavač: Ghoul Press

Povez: Tvrd

Broj strana: 400

Cena: 900 din + ptt

 

            U suštini, ovo je SVE što treba da znate o mom novom, trećem romanu. Odnosno, ako ste voleli NAŽIVO i ZAVODNIKA, ovo bi trebalo da vam je dovoljno o PROKLETIJAMA. Ipak, zbog nestrpljivih i radoznalih (a ko ne bi bio?!), otkriću vam još ponešto.

 

            Kraj 1990-ih na prostorima bivše Jugoslavije: jedno ratište se gasi, drugo polako počinje da tinja…

            Iza prizemne klanice običnih pljačkaša i ubica vrebaju crne senke nevidljivih upravljača i monstruoznih aktera, sa dalekosežnijim planovima i namerama…

            Nakon velike lične tragedije Jovan, veteran okultnog rata u Bosni, povlači se iz borbe.

            Godinu dana kasnije, njegov prijatelj i saborac Mladen šalje ga u Toponicu, u psihijatrijsku bolnicu blizu Niša, da ispita niz neobičnih smrti koje bi mogle imati veze sa Crnim Bratstvom.

            Ono što Jovan sazna na mestu gde se susreću Razum i Ludilo, i ono što Mladen doživi na Kosovu, u borbenoj akciji gde se sudaraju Ljudi i Zveri, odvešće obojicu, zajedno sa manjom grupom specijalaca, u srce planinskog venca Prokletije – tamo gde se graniče Crna Gora, Srbija (Kosovo) i Albanija – tamo gde se prožimaju Ljudsko, Podljudsko i Nadljudsko…

            Arnautski psoglavi.

            Magna Mater.

            Bosna.

            Kosovo.

Masovni zločini.

            Genocid.

            Okultizam.

            Alhemija.

            Arto.

            Tamo gde se susreću genije i ludilo… čovek i natčovek… evolucija i devolucija… telesno i duševno… pradrevno i savremeno… nacionalno i nadnacionalno… najprizemnije i najuzvišenije…

            Sudar suprotnosti u žestokom kovitlacu krvi, koji vodi iza krvi, iza mesa… ka Novim/Starim Bogovima? Ili – u Ništavilo?


            PROKLETIJE su najambiciozniji moj roman do sada. To se vidi, pored ostalog, i u njegovom epskom obimu od 400 strana. Za nekoga ko, kao ja, oduvek teži konciznosti, sažetosti, izbegavanju nepotrebnog brbljanja, to je zaista prava epopeja. Poređenja radi, NAŽIVO ima 215 strana. PROKLETIJE su zamalo pa duplo obimnije i sadržajnije. PROKLETIJE su dva horor romana u jednim koricama.

            Neke od ideja u ovom romanu nosim u sebi već četvrt veka.

            Prvi put sam PROKLETIJE započeo da pišem još 2007. Skoro 15 godina te ideje i scene nosim u sebi. Sad je konačno sazrelo vreme (a valjda sam i ja?) da to sročim i kako treba uobličim. Posle godinu dana intenzivnog rada na ovom romanu, najzad je kucnuo čas da ga ponudim čitaocima.

            Kako bih ga najkraće opisao?

            Ovo je roman koji sažima krvavost, gnusobu, teskobu i grozotu 1990-ih, iz NAŽIVOG (ukratko: UŽAS), sa bezvremenim, atmosferičnim, eteričnim, rečima jedva iskazivim, sublimnim/uzvišenim ugođajima i sugestijama iz ZAVODNIKA (ukratko: STRAVA).

            NAŽIVO je teza. ZAVODNIK je antiteza. PROKLETIJE su sinteza.

            PROKLETIJE se nadovezuju na NAŽIVO. To jeste svojevrsni nastavak tog romana, i poželjno je da ste pre PROKLETIJA čitali NAŽIVO, jer ćete onda uvideti neke veze, paralele, aluzije i značenja koji bi vam inače promakli – ali to ipak nije neophodno, jer se PROKLETIJE mogu čitati i razumeti i bez čitanja NAŽIVOG, kao zaseban roman.

Veza između PROKLETIJA i NAŽIVOG je, otprilike, kao veza između treće sezone Tvin Piksa, i njegove prve dve sezone. Dakle, neke stvari jesu bile započete ranije, neki likovi i teme preneseni su iz ranije inkarnacije u najnoviju, ali radi se o vrlo radikalnim, ekstremnim pomacima i preobražajima. I kao što Dejl Kuper, u TWIN PEAKS: THE RETURN nije isti onaj Kuper na kojeg ste navikli ranije, isto tako ni Dejan, iz NAŽIVOG, kojeg ćete videti u PROKLETIJAMA, nije isti onaj mladić kojeg ste u prethodnom romanu pratili…

 

PROKLETIJE počinju sledećim citatima:

 

„U narodu poznate kao Proklete, Zabranjene planine ili Vragobije, Prokletije su često izazivale osećanje strahopoštovanja, zebnje, tajnovitosti. Nepristupačne vertikalne litice zastrašujućih obrisa, duboki, mračni kanjoni neukrotivih planinskih reka, krševiti grebeni odenuti oblacima, sablasna tišina koju povremeno prekida pucketanje leda, tamne šume čudesnih senki, iznenadna nevremena s jakom grmljavinom, lavine koje nose sve pred sobom, divlje zveri, pa čak i po koji čovek nejasnih namera, upečatljivi su delovi prokletijskog mozaika.“

- Metohijske Prokletije: prirodna i kulturna baština

 

 

„Čoveka hvata jeza i strah gledajući surovi divlji izgled ove gorostasne planinske grupe.“

- Jovan Cvijić

 

            Mislim da je ovo dovoljno, za početak. Biće u narednim danima i nedeljama na ovom blogu, a i šire, nekih intervjua, sa malo više detalja o romanu, ali u suštini – baš kao i u vezi sa TWIN PEAKS: THE RETURN – što manje znate unapred, više ćete uživati u čudnim, ludačkim, neočekivanim preokretima i stazama kojima vas ovaj roman vodi i destinacijama gde vas, bez daha, ostavlja.

 

KAKO PORUČITI?

            Pretplata za PROKLETIJE traje od 26. aprila do 18. maja.

            Tačnije, oni koji mi se jave najkasnije do 18. maja, obezbediće sebi komadić večnosti u spisku pretplatnika na kraju knjige. Naravno da knjigu možete, pod istim uslovima, naručivati i posle tog datuma: jedina razlika je što nakon toga nećete biti među pretplatnicima navedenim u zahvalnicama u samoj knjizi, jer će ona tad već biti u štampi. Knjiga izlazi početkom juna, kada se pretplatnicima šalje, onim redom kojim su naručivali.

 

ŠTA PORUČITI?

            Osim romana PROKLETIJE (koji košta 900 din) možete još uvek naručiti i roman NAŽIVO, na koji se PROKLETIJE nadovezuju. NAŽIVO košta 800 din. Imam još manje od sto primeraka NAŽIVO, i ako ga nemate, nemojte dugo da čekate: verujem da će ga PROKLETIJE „povući“ sa sobom, i da će taj roman za mesec-dva biti rasprodat – a nemam nameru da radim novo izdanje. Kad NAŽIVO nestane, nestao je ko zna dokle…

            Takođe, preostalo je još manje od 50 primeraka knjige KULT GULA – sa izborom mojih prikaza horor filmova, knjiga, sa listama, preporukama i ostalim ludilima. Naručujte tu prokletinju (po ceni od 900 din – a košta malo manje u paketu, vidi dole) dok je još ima – nemam nameru da radim novo izdanje.  

 

            SLANJE - imate sledeće opcije (ovo su cene za jedan primerak: sa većom težinom veća je i poštarina):

            1) Obična tiskovina = 75-85 din (zavisi od težine knjige; u ovom trenutku ne znam tačno koliko će biti teška, ali prilično sam siguran da će, i zbog broja strana i zbog tvrdog poveza, biti teža od pola kila)

            2) Preporučena tiskovina = oko 145 din

            3) Post expres = 250 din

 

PLAĆANJE: meni najviše odgovara plaćanje na tekući račun, koji ću vam dati kad se javite mejlom.

            Ako iz nekog razloga više volite poštanskom uputnicom, Pejpalom ili nekako drugačije, recite u mejlu pa ćemo se dogovoriti. Npr. može i Post expres sa otkupninom: to jeste malo skuplje, ali barem ne izlazite iz kuće, ne idete u poštu da uplaćujete (ako nemate e-banking), knjiga dođe i platite je na kućnom pragu…

 

Dakle, šta treba uraditi?

            1) Pišite mi na MEJL (nemojte,  nemojte, nemojte, preko fejsbuka, bloga, instagrama i drugih metoda) na: dogstar666 at yahoo dot com

            2) U mejlu recite a) koju knjigu ili knjige želite, b) koliko primeraka, c) koji metod PTT slanja želite od tri gore ponuđena, d) da li vam odgovara plaćanje na račun, ili želite nekako drugačije, i e) dajte punu i tačnu adresu za slanje (ako želite Post expres, dajte i br. tel.)

 

POSEBNE POGODNOSTI

            Ako naručujete više primeraka PROKLETIJA, cena se obračunava ovako: prvi primerak je 900, a svaki sledeći 800 din. Npr. hoćete tri primerka? To je 900 + 800 + 800 = 2.500 din. Ili četiri ili nijedan? Nema problema: 900 + 800 + 800 + 800 = 3.300 din. I tako dalje.

            Ako uz PROKLETIJE uzimate i NAŽIVO, popust takođe počinje od drugog primerka. Dakle, prvi NAŽIVO je 800, a svaki sledeći = 700.

            Ako uz PROKLETIJE uzimate i KULT GULA, već od prvog primerka cena mu je 800 din (umesto redovnih 900). Npr. ako uzimate sve ove tri knjige u po jednom primerku, cena je: 900 + 800 + 800.

 

SPONZORI, MECENE, DOBROČINITELJI, KTITORI   

    

            Ako ste IZDAVAČ, ili neki drugi kulturni delatnik, i želite da finansijski pomognete ovo samostalno autorsko izdanje, možete da budete PRIJATELJ KNJIGE i kao takav pomenut unutra – pišite radi dogovora na dogstar666 at yahoo dot com.

            Ako ste PRIVATNO LICE, poštovalac mog lika i dela a uz to imate neki humanitarni dinar viška, i želite da finansijski pomognete ovaj moj mukotrpni a ne naročito isplativi rad, i vi možete da budete PRIJATELJ KNJIGE i kao takav pomenut unutra – pišite radi dogovora na dogstar666 at yahoo dot com.  

 

INOSTRANSTVO

            Ako živite u okolnim balkanskim državama, možete se pretplatiti ako imate načina da pošaljete uplatu u Srbiju, i ako vam ne smeta da platite međunarodnu poštarinu.

            Uplate (u evrima) primam na Paypal.

            Cena ove knjige za inostranstvo je 10 eu, a poštarina je još toliko. Kome je to OK, neka mi piše na mejl radi dogovora kako da uplati 20 eu na moj Paypal.

            Naravno, tu je i alternativa: ako imate prijatelje ili rodbinu u Srbiji, mogu oni da naruče umesto vas, u dinarima, pa da im pošaljem na srpsku adresu, a onda da vam oni donesu, pošalju ili da preuzmete kad vi ili neko vaš dolazite u Srbiju.

 

            Ako živite negde dalje, nebitno koliko daleko u belome svetu: i vi se možete se pretplatiti, pod istim uslovima: 10 eu za knjigu + 10 eu za ptt = 20 ukupno. Javite se!

 

ČEKANJE

            Možda razmišljate: „Neću da uzimam ovu knjigu sada. Sačekaću da PROKLETIJE objavi Orfelin. Sigurno će tamo da bude II izdanje, isto kao za ZAVODNIKA.“

            Ako je tako, moram vam reći: ovu knjigu neće (re)izdati nijedan drugi izdavač. Kad je pročitate, shvatićete da ne postoji izdavač u Srbiji koji bi jednu ovakvu knjigu izdao i platio.

 

DISTRIBUCIJA

            Možda razmišljate: „Neću da uzimam ovu knjigu naručivanjem, preko pošte. Kupiću je u knjižari!“

Ako je tako, moram vam, reći: Knjižarske marže su ogromne, meni apsolutno neprihvatljive, i zbog toga u knjižarama nema NAŽIVOG, a pod tim krvožedno-lihvarskim uslovima neće biti ni PROKLETIJA. To znači, PROKLETIJE nećete naći u knjižarama. Naručivanje od mene je jedina opcija.

Uz, moooožda, još jednu:

 

PROMOCIJE

            U normalna vremena svaku svoju novu knjigu promovisao sam lično, širom Srbije. Nadam se da će biti prilike i ovog puta, ali pošto živimo usred pandemije i na ivici vanrednog stanja, u ovom času ne mogu da obećam da li će ove godine biti ikakvih promocija na kojima bismo se susreli naživo. Možda će se stvari malo unormaliti ovog leta, i onda eto mene u mojim omiljenim gradovima, s knjigama; ali, s druge strane, možda će uskoro početi šesti pik osmog talasa ili međutalasa, sa novim merama, zabranama okupljanja i ostalim restrikcijama, i onda nema ništa od viđanja naživo.

            Učiniću sve što je u mojoj moći da uradim barem promociju negde u Beogradu – ali ne smem sad da obećavam ni kad, ni gde, ni da li će je uopšte biti…

            Toliko za sada.

probna verzija korice by Toni Tošić

            Pratite i dalje ovaj blog za vesti oko korica, za intervjue itd.

            I pišite mi na MEJL (nemojte,  nemojte, nemojte, preko fejsbuka, bloga, instagrama, sms-a i drugih metoda) na: dogstar666 at yahoo dot com i šaljite svoje „Ili 6 ili nijedna“ porudžbine!

            P.S. Korica još nije gotova, ali prilično sam siguran da će na njoj biti slika mog voljenog Bekšinjskog koju vidite skroz gore, u samom čelu ovog posta.

PS.PS. Ako nekome nedostaju ove ORFELINKE, imam po nekoliko primeraka, pa ih možete pridružiti svojoj narudžbini - ko se prvi javi, njegove su:ŠAPTAČ U TAMI - Lavkraft - 800 din

KARMILA - Le Fanu - 900

ZAZVIŽDI I JA ĆU TI DOĆI - M.R. Džejms - 900

PISAR TAME - Ligoti - 1.000

UKLETA KUĆA NA BRDU - 900

18 коментара:

 1. Dobra ti je ova probna korica u stilu Hollow Earth. O sadržaju iza prednjih korica kada pročitam.

  ОдговориИзбриши
 2. Oho, jesi li ti to napisao ciglu?:) Malo je riskantno da šalješ pouzećem, jer ako neko ne preuzme knjigu, ti plaćaš duplu poštarinu. Inače, čestitke za novi roman.. nadam se da ćeš staviti Bekšinskog na korice, jer sa njime nema greške. Pretplaćujem se za koji dan

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. ciglica... jbg, moglo se ovo podeliti i u dva toma, vidim da je i to sad 'moderno' kod nas, ali nisam hteo da se zajebavam s time. nešto si pomešao, nigde nema uzimanje pouzećem: a ko naruči post expres, da, plaća poštaru kad uzme, a ako ne uzme odmah, ima pet dana za to. pa valjda mi neće praviti takve zezancije...

   Избриши
 3. Sigurna sam da roman nije zaslužio da se pored sa trećom sezonom Tvin Piksa. �� Javiću se za pretplatu. ��

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. po toj osnovi po kojoj je poređenje učinjeno, ono ne da je zasluženo, nego je najtačnije poređenje u istoriji tačnih poređenja!

   Избриши
 4. Čestitke na novom romanu i zahvalnost za sve što radite za promociju žanra u Srbiji, šta god da se desi do kraja 2021-e ovo će definitivno ostati horor događaj godine. Javljam se u toku dana da rezervišem svoj primerak. Usput rečeno, "Naživo" zaslužuje ekranizaciju K.Kurosawe iz zlatnih, davno prošlih dana, a "Zavodnika" ne bih dao nikome sem Eggersu, videćemo za "Prokletije".

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. ha! nisam o tome dosad razmišljao, ali sad kad već to pominješ, čini mi se da bi najidealniji reditelj za prokletije bio mutantski spoj vintage stenlija i vintage refna.

   Избриши
 5. NAZIVO bi vise legao Koji Shiraishi-ju, dok bi Kurosawa mogao od ZAVODNIKA da napravi prvoklasan film zlokobne atmosfere, ali bi strava bila jos suptilnije data nego kod Gula ili bi cak izostala. Mozda bi ZAVODNIK, shodno njegovim novijim anemicnim radovima, bio pretvoren u poetsku fantaziju tipa JOURNEY TO THE SHORE!

  ОдговориИзбриши
 6. Zvuči zanimljivo. Je l šalješ pakete na Panzelej?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. šaljem svuda gde pošta dopire... uzgred, ne dobih ono obećano vampirsko romanče, imate li vi poštu tamo uopšte?

   Избриши
  2. Misliš na Dukat za Lađara? Mislio sam da se zajebavaš da si zainteresovan 😀 Daj atresu i stiza. Računaj me kao prednumeranta za Prokletije. Pišem ti na mail vezano za uplatu. Pazarim 3 komata na neviđeno. Plaćam net bankingom. Samo da znaš - pazario sam i primerak Bobanovog Paganinija ;) I posvetu sam dobio. Pa da uporedimo.

   Избриши
  3. Sećam se da si nešto konsultovao mog burazera sproću rata na kosovu i spec jedinica. Tako da očekujem autentičnost glede toga hehe

   Избриши
 7. istina je. trebalo bi da ga pomenem u zahvalama na kraju; vladan li beše? mada sam se u međuvr. još konsultovao i to njegovo sam poprilično korigovao.

  ОдговориИзбриши
 8. Мени друга корица дјелује озбиљније и што је битније, злокобније. Идеја за сваку похвалу.
  Нека је са срећом и да продаја иде бар као Орфелину.

  ПС: Жао ми је што не постоји могућност качења фотки, подијелио бих једну најтренутнију Проклетија :)

  ОдговориИзбриши
 9. Jel' izasao?
  Ako jeste - cestitam!
  I neka se proda u 3000 primeraka!

  ОдговориИзбриши